Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś
Zdrowie

Objawy hipoglikemii i jej zapobieganie

Data publikacji 28 listopada 2020


Hipoglikemia, inaczej niedocukrzenie, jest to zbyt niski poziom cukru we krwi. Jest to stan występujący głównie u osób zmagających się z cukrzycą, ale może wystąpić u osoby zdrowej. Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo wynosi 70-99 miligrama na decylitr, czyli hipoglikemia pojawia się, jeśli glukoza spadnie poniżej 70 mg/dl. Spadki cukru największym zagrożeniem są oczywiście dla osób chorujących na cukrzyce zarówno typu 1, jak i typu 2. Cukrzyca może wystąpić u kobiet podczas ciąży, co jest związane ze zmianami hormonalnymi zachodzącymi w ciele kobiety. Z kolei, u dzieci matek chorujących na cukrzyce, jak również u wcześniaków, częstym problemem jest właśnie hipoglikemia. U noworodków często bywa bezobjawowa i należy jak najszybciej przystawić dziecko do piersi. U osób zdrowych może pojawić się hipoglikemia poposiłkowa, szczególnie po spożyciu cukrów prostych. Objawami niedocukrzenia poza uczuciem głodu są: niepokój, zaburzenia widzenia, zmęczenie, bladość skóry i błon śluzowych, kołatanie serca, a w skrajnych przypadkach omdlenia i śpiączka. Zachowanie pacjenta może sugerować jakby był pod wpływem alkoholu, w niektórych przypadkach może być on nawet agresywny, co utrudnia rozpoznanie u osób, których nie znamy i nie wiemy, że chorują. Jeśli podejrzewamy, że doszło do hipoglikemii lub mamy potwierdzenie w postaci badania glukometrem, należy działać szybko, gdyż hipoglikemia jest stanem zagrażającym życiu. Przy lekkim niedocukrzeniu wystarczy spożycie glukozy, lub lekkiego posiłku, np. kanapki. W cięższych stanach pacjent musi otrzymać glukagon, który ma działanie przeciwstawne do insuliny. Nie wolno podawać nic doustnie w przypadku omdlenia, gdyż może dojść do zachłyśnięcia. W celu zapobiegania spadkom cukru chory na cukrzyce musi przestrzegać diety, czyli jadać regularne posiłki co 3-4 godziny, zawierające węglowodany złożone (ciemne pieczywo, brązowy ryż), a także nabiał i chude mięso. Cukrzyk powinien unikać spożywania pokarmów i napojów zawierających cukry proste, stronić od alkoholu, a w przypadku uprawiania sportu, treningi muszą współgrać z dietą i nie powinny być zbyt forsowne. Nadmierny wysiłek może również doprowadzić do niedocukrzenia, nawet przy prawidłowej diecie. Największym zagrożeniem dla cukrzyków jest hipoglikemia nocna, gdyż podczas snu pacjent nie ma świadomości, że organizm nie pracuje prawidłowo. Objawami niedocukrzenia w nocy są koszmary senne, zmęczenie, a po obudzeniu ból głowy. W ciężkich przypadkach może dojść do śpiączki cukrzycowej. Nieustabilizowana cukrzyca może powodować powikłania w postaci zaburzeń serca, uszkodzeń ośrodkowego układu nerwowego czy zmian chorobowych w obrębie serca i naczyń krwionośnych, dlatego nie wolno bagatelizować hipoglikemii.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

witaminy