Strony

Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jeśli chodzi o przepis na pyszny żur to należy zasięgnąć przepisów jeszcze tych z dawnych czasów. Przepis kulinarny na zrobienie żuru mówi nam że należy najpierw przygotować zakwas na dwa lub trzy dni przed zamiarem gotowania tego żuru. W tym celu bierze się mąkę żytnią i zalewa się dwiema szklankami ciepłej wody w słoiku lub innym szklanym naczyniu, przykrywa się czystą gazą i pozostawia się w ciepłym miejscu. Następnie do przecedzonego wywaru dodać zamieszany wcześniej zakwas i razem to wszystko odpowiednio połączyć. Potem do całości dodaje się majeranek, obrany i drobno posiekany i połączony ze solą czosnek uprzednio jeszcze należy go rozetrzeć. Wszystko to oczywiście się jeszcze doprawia do smaku solą. Ze śmietany i mąki robi się robi się zaprawę i całość należy połączyć i zagotować. Żur można tez sporządzić na wywarze z podrobów lub z białej kiełbasy, którą po ugotowaniu kroi się w drobne części i dodaje się do zupy. Tak przygotowany żur jest z pewnością sukcesem kulinarnym.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Polskie daniaPolskie dania
    Polska jest bardzo charakterystyczna pod względem kuchni. Jej doskonały smak doceniany jest na całym świecie. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że wspaniale przystosowuje ona naturalne składniki w wiele przepisów. …
  • Jakie funkcje spełnia kuchnia?Jakie funkcje spełnia kuchnia?
    Kuchnia z jednej strony może być miejscem w jakim spędzamy bardzo dużo czasu, a z drugiej strony możemy w niej trzymać jedynie jedzenie, które możemy szybko spożyć bez konieczności gotowania. …
  • Jajka z krewetkamiJajka z krewetkami
    W niecałe pół godziny, możemy przygotować przepyszne jajka z krewetkami, które możemy podać na kolacje, czy śniadanie, swoim bliskim. Dla czterech osób będzie nam potrzebne 12 jajek, puszka krewetek, 3 …