Wartości odżywcze grzybów
Data publikacji 20 listopada 2020
Grzyby są naprawdę smaczne. To doskonałe dodatki do potraw, którymi można uzupełniać zupy, sosy i mięsne oraz rybne potrawki. Są stałym elementem polskiej kuchni, którego nie da się zastąpić niczym innym. W niektórych daniach odgrywają wręcz główną rolę, bo to właśnie one wypełniają pierogi i uszka przygotowywane na święta czy stają się bazą dla aromatycznej zupy grzybowej, którą też Polacy najchętniej raczą się podczas wigilii. Na świecie powstał jednak mit, jakoby grzyby wartości odżywcze były znikome. Swego czasu sporo mówiło się o tym, że nie mają one w sobie żadnych witamin czy minerałów. A jak to jest z nimi naprawdę? Całe szczęście w tych słowach nie ma za dużo prawdy. Grzyby to naprawdę wartościowe produkty spożywcze. Warto zatem je jeść nie tylko z uwagi na ich smak, ale także i z uwagi na ich zdrowotne właściwości.
Grzyby w głównej mierze składają się z samej wody. Wypełnia je ona nierzadko w aż 90%. A jest to spory plus. Dzięki temu, ze tworzy je przede wszystkim sama woda, są one produktami niskokalorycznymi, idealnie odnajdującymi się na wszelkiego rodzaju dietach odchudzających. Można je jeść dosłownie do woli. W stu gramach dowolnego gatunku grzybów kryje się jakieś kilkadziesiąt kalorii. Zwiększają natomiast objętość potrawy, która dzięki temu może lepiej wypełnić żołądek i świetnie zaspokoić apetyt. Grzyby z uwagi na swój skład mogą nawet nawadniać organizm. Nie jest bowiem wcale powiedziane, że wodę trzeba wyłącznie pić. Ta przyjmowana pod postacią klasycznych produktów spożywczych dokładnie tak samo działa na organizm i dba o to, aby był on świetnie nawilżony od wewnątrz.
Resztę składu grzybów tworzy białko roślinne. Grzyby wartości odżywcze już w tym momencie stają się więc korzystne dla organizmu, gdyż dostarczają mu bezcennych aminokwasów, dzięki którym może się on odbudowywać i regenerować. Grzyby mają też w sobie całkiem sporo błonnika. To substancja usprawniająca pracę jelit, niezbędna dla prawidłowego wypróżniania się. Błonnik chroni też przed licznymi chorobami. Odpowiednia jego dawka przyjmowana na co dzień, czyli jakieś 30 g błonnika na dobę, chroni przed nadciśnieniem, zatorami czy nawet cukrzycą i otyłością. Glukany występujące w niektórych gatunkach grzybów pomagają natomiast w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, który mógłby doprowadzić do rozwinięcia się różnych chorób serca, nierzadko kończących się zawałami i udarami. Grzyby z całą pewnością są więc zdrowe. Ten, kto spożywa je regularnie, dba o cały swój organizm.