Strony

Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie uśmiechniętych ludzi. To też kraj nieustających nigdy festiwali przeróżnego rodzaju. Te wszystkie charakterystyczne rzeczy znajduje się zwłaszcza w kuchni. Można by powiedzieć, że w jednym garnku jest zamknięty cały tajski urok i czar. Charakterystycznym dla kuchni tajskiej jest bogactwo i różnorodność owoców oraz warzyw, a także niezliczona ilość przypraw, które dzięki swojej naturalności malują dania niezwykłą kolorową tęczą. Dopełnieniem wszystkiego jest zawsze aromat i radość z jedzenia. A więc jaka jest? Tak w skrócie to kuchnia celebracji i rodzinnych spotkań. Tajowie kochają gotować, w ten sposób okazując swoje uczucia i radość z życia. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej jest połączenie wyrazistych smaków – pikantnych, kwaskowatych czy cierpkich. Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż oraz makaron ryżowy. Dopełnieniem są sosy. Na szczególną uwagę zasługuje sos z ostryg, sojowy czy też z pasty curry. Kropką nad i są świeże zioła takie jak galangal, trawa cytrynowa oraz mięta. To kuchnia malowana uśmiechem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Wyczucie przy doprawianiuWyczucie przy doprawianiu
    Jeśli chodzi o gotowanie, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że mimo tego, iż wydaje nam się to prosta czynność, tak naprawdę takową ona nie jest i niekiedy nawet …
  • Kasza, ryż, czy ziemniaki?Kasza, ryż, czy ziemniaki?
    Nie da się ukryć, że w naszej kuchni nie unikniemy węglowodanowych dodatków do potraw takich, jak choćby kasza, ryż, czy też ziemniaki. W naszym kraju przyjęło się używać jako dodatku …
  • Oblicze kuchni współczesnejOblicze kuchni współczesnej
    Postęp techniki i elektroniki odegrał niemałą rolę w kształtowaniu się oblicza kuchni na przestrzeni lat. To właśnie postęp umożliwił nam korzystanie z wielu sprzętów i urządzeń kuchennych, bez których dziś …