Strony

Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie uśmiechniętych ludzi. To też kraj nieustających nigdy festiwali przeróżnego rodzaju. Te wszystkie charakterystyczne rzeczy znajduje się zwłaszcza w kuchni. Można by powiedzieć, że w jednym garnku jest zamknięty cały tajski urok i czar. Charakterystycznym dla kuchni tajskiej jest bogactwo i różnorodność owoców oraz warzyw, a także niezliczona ilość przypraw, które dzięki swojej naturalności malują dania niezwykłą kolorową tęczą. Dopełnieniem wszystkiego jest zawsze aromat i radość z jedzenia. A więc jaka jest? Tak w skrócie to kuchnia celebracji i rodzinnych spotkań. Tajowie kochają gotować, w ten sposób okazując swoje uczucia i radość z życia. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej jest połączenie wyrazistych smaków – pikantnych, kwaskowatych czy cierpkich. Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż oraz makaron ryżowy. Dopełnieniem są sosy. Na szczególną uwagę zasługuje sos z ostryg, sojowy czy też z pasty curry. Kropką nad i są świeże zioła takie jak galangal, trawa cytrynowa oraz mięta. To kuchnia malowana uśmiechem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Fast foodFast food
    Bardzo dużo ludzi sięga po gotowe produkty do jedzenia. Skłania ich do tego braku czasu, nie umiejętność gotowania czy lenistwo. Wśród tych produktów oprócz typowych hamburgerów czy innych fast foodów …
  • Zdrowe śniadanieZdrowe śniadanie
    Każdy z nas stara się o to, aby móc jeść naprawdę bardzo zdrowo i cieszyć się dobrym wyglądem. Warto jest się postarać o to, aby nasze jedzenie mogło być naprawdę …
  • Rzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na WielkanocRzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na Wielkanoc
    Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w …