Strony

Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele i jeśli chodzi o przepis na pyszny żur to należy zasięgnąć przepisów jeszcze tych z dawnych czasów. Przepis kulinarny na zrobienie żuru mówi nam że należy najpierw przygotować zakwas na dwa lub trzy dni przed zamiarem gotowania tego żuru. W tym celu bierze się mąkę żytnią i zalewa się dwiema szklankami ciepłej wody w słoiku lub innym szklanym naczyniu, przykrywa się czystą gazą i pozostawia się w ciepłym miejscu. Następnie do przecedzonego wywaru dodać zamieszany wcześniej zakwas i razem to wszystko odpowiednio połączyć. Potem do całości dodaje się majeranek, obrany i drobno posiekany i połączony ze solą czosnek uprzednio jeszcze należy go rozetrzeć. Wszystko to oczywiście się jeszcze doprawia do smaku solą. Ze śmietany i mąki robi się robi się zaprawę i całość należy połączyć i zagotować. Żur można tez sporządzić na wywarze z podrobów lub z białej kiełbasy, którą po ugotowaniu kroi się w drobne części i dodaje się do zupy. Tak przygotowany żur jest z pewnością sukcesem kulinarnym.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia to sztuka a człowiek może stać się mistrzem
    Teraźniejsze lata przyniosły wiele możliwości, na przykład otwartość w kuchni. Kiedyś nie można było za wiele powiedzieć o gotowaniu ponieważ brakowało czynników, sklepy nie były urodzajnie wyposażone. Dziś nie ma …
  • Prawdziwy oscypek poszukiwany
    W dzisiejszych czasach, prawie w każdym, położonym na południu Polski mieście, spotkać możemy oscypka. Najczęściej handlują nim starsze kobiety, które stojąc w bramach kamienic głośno zachęcają wszystkich do ich zakupu. …
  • Coś innego
    Każdy czasami ma ochotę na zupełnie coś innego dojedzenia. Czasami jest tutaj mowa odnośnie coraz to nowszych pomysłów na dania z warzywami, czy z mięsem. Oczywiście nowe pomysły mogą być …