Strony

Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. Wykorzystuje się wino na wiele sposobów – przede wszystkim w momencie, gdy przygotowuje się różnego rodzaju potrawy mięsne i nie tylko. Zacznijmy od wina białego. To bowiem dodawane jest chętnie do deserów w stylu Malagi, czy też zabawione, by podkreślić ich smak i przełamać mdłą słodycz. Ale to nie wszystko. Białe wino bowiem, świetnie pasuje także do risotto, potraw rybnych, które można stworzyć na zredukowanym sosie winnym i tak dalej. Zaś wino czerwone to idealny składnik sosów do mięs czerwonych – idealnie smakuje, jeśli poddamy je odpowiedniej redukcji wraz z przyprawami. Ponadto, czerwone wytrawne wino, warto dodać również do typowo polskiej potrawy, jaką jest bigos. I to jest tutaj ważna sprawa. Jak więc widać, możliwości związane z użyciem wina w kuchni są naprawdę szerokie i warto z nich korzystać.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smak słony a zdrowie człowiekaSmak słony a zdrowie człowieka
    Bez dwóch zdań chemiczny chlorek sodu bez ustanku jest obecny w naszym życiu. Warto pamiętać, że sól nie tylko stanowi przyprawę do naszych potraw, ale również nadmierne spożywanie kuchennej soli …
  • Podstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejskaPodstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejska
    Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są …
  • Sery pleśniowe – wyjątkowe smakiSery pleśniowe – wyjątkowe smaki
    Mówi się, że smak serów pleśniowych jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla koneserów. I rzeczywiście, coś w tym z całą pewnością jest. Nie każdy lubi posmak sera camembert, czy też …