Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś
Zdrowie

Czy kawa zbożowa ma wpływ na odchudzenia.

Data publikacji 14 listopada 2020


Kawę zbożową uzyskuje się z palonych ziaren żyta, jęczmienia pszenicy, buraka cukrowego i cykorii. Jest napojem niskokalorycznym, ponieważ na 100 gram napoju, w zależności od proporcji składników z jakich został wytworzony, zawiera jedynie od 5 do 50 kalorii. Kawę zbożową można znaleźć w różnych formach: rozpuszczalna, granulowaną czy w pojedynczych torebkach. Do takiej kawy można dodawać różne dodatki, można ja pić z mlekiem, miodem, cukrem czy przyprawami takimi jak cynamon, kardamon, anyż czy laska wanilii. Kawa zbożowa dzięki zawartości cykorii ma bardzo zbliżony smak do kawy kofeinowej. Mimo, że nie zawiera kofeiny, wykazuje właściwości pobudzające. Kawa zbożowa wykazuje właściwości, które wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka. Zawiera przeciwutleniacze, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ich rozwój przyczynia się do rozwoju różnych chorób w tym chorób serca, chorób nowotworowych czy miażdżycy. Kolejną substancją bardzo korzystnie wpływającą na zdrowie w kawie zbożowej są polifenole, które są przeciwutleniaczami. Składniki te to naturalne substancje roślinne, która wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Dzięki nim organizm może lepiej bronić się przed chorobami nowotworowymi i chorobami układu krążenia. Kawa zbożowa naturalnie wspomaga pracę układu pokarmowego, wykazuje korzystny wpływ na wchłanianie wapnia. Jest źródłem błonnika. Dwie, trzy filiżanki pozwalają na pokrycie połowy dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Zawiera substancję odżywcze takie jak białko i węglowodany, a nie zawiera tłuszczu. W jej składzie znajdziemy też witaminy z grupy B, fosfor, potas oraz magnez. Kawa zbożowa jest zalecana do picia dla dzieci, osób odchudzających się i tych, którzy nie mogą spożywać kofeiny lub tradycyjnej kawy ze względów zdrowotnych. Niektóre choroby serca oraz układu pokarmowego mogą być przeciwskazaniem do picia dużych ilości kawy tradycyjnej. Jest też dobrą alternatywą dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kawa zbożowa nie wykazuje właściwości uzależniających, nie utrudnia też wchłaniania takich pierwiastków jak żelazo i magnez. Te sole mineralne pełnią ważne funkcje w organizmie. Do kolejnych zalet kawy zbożowej jest korzystny wpływ na metabolizm i serce oraz zwiększenie odporności na stres. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, a także korzystny wpływ na metabolizm oraz procesy trawienia kawa zbożowa odchudzanie może iść ze sobą w parze. Kawa zbożowa może być wprowadzona do diety, żeby zredukować ilość spożywanej kawy tradycyjnej.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

witaminy