Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta

Skuteczność diety Szangri La

Data publikacji 22 listopada 2020


Nie ma chyba osoby, która nigdy nie interesowała się tematem diet lub po prostu na tej diecie nie była. Jak świat stary, zwłaszcza kobiety, które co do zasady przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, są świetnie obeznane w tym, co zdrowe, co niskokaloryczne, co tuczące, a czego należy unikać bez względu na porę dnia jedzenia. W Internecie pojawiają się miliony zapytań: jak schudnąć? Jak szybko schudnąć? Jaka jest najlepsza dieta? I miliony odpowiedzi na powyższe pytania. A metod, by schudnąć jest naprawdę wiele, trzeba tylko podejść do tematu metodycznie, najlepiej pod czujnym okiem trenera lub dietetyka, który po rozmowie, zadaniu pytań odnośnie stylu naszego odżywiania, trybu życia (siedzący lub stojący, aktywny lub bierny) pomoże znaleźć najlepsze dla nas rozwiązanie. Na rynku jest mnóstwo diet. Jak wybrać tę idealną i skuteczną?

Bardzo popularna jest dieta szangri la. Polega ona na powstrzymywaniu swojego apetytu za pomocą oliwy i cukru. Jest to metoda o tyle ciekawa i mało inwazyjna, że nie wyklucza żadnych produktów podczas jej stosowania. Nie musimy skupiać się na zaleconym jadłospisie i tym samym gotowaniu tego, co mamy przepisane od dietetyka czy też liczyć kalorii. Jest pięknie, bo nie ma głodówki. No dobrze, zapytają niedowiarki. Ale co z tym ma wspólnego oliwa i cukier? Na czym to dokładnie polega? I ile trzeba czekać na oczekiwane efekty?

Trzeba tylko włączyć do menu cukier rozpuszczony w wodzie lub oliwę, które w niewielkich porcjach należy spożywać na godzinę przed głównymi posiłkami. Najlepiej trzy albo cztery razy dziennie. Dzięki temu podczas konsumpcji odczuwamy mniejszy głód i spożywamy mniejsze ilości jedzenia. Szangri la mocno rekomenduje spożywanie posiłków mdłych czy niedoprawionych, które także hamują apetyt, bo po prostu nam nie smakują. Ma to swoje psychologiczne odbicie: Jeśli zabraknie przyprawionych, wysublimowanych smaków spożywanych posiłków, w naturalny sposób zaczynamy jeść mniej, a więc jest szansa na szybszą utratę zbędnych kilogramów.

Autorem diety Szangri-La jest amerykański profesor Seth Roberts. Napisał on książkę pt. „Dieta Szangri-La. Jedz wszystko, nie głoduj, chudnij”. Już sam tytuł tego poradnika dokładnie prezentuje fundamentalne postulaty i założenia tej metody, modnej ostatnimi czasy.

Specjaliści od dietetyki i żywienia zgodnie twierdzą, że na tę chwilę nie ma żadnych w pełni wiarygodnych wyników badań klinicznych i naukowych, które potwierdzałyby skuteczny wpływ bezsmakowego pożywienia na niwelowanie uczucia głodu.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

foie gras