Strona główna
Sport
Tutaj jesteś
Sport

Sól w diecie – znaczenie, właściwości, wartości odżywcze

Data publikacji 9 grudnia 2020


Sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw, którą używa w swojej kuchni niemalże każdy z nas. Dzięki niej możliwa jest poprawa smaku i aromatu wielu potraw, jak również konserwacja produktów. Procesy zachodzące dzięki soli pozwalają również kisić wszelkiego rodzaju produkty. Jednakże czy spożywanie soli jest zdrowe? Czy sól w diecie posiada korzystane działanie? Jaki wpływ na organizm posiada omawiany składnik?
Rozważania na temat dobroczynności lub szkodliwości soli należy rozpocząć od wyróżniania kilku rodzajów soli. Jej pochodzenie oraz szczegółowy skład ma wielki wpływ na jej zdrowotność i wartości odżywcze. Wśród najbardziej popularnych typów soli można wymienić:
– sól kamienną,
– sól morską,
– himalajską,
– czarną sól indyjską,
– sodowo – potasową,
– bocheńską,
– amonową,
– sól z Morza Martwego, itp.
Wiele z wymienionych składników posiada bardzo bogaty skład, a sam produkt wykorzystywany jest zarówno w gastronomii, jak i lecznictwie, kosmetyce czy farmakologii.
Jakie właściwości ogólne posiada sól?
Sól w diecie każdego człowieka dostarcza do organizmu ważny składnik mineralny jakim jest potas. Dzięki niemu możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów człowieka. Element ten ponadto wspomaga wiele procesów, takich jak: regulacja wody w organizmie, ciśnienia krwi czy samego pH. Odpowiednia ilość spożywanej soli zapewnia także optymalna równowagę kwasowo – zasadową.
Warto jednak zwrócić uwagę na ilość spożywanej soli. Nadmierna ilość soli w diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie i życie człowieka. Istnieje wśród naukowców przekonanie, że sól to biała śmierć. Czy w takim przypadku spożywać tego rodzaju substancje?
Oczywiście, że tak. Prawidłowo dobrana ilość składnika pozytywnie wpłynie na wszelkiego rodzaju procesy. Zbyt duża dawka może doprowadzić do zatykania żył, problemów z układem krwionośnym, nadciśnienia tętniczego, zatrzymywania wody, zaburzenia pracy nerek czy otyłości. Skąd wiadomo zatem, jaką ilość soli można spożywać?
Bezpieczne spożywanie soli należy obliczyć, uwzględniając parametry własnego ciała. Według WHO dzienna dawka substancji nie powinna przekraczać 5g na dobę. Wartości te dostosowane są dla osób dorosłych. Dzieci powinny zażywać mniejszą ilość soli.
Warto również pamiętać, iż sól w diecie to nie tylko przyprawa, którą dodajemy do posiłku. Sól znajduje się w wielu innych gotowych, kupionych produktach, takich jak: wędliny, chleb, sosy, ketchup, kostki bulionowe, kiszonki, sery żółte, zupki chińskie i wiele innych,

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?