Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta

Dobra dynia

Data publikacji 13 grudnia 2020

Dynia przepisy przetwory to temat, który z całą pewnością będzie w stanie zainteresować jakieś grono osób. Zwłaszcza że dynia wróciła do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. I bardzo dobrze, że tak się stało, gdyż to warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. Zatrzymajmy się może na chwilę przy temacie: dynia przepisy przetwory i udowodnijmy, że rzeczywiście dynia to wręcz nieograniczone możliwości. Może kogoś zachęcimy do eksperymentów kulinarnych w tym warzywem? Zatem do rzeczy, żeby już nie potrzebnie nie przedłużać.
Najbardziej chyba popularnym sposobem na dynię jest, czy może raczej kiedyś, był kompot. Doprawiony goździkami i octem smakował doskonale. Wiele osób pamięta chyba jeszcze z dzieciństwa ten smak. Nawiasem mówiąc, nasze babcie były specjalistkami od takiego kompotu. Dzisiaj popularna jest dynia a’la ananas – z pomarańczą i kwaskiem cytrynowym oraz cukrem. To też taki kompot, ale faktycznie sama dynia przypomina w smaku ananas.
Dużą popularnością w obecnej dobie cieszy się też zupa-krem z dyni. Zresztą, tego typu zupy można przyrządzić z wielu warzyw i wszystkie mają w sobie coś. Przepisów na kremowa zupę dyniową znajdziemy sporo, więc można sobie wybrać swój ulubiony. Sama dynia jest mdła, więc trzeba ją połączyć cebulą, jabłkiem i tym sposobem podkręcimy smak zupy. Do tego jeszcze nasze ulubione przyprawy i rozgrzewająca zupa dyniowa gotowa. Podajemy ją z prażonymi migdałami i groszkiem ptysiowym. Można zatem zapraszać gości, a ci z całą pewnością będą pod wrażeniem.
Dynię można dodać do ciasta drożdżowego. Nie dość, że je w ten sposób uszlachetnimy, to jeszcze spowodujemy, że będzie ono wilgotne, lepsze w smaku i zyska piękny kolor. A wszak wiemy, że jemy też oczami. Skoro jesteśmy przy słodkościach, to nie możemy pominąć tarty dyniowej. To jest dopiero gratka dla smakoszy! Samo ciasto na tartę ma już swoich fanów, a jak jeszcze położymy na nie masę dyniową z odpowiednią mieszanką przypraw, to otrzymamy naprawdę oryginalny w smaku deser.
Dynię można dodawać do zapiekanek i łączyć tym samym z wieloma innymi składnikami. Może ona również stanowić w połączeniu z serem farsz do pierogów. Dynia doskonale nadaje się też do sałatek – świetnie łączy się smakowo z burakiem, brukselką czy rukolą. Do tego nasz ulubiony dresing i już. Świetne połączenie to także: dynia, grzyby, czosnek i makaron. Genialne są też placuszki dyniowe. Długo by jeszcze tutaj wymieniać dania, ale nie mamy już miejsca. W każdym razie, warto sięgnąć po dynię. Kto jeszcze tego nie zrobił, nie to uczyni jak najszybciej.

Jak wybrać krem do twarzy na lato

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

foie gras