Gdzie zjeść najlepsze foie gras w Warszawie?
Data publikacji 16 sierpnia 2022
Foie gras to danie z kuchni francuskiej, które od lat wzbudza bardzo wiele kontrowersji. Zwolennicy wspomnianego rarytasu zachwalają, kochają i cenią go ze względu na delikatny i niepowtarzalny smak. Z kolei inni niekoniecznie darzą wspomniany rarytas dużą miłością. Nie zmienia to jednak faktu, że prawdziwe foie gras jest w stanie zachwycić podniebienie niejednego konesera.
Jednym z najdroższych dań z kuchni francuskiej, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jest foie gras, czyli gęsia lub kacza tłuczona wątroba. Ten charakterystyczny przysmak z pewnością stanowi lub będzie stanowił nie lada gratkę dla każdego fana kulinarnych doznań, któremu zależy na skosztowaniu wyjątkowych, niepowtarzalnych i wyrafinowanych dań. Warto dodać, że foie gras to również jedno z tradycyjnych świątecznych dań w kuchni francuskiej, które niestety nie cieszy się zbyt dużą popularnością w naszym kraju, choć wiele osób coraz bardziej się przekonuje do tego rarytasu.
Czym jest i jak powstaje?
Jak już wspomniano wyżej, foie gras to stłuczona gęsia bądź kacza wątroba. Stąd też należy do potraw dość kalorycznych, przez co w jej spożywaniu należy zachować umiar. Oczywiście warto jest przy tym pamiętać, że zawiera również sporo cennych mikroelementów w postaci m.in.:
- żelaza,
- wapnia,
- fosforu,
- magnezu.
Nie wolno także zapominać o witaminach takich jak np. A, C B6 i B12, a także kwasu foliowego. Do produkcji tego wyjątkowego przysmaku wykorzystuje się konkretne rasy gęsi i kaczek, w których przypadku na skutek sztucznego karmienia organ, jakim jest wątroba, w znacznym stopniu się powiększa.
Jak podawać i z czym łączyć?
Ze względu na to, że foie gras to jeden z droższych przysmaków kuchni francuskiej, przez co serwowany jest w ekskluzywnych i eleganckich restauracjach, sposób jego podawania jest dość istotny. Zazwyczaj pasztet serwowany jest ze świeżym, chrupiącym pieczywem lub grzankami w towarzystwie chutney, czyli gęstego sosu z warzyw lub owoców. Całość powinna mieć delikatną konsystencję. Przeważnie przysmak serwowany jest w formie przystawki. Oczywiście sposób podania w zależności od restauracji może być bardzo różny.
Gdzie zjeść najlepsze foie gras w Warszawie?
Aby móc się w pełni cieszyć z wyjątkowego smaku i aromatu foie gras warto udać się do miejsca, w którym możemy liczyć na tradycyjne przygotowanie wspomnianego rarytasu z wykorzystaniem najwyższej jakości składników. Nic więc dziwnego, że smakosze wyjątkowych potraw nie raz mogli zadawać sobie pytanie w postaci: gdzie zjeść najlepsze foie gras w Warszawie? Otóż odpowiedź może okazać się banalnie prosta tj. U Fukiera. Wspomniana restauracja na Starówce, która została założona przez słynną i cenioną restauratorkę, czyli Magdę Gessler, specjalizuje się w serwowaniu niezwykle smacznych i aromatycznych potraw, pełnych kolorów i wspomnień. I nie inaczej jest w przypadku foie gras. W U Fukiera można zjeść świeże foie gras grillowane z dodatkiem szlachetnych borowików. Oczywiście w menu dostępne są także inne niepowtarzalne dania, z którymi możemy zapoznać się na stronie https://www.ufukiera.pl/.