Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle

Założenie sklepu bezglutenowego

Data publikacji 10 listopada 2020


Od kilku lat zmagasz się z nietolerancją glutenu, ale mieszkasz w niewielkim miasteczku i dostęp do produktów bezglutenowych masz niestety utrudniony, ograniczony lub… może po prostu nie masz go w ogóle? Najbliższy sklep bezglutenowy znajduje się pięćdziesiąt kilometrów od Twojego domu? Zamówiłbyś czasem coś z restauracji, ale nie masz na to najmniejszych szans, bo w twoim mieście nie uświadczysz gotowych dań bezglutenowych?

W rozmowach ze znajomymi coraz częściej słyszysz, że ktoś z rodziny cierpi na celiakię lub z innych pobudek przeszedł na dietę bezglutenową, ale napotyka przeszkodę w prowadzeniu diety, gdyż po specjalne produkty trzeba jeździć do odległego miasta albo zamawiać je przez internet…

W tej sytuacji może warto się chwilkę zastanowić i rozważyć założenie własnego biznesu, miejsca, sklepu, piekarni czy restauracji z bezglutenowymi produktami czy gotowymi posiłkami. Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach problem nietolerancji glutenu dotyczy coraz szerszego grona osób, choć przecież do niedawna mówiło się, i to z pełnym przekonaniem, że tylko jeden procent populacji choruje na celiakię…

Alergia na gluten i celiakia, czyli całkowita nietolerancja glutenu to dwa najważniejsze powody, dla których należy definitywnie wykluczyć z diety produkty zawierające w swoim składzie gluten.

Gluten przyjmowany regularnie przez osoby z alergią i celiakią potrafi skutecznie zniszczyć odporność, rozregulować przemianę materii i spowodować, że każdy posiłek, a szczególnie czas po nim – stanie się udręką: niestrawność, wzdęcia, rozwolnienia, wymioty, a w przypadku celiakii jeszcze wysypka, gorączka, osłabienie organizmu i obniżenie odporności. Dieta bezglutenowa, dla niektórych konieczna, staje się też wyborem dla osób, które nie mają z glutenem żadnego problemu. Po dietę bezglutenową coraz częściej sięgają również osoby zdrowe, które chcą po prostu odpocząć od białej mąki i dzięki temu wzmocnić swój system odpornościowy. Liczne badania naukowe prowadzone w ostatnich latach wskazują jednoznacznie, że dieta bezglutenowa jest dietą niwelującą w organizmie wszelkie stany zapalne. A zatem każdemu z nas dobrze zrobi odstawienie glutenu raz na jakiś czas, by podreperować układu autoimmunologicznego.

Wybór produktów bezglutenowych jest obecnie duży, choć nie zawsze są to produkty dostępne od ręki i niestety, nie należą do najtańszych. Być może za jakiś czas to się zmieni, i osoby alergią na gluten oraz cierpiące na celiakię będą mogły zrobić zakupy w przyzwoitych cenach.

Redakcja glodowki.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

podgrzybki