Strony

Ziemniaki towarzysza nam od samego początku. Kwestiach kulinarnych mają wszechstronne zastosowanie, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale smakują i wyglądają w różnego typu sałatkach, jako danie główne, czyli ziemniaki z wody, puree, a może frytki lub smażone talarki. Zastosowanie tego typu warzywa jest niewątpliwie duże. Właściwie w odniesieniu do większości propozycji obiadowych można wykorzystać ten składnik. Ziemniaki w zupach jarzynowych także są ważnym elementem smakowym. Doskonale pozostają przedstawione, jako element dania głównego, czyli na przykład młode ziemniaki z koperkiem z sosem oraz mięsem, lub też, jako dodatek w formie ziemniaczanej sałatki. Przygotowywanie ziemniaków nie jest na tyle skomplikowane, jednakże przy małych umiejętnościach kulinarnych można sobie z nimi nie poradzić. Placki ziemniaczane to kolejny przepis, w którym ziemniaki tworzą główną rolę, bez której ciężko by było je utworzyć. Można je podawać z różnymi sosami lub też na słodko.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pysznie, zdrowo i kolorowoPysznie, zdrowo i kolorowo
    W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o otyłości oraz nadmiarze kalorii jak i tłuszczu, który każdego dnia jest dostarczany naszemu organizmowi w ogromnych ilościach. W związku z tym warto …
  • Sery pleśniowe królują na polskich stołachSery pleśniowe królują na polskich stołach
    Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi …
  • Budyń albo kisielBudyń albo kisiel
    Przypomnij sobie lata młodości, kiedy to będąc u babci tworzyła specyfiki o niesamowitym smaku. Zawsze było to tajemnicą dla młodego człowieka, jak z tak prostych składników jakimi są mleko lub …