Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta

Szaszłyki

Data publikacji 21 grudnia 2020


Szaszłyki są uwielbiane przez ludzi na całym świecie. Istnieje wiele różnych kombinacji tego dania, jednak najczęściej podawane są z kurczakiem oraz papryką. Oczywiście można je dowolnie wzbogacać, ponieważ ich forma podania oferuje wiele możliwości. Doskonale smakuje kurczak połączony z ananasem w sosie barbecue. Smaki się wtedy idealnie przenikają, jednak należy pamiętać o tym, żeby kurczak był właściwie upieczony. Wśród koneserów dobrego smaku przeważają jednak szaszłyki w marynacie orzechowej. Orzechy należy najpierw zmielić przy użyciu mixera, a następnie połączyć je z musztardą oraz oliwą. Polędwiczki z kurczaka powinny być dokładnie oczyszczone ze wszystkich błon oraz żyłek, które mogą psuć ogólne wrażenie dania. Warto mieć na uwadze, że szaszłyki najlepiej smakują przygotowane z grilla. Jednak nie zawsze mamy możliwość przygotowania ich w ten sposób, więc dobrym sposobem jest również usmażenie poszczególnych składników na patelni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że do szaszłyków doskonale pasuje gruszka oraz ser pleśniowy. Nie może być jednak zbyt dużo sera, ponieważ wtedy smak kurczaka zostanie nieco przyćmiony. W szaszłykach chodzi przede wszystkim o wyrazisty smak mięsa, dlatego na to należy zwrócić największą uwagę. Osoby, które lubią przygotowywać szaszłyki z czym podawać na obiad lub kolację. Jest to na tyle uniwersalne danie, że doskonale pasuje zarówno na pierwszy posiłek dnia jak i na ostatni. Niezbędnym elementem szaszłyków jest oczywiście cebula, która powinna być wcześniej odpowiednio przygotowana nad ogniem. Standardowe szaszłyki zawierają również pieczarki oraz inne rodzaje grzybów. Żeby uzyskać soczyste mięso warto skorzystać z foli spożywczej. Kawałki mięsa należy ułożyć pomiędzy kawałkami foli, a następnie je rozbić na cienkie plastry. Na patyki nakłuwamy mięso oraz warzywa naprzemiennie zaczynając od mięsa. Dobrym pomysłem jest również nałożenie marynaty na wierzch szaszłyków przed rozpoczęciem opiekania. Do grillowania warto użyć tacek aluminiowych, które sprawią, że mięso oraz pozostałe składniki równomiernie się upieką. Grill powinien być średnio rozgrzany, ponieważ zbyt wysoka temperatura sprawi, że kawałki kurczaka będą surowe w środku. Wszystkie szaszłyki należy obracać co jakiś czas i grillować nie dłużej niż trzydzieści minut. Oczywiście delikatnie różowy kolor polędwiczek w środku nie jest niczym złym. Ciekawym dodatkiem do szaszłyków jest także ananas, który doskonale podkreśli najważniejsze walory smakowe tego znakomitego dania.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

foie gras