Jak dbać o siebie w ciąży?
Data publikacji 10 grudnia 2020
Ciąża to dla wielu kobiet bardzo wyczekiwany i radosny czas. Trzeba jednak pamiętać, że w tym szczególnym momencie życia zmienia się wszystko, w tym zapotrzebowanie mamy na witaminy i składniki odżywcze. Najważniejszy jest fakt, by nie przesadzać z jedzeniem – podaż kaloryczna powinna zwiększyć się o około 300 kcal. Tradycyjne „jedzenie za dwoje” nijak ma się to zaleceń lekarskich. Mogłoby to bowiem doprowadzić do nadmiernego zwiększania masy ciała kobiety oraz utrudnić przebieg porodu. Aktualne zalecenia nie mówią o jakiejś szczególnej diecie w trakcie ciąży. Warto pamiętać jednak, by posiłki spożywane przez mamy były urozmaicone i lekkostrawne. W rekomendacjach natomiast pojawia się kilka elementów, które w diecie znaleźć się powinny. Przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe DHA, odpowiadające za prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Jeśli chodzi o układ nerwowy to kluczową rolę odgrywa tutaj również suplementacja kwasu foliowego w dawce 0,4 miligrama/dobę. Taka ilość chroni nowe życie przed rozwojem ewentualnych wad cewy nerwowej. Kobiety spodziewające się dziecka powinny wzbogacić swoją dietę także w składniki zawierające odpowiednią ilość żelaza, jodu oraz magnezu. Skoro wiadomo już co jest niezbędne, warto wspomnieć również o tym czego unikać będąc w ciąży. Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu sery pleśniowe, wędzone ryby, surowe mięso czy zieloną herbatę. Oczywistym jest również całkowite zrezygnowanie z używek takich jak alkohol, papierosy czy mocna kawa. Temat jedzenia nie kończy się jedynie na spożywaniu posiłków… Jest jeszcze ta bardziej krępująca strona. Ciąża to czas, w którym bardzo wiele pań uskarża się na zaparcia. Aby im zapobiegać warto włączyć do codziennej rutyny delikatną gimnastykę. Ponadto należy unikać pokarmów utrudniających wypróżnianie- tj.m.in. ryż, czekolada. Niestety przyszłym mamom zagrażają nie tylko zaburzenia ze strony układu pokarmowego (nie wspominając o mdłościach czy wymiotach). Często cierpią one również z powodu chorób układu moczowo-płciowego. Bardzo duży odsetek kobiet uskarża się na świąd czy pieczenie w trakcie oddawania moczu. To typowe objawy zapalenia pęcherza. Jak sobie z nimi radzić, kiedy stosowanie leków powinno być ograniczone do minimum? Należy korzystać z naturalnych metod. Po pierwsze spożywać spore ilości cytrusów, by zakwasić mocz i stworzyć niekorzystne warunki dla znajdujących się tam „nieproszonych gości”. Kolejnym rozwiązaniem jest picie pokrzywy czy innych moczopędnych ziółek. Sok żurawinowy w ciąży to również świetna alternatywa. Zalecany jest nawet do profilaktycznego spożywania, by uniknąć przyszłych zakażeń. Tak jak już wcześniej wspomniano, przyjmowanie leków w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Aczkolwiek niejednokrotnie korzyści wynikające z przyjęcia preparatów leczniczych są większe niż ryzyko dla rozwijającego się maluszka. Podsumowując, warto pamiętać, że zdrowa mama to zdrowe dziecko. Warto rozpocząć pracę nad dobrą formą od własnej kuchni, a dopiero później szukać rozwiązań u lekarza czy na aptecznej półce.