Strony

Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. Wykorzystuje się wino na wiele sposobów – przede wszystkim w momencie, gdy przygotowuje się różnego rodzaju potrawy mięsne i nie tylko. Zacznijmy od wina białego. To bowiem dodawane jest chętnie do deserów w stylu Malagi, czy też zabawione, by podkreślić ich smak i przełamać mdłą słodycz. Ale to nie wszystko. Białe wino bowiem, świetnie pasuje także do risotto, potraw rybnych, które można stworzyć na zredukowanym sosie winnym i tak dalej. Zaś wino czerwone to idealny składnik sosów do mięs czerwonych – idealnie smakuje, jeśli poddamy je odpowiedniej redukcji wraz z przyprawami. Ponadto, czerwone wytrawne wino, warto dodać również do typowo polskiej potrawy, jaką jest bigos. I to jest tutaj ważna sprawa. Jak więc widać, możliwości związane z użyciem wina w kuchni są naprawdę szerokie i warto z nich korzystać.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia w barzeKuchnia w barze
    Bary, mające kuchnię, a tym samym szybką obsługę, są zdecydowanie częściej odwiedzane, niżeli na przykład te, jakie dotyczą zajmowania się kuchnią barową. Niekiedy można mieć niejeden problem, aby na przykład …
  • Anglia na śniadanieAnglia na śniadanie
    Anglia jest bardzo pięknym krajem. Jest może mało turystyczna, ale bogata przede wszystkim pod względem historycznym. Jeżeli chodzi o jedzenie to trzeba powiedzieć, że ma swoje specyficzne walory smakowe, chociaż …
  • SkładnikiSkładniki
    Składniki w charakterze kulinarnym zazwyczaj odnoszą się w kategoriach do najbardziej istotnych produktów zarówno warzywnych, mięsnych jak i do owoców. Kuchnia była by z pewnością za nadto uboga, gdyby tylko …