Strony

Bez wątpienia Japonia oczarowała polskich smakoszy przeróżnych smaków. Jednak większość zapytanych o znajomość kuchni japońskiej bez mrugnięcia okiem wskaże na sushi. Spożywamy je coraz częściej, zapisujemy się na kursy gdzie pod okiem specjalistów poznaje się tę precyzyjną technikę przygotowania tego dania. Japonia to nie tylko sushi, ale też wiele innych potraw, które w zależności od regionów mogą być zupełnie inne. Głównie kuchnia japońska opiera się na daniach z ryb oraz owoców morza. To też warzywa, wołowina i różne odmiany ryżu. Ta kuchnia jest wyjątkową harmonią z naturą. Przyprawy stosuje się jedynie dla uwydatnienia naturalnego smaku potraw, a więc nie używa się ich wiele. Oprócz tego jednym z filarów jest świeżość a więc jak najmniejsza ingerencja w produkty. Stąd też to kuchnia natury zgodnej z porami roku i dostępnymi w danym czasie produktami. Szeroko znany i ceniony za niepowtarzalnie łagodny smak bulion dashi jest wykonany z wodorostów kombu, suszonej, sfermentowanej ryby bonito bądź małych suszonych rybek. Jest on podstawą wielu potraw i praktycznie wszystkich zup. Podobnie koronnym jest sos sojowy, który jest dopełnieniem większości dań gotowanych, a także jest używany jako przyprawa stosowana podczas jedzenia. Kuchnia japońska to także przepiękna i misterna aranżacja, dopracowana w każdym szczególe. Charakterystyczne jest także ułożenie małych kęsów na talerzach tak by wygodnie było je jeść tradycyjnymi pałeczkami.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Wypiekacze do chleba coraz bardziej popularneWypiekacze do chleba coraz bardziej popularne
    Coraz większa popularnością w polskich domach cieszą się profesjonalne wypieka cze do chleba, które możemy nabyć zarówno w sklepach ze sprzętem AGD jak i za pomocą Internetu. Wypiekacz do chleba …
  • Kuchnia śląskaKuchnia śląska
    Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją …
  • Sery pleśniowe królują na polskich stołachSery pleśniowe królują na polskich stołach
    Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi …