Strony

Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie uśmiechniętych ludzi. To też kraj nieustających nigdy festiwali przeróżnego rodzaju. Te wszystkie charakterystyczne rzeczy znajduje się zwłaszcza w kuchni. Można by powiedzieć, że w jednym garnku jest zamknięty cały tajski urok i czar. Charakterystycznym dla kuchni tajskiej jest bogactwo i różnorodność owoców oraz warzyw, a także niezliczona ilość przypraw, które dzięki swojej naturalności malują dania niezwykłą kolorową tęczą. Dopełnieniem wszystkiego jest zawsze aromat i radość z jedzenia. A więc jaka jest? Tak w skrócie to kuchnia celebracji i rodzinnych spotkań. Tajowie kochają gotować, w ten sposób okazując swoje uczucia i radość z życia. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej jest połączenie wyrazistych smaków – pikantnych, kwaskowatych czy cierpkich. Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż oraz makaron ryżowy. Dopełnieniem są sosy. Na szczególną uwagę zasługuje sos z ostryg, sojowy czy też z pasty curry. Kropką nad i są świeże zioła takie jak galangal, trawa cytrynowa oraz mięta. To kuchnia malowana uśmiechem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Dania na kolacjęDania na kolację
    Istnieje wiele przepisów, którymi można by było się zasugerować przygotowując kolację. Standardowo ogranicza się ona do lekkich kanapeczek z wędlina lub serem. Czasami panie domu przygotowują doskonałe sałatki warzywne, którymi …
  • Gotowanie dla niemowlakówGotowanie dla niemowlaków
    Dzieci najmłodsze stanowią najbardziej wymagającą grupę konsumentów. Przygotowane dla nich posiłki różnią się znacznie od tych, jakie przeważnie spożywają osoby dorosłe. Dzieci najmłodsze nie mogą spożywać większości produktów. konieczne jest …
  • Robimy zimowe zapasy kuchenneRobimy zimowe zapasy kuchenne
    Przygotowanie naszej kuchni do zimy stanowi punkt zainteresowania wielu użytkowników. Zabezpieczenie odpowiednich produktów żywnościowych na ten czas odbywa się podczas wszelakich procesów wekowania warzyw oraz owoców. Najczęściej przygotowujemy ogórki w …