Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta

Z czym jeść brokuły

Data publikacji 18 grudnia 2020


Brokuły to pożywne i pyszne warzywo, które można spożywać na wiele różnych sposobów. Aby wydobyć z nich jak najwięcej składników odżywczych, można jeść je na surowo, z dipem lub w sałatce. Pieczone, ugotowane albo smażone na patelni stanowią zdrowy i smaczny dodatek lub przekąskę. Świetnie komponują się z makaronem i kaszą jaglaną. Bardzo smaczna jest zupa brokułowa. Tak naprawdę nie ma złego sposobu na jedzenie brokułów. Z czym jeść brokuły? Dobrze jest poeksperymentować aby wydobyć z nich najlepszy smak i konsystencję, zachowując przy tym najwięcej wartości odżywczych. Brokuły zawierają związek zwany sulforafanem, który, jak wykazano, pomaga zapobiegać rakowi i sprzyja detoksykacji organizmu. Ludzkie ciało wchłania najwięcej sulforafanu z surowych brokułów. Brokuły są również bogate w błonnik, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B-6 i witaminę A. Zawierają więcej białka niż inne warzywa. Najzdrowsze są surowe, a jeśli chcemy je ugotować to najlepiej gotuj je na parze przez około 4-5 minut,
Przed spożyciem należy brokuły umyć i oddzielić różyczki? brokuły i oddziel różyczki przed spożyciem na surowo. Jadalne są zarówno różyczki jak i łodyga. Surowe, zwykłe jadamy z dipem warzywnym lub sosiem sałatkowym. Bardzo dobrze komponują się również z śródziemnomorskimi dipami, takimi jak tzatziki czy hummus. Kolejny pomysł to sałatka. Tradycyjna sałatka z brokułów to kremowy dressing i często kawałki boczku, które dodają smaku i konsystencji. Świetnie komponuje się z każdym posiłkiem jako dodatek lub świetnie smakuje samodzielnie. Można dodać brokuły do ​​dowolnego przepisu na sałatkę. Możliwości jest nieskończenie wiele. Można nawet użyć ich do zrobienia sałatki coleslaw, używając posiekanych łodyg brokułów zamiast kapusty.
Świetnym pomysłem jest zmiksowanie surowych brokułów z twarogiem i solą. Powstanie w ten sposób świetny dip do krakersów, frytek albo chlebka pita. Aby uzyskać chrupiące brokuły należy je upiec w piekarniku.
Doprawione oliwą z oliwek, solą, pieprzem, czosnkiem, pieczone w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 25-35 minut, a na koniec posypane parmezanem będą wyśmienite. Świetną alternatywą będą też gotowanie na parze. Przygotowane w ten sposób można spożywać jako przystawkę bez dodatków lub przyprawione czymkolwiek, a najlepiej solą, octem i oliwą z oliwek. Gotowanie na parze to metoda gotowania, która pozwala zachować większość składników odżywczych brokułów, w przeciwieństwie to gotowania w wodzie, które pozbawia warzywo najcenniejszych składników.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

foie gras