Strony

Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. Wykorzystuje się wino na wiele sposobów – przede wszystkim w momencie, gdy przygotowuje się różnego rodzaju potrawy mięsne i nie tylko. Zacznijmy od wina białego. To bowiem dodawane jest chętnie do deserów w stylu Malagi, czy też zabawione, by podkreślić ich smak i przełamać mdłą słodycz. Ale to nie wszystko. Białe wino bowiem, świetnie pasuje także do risotto, potraw rybnych, które można stworzyć na zredukowanym sosie winnym i tak dalej. Zaś wino czerwone to idealny składnik sosów do mięs czerwonych – idealnie smakuje, jeśli poddamy je odpowiedniej redukcji wraz z przyprawami. Ponadto, czerwone wytrawne wino, warto dodać również do typowo polskiej potrawy, jaką jest bigos. I to jest tutaj ważna sprawa. Jak więc widać, możliwości związane z użyciem wina w kuchni są naprawdę szerokie i warto z nich korzystać.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Przyjemne smakiPrzyjemne smaki
    Nie zawsze to, co jemy, jest dla nas przyjemne. Okazuje się jednak, że tak może być, jeśli zaczniemy samodzielnie swoje potrawy przyrządzać. Tak naprawdę bowiem – jak wiadomo – każdy …
  • Tajska kuchnia piekielnaTajska kuchnia piekielna
    Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie …
  • Skup się a wszystko ci się udaSkup się a wszystko ci się uda
    Kuchnia to sztuka i należy o tym pamiętać. Przygotowując obiad trzeba włożyć w to całego siebie. Nie można kroić a w między czasie czytać sobie gazetę. Bardzo ważne jest skupienie …