Strona główna
Moda i Uroda
Tutaj jesteś
Moda i Uroda

Mleczko kokosowe – wartości, właściwości, zastosowanie

Data publikacji 2 grudnia 2020


Mleko kokosowe to produkt wykorzystywany w wielu rodzajach kuchni. To idealny dodatek to wielu potraw, a także napojów czy koktajli. Jest zdrowe i może być alternatywą popularnego i znanego mleka krowiego. Jak smakuje mleko kokosowe? Jakie posiada właściwości? Mleczko kokosowe zastosowanie.
Mleczko z kokosa to produkt, który posiada płynna lub kremowa postać. Konsystencja zależna jest od kokosa, od którego pochodzi płyn. Jego wielkości, stanu, poziomu rozwoju oraz sposobu jego wyrabiania. Artykuł ten jest delikatny w smaku. posiada białą barwę, jak również ma intensywny kokosowy zapach. Mleczko kokosowe to produkt, który można gotowy zakupić w sklepie lub pozyskać samemu. Osobiste wydrążenie środka owocu sprawi, że płyn będzie świeży oraz będzie posiadał więcej wartości odżywczych i zdrowotnych.
Samodzielne pozyskanie mleczka kokosowego z owocu odbywa się w kilku etapach. Wśród nich należy wyróżnić: oczyszczanie kokosa z następnym rozcieraniem go, wysączenie wody kokosowej, rozdrobnienie białego miąższu kokosa, ekstrakcja mleko i jego przefiltrowanie, pasteryzacja, przelanie od opakowań- słoików, itp.
Mleczko kokosowe choć dla wielu ludzi posiadające nieprzyjemny smak, to w rzeczywistości wzbogaca aromat wielu potraw. Ponadto produkt ten korzystanie działa na cały organizm człowieka. Wśród najbardziej widocznych i cenionych wartości i właściwości mleka z kokosa można wyróżnić:
– bogate źródło błonnika,
– posiada wiele witamin z grupy B,
– witaminę E i C,
– źródło żelaza, potasu, selenu, magnezu czy wapnia,
Spożywając mleczko kokosowe warto zwrócić uwagę na jego porcję, gdyż nadmierne korzystanie z tego rodzaju produktu może zaszkodzić zdrowiu. Mleczko kokosowe jest dość kaloryczne i posiada sporą ilość tłuszczu.
Mleczko kokosowe zastosowanie.
Artykuł ten to dodatek, który swoją popularność zdobył w Azji. Z biegiem lat stał się alternatywą wielu dań europejskich. Ponadto smak i konsystencja mleczka, dają możliwość wykorzystania go w różnego rodzaju potrawach. Najczęściej dodawane jest do:
– deserów,
– wykorzystywane jako baza do lodów,

– do dań tajskich – podkręcenie smaku,
– można z niego również ubić śmietanę,
– wykorzystać jako dodatek do zup i wielu innych.
Mleczko kokosowe to idealna alternatywa dla wegetarian i wegan. Ponadto składnik ten nie uczula, jest całkiem antyalergiczny. Mleko kokosowe oprócz zastosowania gastronomicznego, może być również wykorzystywane w lecznictwie, kosmetyce czy przemyśle. Przyspiesza ono przemianę materii, więc jest idealnym składniki wspomagającym odchudzanie.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Jak wybrać krem do twarzy na lato