Strony

Bez wątpienia Japonia oczarowała polskich smakoszy przeróżnych smaków. Jednak większość zapytanych o znajomość kuchni japońskiej bez mrugnięcia okiem wskaże na sushi. Spożywamy je coraz częściej, zapisujemy się na kursy gdzie pod okiem specjalistów poznaje się tę precyzyjną technikę przygotowania tego dania. Japonia to nie tylko sushi, ale też wiele innych potraw, które w zależności od regionów mogą być zupełnie inne. Głównie kuchnia japońska opiera się na daniach z ryb oraz owoców morza. To też warzywa, wołowina i różne odmiany ryżu. Ta kuchnia jest wyjątkową harmonią z naturą. Przyprawy stosuje się jedynie dla uwydatnienia naturalnego smaku potraw, a więc nie używa się ich wiele. Oprócz tego jednym z filarów jest świeżość a więc jak najmniejsza ingerencja w produkty. Stąd też to kuchnia natury zgodnej z porami roku i dostępnymi w danym czasie produktami. Szeroko znany i ceniony za niepowtarzalnie łagodny smak bulion dashi jest wykonany z wodorostów kombu, suszonej, sfermentowanej ryby bonito bądź małych suszonych rybek. Jest on podstawą wielu potraw i praktycznie wszystkich zup. Podobnie koronnym jest sos sojowy, który jest dopełnieniem większości dań gotowanych, a także jest używany jako przyprawa stosowana podczas jedzenia. Kuchnia japońska to także przepiękna i misterna aranżacja, dopracowana w każdym szczególe. Charakterystyczne jest także ułożenie małych kęsów na talerzach tak by wygodnie było je jeść tradycyjnymi pałeczkami.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Wyposażenie dla gastronomiiWyposażenie dla gastronomii
    Własna restauracja. Jeśli prześladuje nas marzenie o własnym lokalu gastronomicznym i jesteśmy zdecydowani na jego prowadzenie w najbliższej przyszłości, musimy zdawać sobie sprawę z wielu rzeczy. Przede wszystkim, prowadzenie własnej …
  • Kuchnia molekularnaKuchnia molekularna
    Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze …
  • Jedzenie zmodyfikowane genetycznieJedzenie zmodyfikowane genetycznie
    Ludzkość bada cały czas to jak można usprawnić uprawy, po to, aby móc mówić o rewolucji w wyżywieniu. Istotnie takie podejście bardzo nam się przydaje i osiągamy na tym polu …