Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś
Kuchnia

Jak zrobić flaki?

Data publikacji 24 listopada 2020


Flaki są jednym z tradycyjnych polskich dań, które wywołują całą gamę mieszanych reakcji. Przez jednych są uwielbiane i uważane za rarytas. U innych wzbudzają jednoznaczne obrzydzenie.
O ile tych drugich nie ma co przekonywać do walorów zupy, o tyle możemy popracować nad tym, aby nasze flaki smakowały ich miłośnikom jeszcze bardziej.
W dzisiejszym tekście pochylamy się nad tajnikami gotowania potrawy z krowich żołądków.

Historia flaków

Flaki wraz z kaszanką i salcesonem wywołują szereg pytań ze strony cudzoziemców. Zagraniczni smakosze dopytują się, czy są to tak właściwie są rarytasy czy potrawy na ciężkie czasy (wyrabia się je z podrobów).
I to jest niezwykle ciekawe, bo historia flaków tak się potoczyła, że pomimo iż same nie są zbyt kosztowne, to jednak uchodzą za danie wytrawne i podawane na specjalną okazję.
Były jadane na dworach szlacheckich, a podobno jednym z ich wariantów zachwycał się Władysław Jagiełło.
Być może właśnie ze względu na swój królewski rodowód flaki tak często goszczą na weselach i innych ważnych w naszym życiu uroczystościach.

Z czego robi się flaki?

Jest to pytanie równie trudne co w wypadku składników wpadających do garnków na rosół czy bigos. Podstawy są podobne. Szczegóły różnią się w zależności od domu. Właściwie w każdym bloku gospodynie mogą podać dziesiątki zupełnie autentycznych tradycyjnych przepisów na flaki.
Wszędzie będzie jednak powtarzał się ten sam element – flaki. Wbrew obawom osób nieprzychylnych tej potrawie wcale nie chodzi o jelita, ale żołądki. Konkretnie wołowe. Często przepis jest wzbogacany także za pomocą innych mięs. Do tego w zupie znajduje się cebula, zasmażka i przyprawy.
W zależności od kucharza zmienia się gęstość i aromat. W wersji zamojskiej do flaków dodawane są też pomidory.

Flaki jak zrobić?

1. Flaki należy dokładnie umyć, a następnie zacząć gotować.
2. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie odlać, aby z mięsa wyszło legendarne „złe” (jest to folklorystyczna metafora na usunięcie toksyn i innych substancji potencjalnie szkodliwych).
3. Po odlaniu flaki ponownie gotujemy – tym razem w posolonej wodzie.
4. W innym naczyniu należy ugotować kurczaka.
5. Po ugotowaniu mięso z kury wyciągamy i kroimy na desce w paski.
6. Kroimy cebulkę w kostkę.
7. Cebulkę wrzucamy na patelnię i zaczynamy podsmażanie.
8. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mąkę.
9. Do cebuli z mąką dodajemy również przyprawy – tutaj powinna królować czerwona papryka.
10. Zasmażkę zalaną odrobiną wody dodajemy do flaków już wcześniej wymieszanych z kurczakiem.
11. Na zakończenie warto dodać rozsądną ilość majeranku.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?