Strony

Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jeśli chodzi o przepis na pyszny żur to należy zasięgnąć przepisów jeszcze tych z dawnych czasów. Przepis kulinarny na zrobienie żuru mówi nam że należy najpierw przygotować zakwas na dwa lub trzy dni przed zamiarem gotowania tego żuru. W tym celu bierze się mąkę żytnią i zalewa się dwiema szklankami ciepłej wody w słoiku lub innym szklanym naczyniu, przykrywa się czystą gazą i pozostawia się w ciepłym miejscu. Następnie do przecedzonego wywaru dodać zamieszany wcześniej zakwas i razem to wszystko odpowiednio połączyć. Potem do całości dodaje się majeranek, obrany i drobno posiekany i połączony ze solą czosnek uprzednio jeszcze należy go rozetrzeć. Wszystko to oczywiście się jeszcze doprawia do smaku solą. Ze śmietany i mąki robi się robi się zaprawę i całość należy połączyć i zagotować. Żur można tez sporządzić na wywarze z podrobów lub z białej kiełbasy, którą po ugotowaniu kroi się w drobne części i dodaje się do zupy. Tak przygotowany żur jest z pewnością sukcesem kulinarnym.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Rzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na WielkanocRzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na Wielkanoc
    Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w …
  • Podgrzewacz do potrawPodgrzewacz do potraw
    Podgrzewacz do potraw. Dobre jedzenie to podstawa sukcesu na imprezach i przyjęciach. Najczęściej przygotowujemy zimne przekąski, ponieważ z daniami na ciepło jest już trochę więcej roboty, bowiem jedzenie to szybko …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wspaniałe dania mięsne na pewno będą doskonale dostosowane zarówno na okazje obiadowe jak i kolacyjne. Oczywiście wszystko można w odpowiedni sposób zaaranżować, tak, aby całość idealnie się komponowała. Dania mięsne …