glodowki.pl

blog o odchudzaniu i zdrowym stylu życia

Zdrowie

Co jeść aby poprawić wzrok?

W dzisiejszych czasach niemalże wszyscy ludzie mają jakieś problemy ze wzrokiem. Niestety, ale obciążasz go dosłownie bez przerwy. Godzinami przesiadujesz przed ekranami telefonów, komputerów i telewizorów, przez co później zaczynasz narzekać nie tylko na bóle głowy, ale również i bóle oczu. Masz wrażenie, że twoje gałki są po prostu zmęczone. Zaczynają cię piec i swędzieć, a nawet specjalistyczne krople nawilżające w pewnym momencie przestają przynosić ci ulgę. W takiej sytuacji powinieneś oczywiście zgłosić się do specjalisty, aby sprawdzić i zbadać swoją wadę wzroku i móc sobie pomóc okularami bądź soczewkami kontaktowymi. Oprócz tego dowiedz się, co jeść aby poprawić wzrok. Twoja codzienna dieta może mieć olbrzymi wpływ nawet na stan twoich oczu.

Do codziennego jadłospisu koniecznie dodaj jajka. A przede wszystkim żółtko, bo to właśnie ono stanie się dla ciebie źródłem dwóch bardzo ważnych substancji – lutein i zeaksantyny – które zadbają o stan i kondycję twoich oczu. Jajka są też dostawcą cynku. Ten minerał dba natomiast o różne twoje zmysły, bo nie dość, że wspiera pracę narządu wzroku, to jeszcze do tego odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu. Nie martw się natomiast o to, że poprzez zwiększenie ilości jajek w diecie nabawisz się podwyższonego cholesterolu. Naukowcy już dawno obalili ten mit. Spokojnie możesz jeść zatem nawet dwa jajka codziennie.

Co jeść aby poprawić wzrok? Na pewno nie zaszkodzi też w tym celu dodać do diety trochę orzechów, ziaren i nasion. Pod względem ilości i zróżnicowania substancji odżywczych są one jednymi z lepszych produktów spożywczych. Już niewielka garść orzechów, mieszcząca się w dłoni, zaspokoi twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Jeżeli zależy ci przede wszystkim na zadbaniu o wzrok, sięgaj głównie po pistacje, bo to właśnie one doskonale wspierają ten narząd. Zawierają luteinę, o której mówiliśmy już wcześniej, ale też witaminę E oraz witaminy z grupy B. Orzechy możesz jeść same albo dodawać je do różnych potraw.

Nie zapominaj też o rybach. Niestety w Polsce nie jemy ich za wiele, a szkoda, bo to właśnie one pozwoliłyby nam doskonale zadbać o zdrowie. W tłustych rybach morskich występują takie związki, jakich nie ma dosłownie nigdzie indziej. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ryby wprowadzą do twojego organizmu także sporą ilość witaminy D, która też zadba o stan twojego wzroku. A witaminy D możesz potrzebować w szczególności podczas zimy, gdyż to o tej porze roku twój organizm w ogóle jej nie produkuje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *