Strony

Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. Wykorzystuje się wino na wiele sposobów – przede wszystkim w momencie, gdy przygotowuje się różnego rodzaju potrawy mięsne i nie tylko. Zacznijmy od wina białego. To bowiem dodawane jest chętnie do deserów w stylu Malagi, czy też zabawione, by podkreślić ich smak i przełamać mdłą słodycz. Ale to nie wszystko. Białe wino bowiem, świetnie pasuje także do risotto, potraw rybnych, które można stworzyć na zredukowanym sosie winnym i tak dalej. Zaś wino czerwone to idealny składnik sosów do mięs czerwonych – idealnie smakuje, jeśli poddamy je odpowiedniej redukcji wraz z przyprawami. Ponadto, czerwone wytrawne wino, warto dodać również do typowo polskiej potrawy, jaką jest bigos. I to jest tutaj ważna sprawa. Jak więc widać, możliwości związane z użyciem wina w kuchni są naprawdę szerokie i warto z nich korzystać.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia to sztuka a człowiek może stać się mistrzemKuchnia to sztuka a człowiek może stać się mistrzem
    Teraźniejsze lata przyniosły wiele możliwości, na przykład otwartość w kuchni. Kiedyś nie można było za wiele powiedzieć o gotowaniu ponieważ brakowało czynników, sklepy nie były urodzajnie wyposażone. Dziś nie ma …
  • Maszyny do pakowaniaMaszyny do pakowania
    Prowadzenie magazynu. Zarządzanie magazynem to bardzo skomplikowane zadanie logistyczne. Nie jest łatwo zgrać w czasie terminy dostaw, wywozu towarów, pracę zasobów ludzkich i odpowiednie zaplecze magazynowe. Aby magazyn działał bez …
  • Wszystko można zmienićWszystko można zmienić
    W dzisiejszych czasach bardzo często wraca się do kuchni tradycyjnej. Uważa się bowiem, że są to najpiękniejsze nie tylko smaki, ale również wspomnienia. Spożywając tradycyjne potrawy mówimy bardzo często, że …