Strony

Bez wątpienia Japonia oczarowała polskich smakoszy przeróżnych smaków. Jednak większość zapytanych o znajomość kuchni japońskiej bez mrugnięcia okiem wskaże na sushi. Spożywamy je coraz częściej, zapisujemy się na kursy gdzie pod okiem specjalistów poznaje się tę precyzyjną technikę przygotowania tego dania. Japonia to nie tylko sushi, ale też wiele innych potraw, które w zależności od regionów mogą być zupełnie inne. Głównie kuchnia japońska opiera się na daniach z ryb oraz owoców morza. To też warzywa, wołowina i różne odmiany ryżu. Ta kuchnia jest wyjątkową harmonią z naturą. Przyprawy stosuje się jedynie dla uwydatnienia naturalnego smaku potraw, a więc nie używa się ich wiele. Oprócz tego jednym z filarów jest świeżość a więc jak najmniejsza ingerencja w produkty. Stąd też to kuchnia natury zgodnej z porami roku i dostępnymi w danym czasie produktami. Szeroko znany i ceniony za niepowtarzalnie łagodny smak bulion dashi jest wykonany z wodorostów kombu, suszonej, sfermentowanej ryby bonito bądź małych suszonych rybek. Jest on podstawą wielu potraw i praktycznie wszystkich zup. Podobnie koronnym jest sos sojowy, który jest dopełnieniem większości dań gotowanych, a także jest używany jako przyprawa stosowana podczas jedzenia. Kuchnia japońska to także przepiękna i misterna aranżacja, dopracowana w każdym szczególe. Charakterystyczne jest także ułożenie małych kęsów na talerzach tak by wygodnie było je jeść tradycyjnymi pałeczkami.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Dania BożonarodzenioweDania Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy za pasem jest już święto Wszystkich Zmarłych ludzie zaczynają coraz bardziej zastanawiać się już nad grudniem gdzie czekają nas upragnione święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie się do nich …
  • Podstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejskaPodstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejska
    Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są …
  • Możliwości amatoraMożliwości amatora
    Amatorzy w kuchni także mogą sobie poradzić z daniami, z którymi wcześniej nie muszą być nawet znane. Wbrew wszelkim pozorom kuchnia to odpowiednie miejsce dla każdego, kto tylko chce nabrać …