Strony

Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jeśli chodzi o przepis na pyszny żur to należy zasięgnąć przepisów jeszcze tych z dawnych czasów. Przepis kulinarny na zrobienie żuru mówi nam że należy najpierw przygotować zakwas na dwa lub trzy dni przed zamiarem gotowania tego żuru. W tym celu bierze się mąkę żytnią i zalewa się dwiema szklankami ciepłej wody w słoiku lub innym szklanym naczyniu, przykrywa się czystą gazą i pozostawia się w ciepłym miejscu. Następnie do przecedzonego wywaru dodać zamieszany wcześniej zakwas i razem to wszystko odpowiednio połączyć. Potem do całości dodaje się majeranek, obrany i drobno posiekany i połączony ze solą czosnek uprzednio jeszcze należy go rozetrzeć. Wszystko to oczywiście się jeszcze doprawia do smaku solą. Ze śmietany i mąki robi się robi się zaprawę i całość należy połączyć i zagotować. Żur można tez sporządzić na wywarze z podrobów lub z białej kiełbasy, którą po ugotowaniu kroi się w drobne części i dodaje się do zupy. Tak przygotowany żur jest z pewnością sukcesem kulinarnym.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Przyprawa droga jak złoto
    Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz …
  • Polskie smaki
    Kuchnia polska jest z pewnością jedną z najlepszych, jeżeli chodzi o smak i doskonałość takich potraw. Trzeba tutaj zauważyć, że każdy może w odpowiedni sposób dostosować do tego swoje pomysły …
  • Pysznie, zdrowo i kolorowo
    W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o otyłości oraz nadmiarze kalorii jak i tłuszczu, który każdego dnia jest dostarczany naszemu organizmowi w ogromnych ilościach. W związku z tym warto …