Strony

Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. Wykorzystuje się wino na wiele sposobów – przede wszystkim w momencie, gdy przygotowuje się różnego rodzaju potrawy mięsne i nie tylko. Zacznijmy od wina białego. To bowiem dodawane jest chętnie do deserów w stylu Malagi, czy też zabawione, by podkreślić ich smak i przełamać mdłą słodycz. Ale to nie wszystko. Białe wino bowiem, świetnie pasuje także do risotto, potraw rybnych, które można stworzyć na zredukowanym sosie winnym i tak dalej. Zaś wino czerwone to idealny składnik sosów do mięs czerwonych – idealnie smakuje, jeśli poddamy je odpowiedniej redukcji wraz z przyprawami. Ponadto, czerwone wytrawne wino, warto dodać również do typowo polskiej potrawy, jaką jest bigos. I to jest tutaj ważna sprawa. Jak więc widać, możliwości związane z użyciem wina w kuchni są naprawdę szerokie i warto z nich korzystać.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pysznie, zdrowo i kolorowoPysznie, zdrowo i kolorowo
    W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o otyłości oraz nadmiarze kalorii jak i tłuszczu, który każdego dnia jest dostarczany naszemu organizmowi w ogromnych ilościach. W związku z tym warto …
  • Porządek w kuchniPorządek w kuchni
    Czy masz świadomość tego, że ludzie często przyrządzają sobie posiłki w ogóle bez żadnego przygotowania logistycznego. Robią to za pomocą brudnych narzędzi, często nie wiedza gdzie co jest. Porządek w …
  • Wszystko można zmienićWszystko można zmienić
    W dzisiejszych czasach bardzo często wraca się do kuchni tradycyjnej. Uważa się bowiem, że są to najpiękniejsze nie tylko smaki, ale również wspomnienia. Spożywając tradycyjne potrawy mówimy bardzo często, że …