Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta

Dobra dynia

Data publikacji 13 grudnia 2020


Dynia przepisy przetwory to temat, który z całą pewnością będzie w stanie zainteresować jakieś grono osób. Zwłaszcza że dynia wróciła do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. I bardzo dobrze, że tak się stało, gdyż to warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. Zatrzymajmy się może na chwilę przy temacie: dynia przepisy przetwory i udowodnijmy, że rzeczywiście dynia to wręcz nieograniczone możliwości. Może kogoś zachęcimy do eksperymentów kulinarnych w tym warzywem? Zatem do rzeczy, żeby już nie potrzebnie nie przedłużać.
Najbardziej chyba popularnym sposobem na dynię jest, czy może raczej kiedyś, był kompot. Doprawiony goździkami i octem smakował doskonale. Wiele osób pamięta chyba jeszcze z dzieciństwa ten smak. Nawiasem mówiąc, nasze babcie były specjalistkami od takiego kompotu. Dzisiaj popularna jest dynia a’la ananas – z pomarańczą i kwaskiem cytrynowym oraz cukrem. To też taki kompot, ale faktycznie sama dynia przypomina w smaku ananas.
Dużą popularnością w obecnej dobie cieszy się też zupa-krem z dyni. Zresztą, tego typu zupy można przyrządzić z wielu warzyw i wszystkie mają w sobie coś. Przepisów na kremowa zupę dyniową znajdziemy sporo, więc można sobie wybrać swój ulubiony. Sama dynia jest mdła, więc trzeba ją połączyć cebulą, jabłkiem i tym sposobem podkręcimy smak zupy. Do tego jeszcze nasze ulubione przyprawy i rozgrzewająca zupa dyniowa gotowa. Podajemy ją z prażonymi migdałami i groszkiem ptysiowym. Można zatem zapraszać gości, a ci z całą pewnością będą pod wrażeniem.
Dynię można dodać do ciasta drożdżowego. Nie dość, że je w ten sposób uszlachetnimy, to jeszcze spowodujemy, że będzie ono wilgotne, lepsze w smaku i zyska piękny kolor. A wszak wiemy, że jemy też oczami. Skoro jesteśmy przy słodkościach, to nie możemy pominąć tarty dyniowej. To jest dopiero gratka dla smakoszy! Samo ciasto na tartę ma już swoich fanów, a jak jeszcze położymy na nie masę dyniową z odpowiednią mieszanką przypraw, to otrzymamy naprawdę oryginalny w smaku deser.
Dynię można dodawać do zapiekanek i łączyć tym samym z wieloma innymi składnikami. Może ona również stanowić w połączeniu z serem farsz do pierogów. Dynia doskonale nadaje się też do sałatek – świetnie łączy się smakowo z burakiem, brukselką czy rukolą. Do tego nasz ulubiony dresing i już. Świetne połączenie to także: dynia, grzyby, czosnek i makaron. Genialne są też placuszki dyniowe. Długo by jeszcze tutaj wymieniać dania, ale nie mamy już miejsca. W każdym razie, warto sięgnąć po dynię. Kto jeszcze tego nie zrobił, nie to uczyni jak najszybciej.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

foie gras