Strony

Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie uśmiechniętych ludzi. To też kraj nieustających nigdy festiwali przeróżnego rodzaju. Te wszystkie charakterystyczne rzeczy znajduje się zwłaszcza w kuchni. Można by powiedzieć, że w jednym garnku jest zamknięty cały tajski urok i czar. Charakterystycznym dla kuchni tajskiej jest bogactwo i różnorodność owoców oraz warzyw, a także niezliczona ilość przypraw, które dzięki swojej naturalności malują dania niezwykłą kolorową tęczą. Dopełnieniem wszystkiego jest zawsze aromat i radość z jedzenia. A więc jaka jest? Tak w skrócie to kuchnia celebracji i rodzinnych spotkań. Tajowie kochają gotować, w ten sposób okazując swoje uczucia i radość z życia. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej jest połączenie wyrazistych smaków – pikantnych, kwaskowatych czy cierpkich. Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż oraz makaron ryżowy. Dopełnieniem są sosy. Na szczególną uwagę zasługuje sos z ostryg, sojowy czy też z pasty curry. Kropką nad i są świeże zioła takie jak galangal, trawa cytrynowa oraz mięta. To kuchnia malowana uśmiechem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Gotowanie na wesela
    Weselne przyjęcia, zdecydowanie potrafią postawić kucharzom niebywałe wymagania. Tym bardziej jest to znaczące, kiedy para młoda ma szczery zamiar, aby brać pełen udział w przygotowaniu poszczególnych dań. Są one dla …
  • Smaki orientalne
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu w jakiś sposób urozmaicić sobie swoje codzienne życie. Najprościej jest walczyć z codzienną rutyną w okresie zimy poprzez różnego rodzaju dania, które …
  • Więcej niż sushi
    Bez wątpienia Japonia oczarowała polskich smakoszy przeróżnych smaków. Jednak większość zapytanych o znajomość kuchni japońskiej bez mrugnięcia okiem wskaże na sushi. Spożywamy je coraz częściej, zapisujemy się na kursy gdzie …