Strony

Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie uśmiechniętych ludzi. To też kraj nieustających nigdy festiwali przeróżnego rodzaju. Te wszystkie charakterystyczne rzeczy znajduje się zwłaszcza w kuchni. Można by powiedzieć, że w jednym garnku jest zamknięty cały tajski urok i czar. Charakterystycznym dla kuchni tajskiej jest bogactwo i różnorodność owoców oraz warzyw, a także niezliczona ilość przypraw, które dzięki swojej naturalności malują dania niezwykłą kolorową tęczą. Dopełnieniem wszystkiego jest zawsze aromat i radość z jedzenia. A więc jaka jest? Tak w skrócie to kuchnia celebracji i rodzinnych spotkań. Tajowie kochają gotować, w ten sposób okazując swoje uczucia i radość z życia. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej jest połączenie wyrazistych smaków – pikantnych, kwaskowatych czy cierpkich. Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż oraz makaron ryżowy. Dopełnieniem są sosy. Na szczególną uwagę zasługuje sos z ostryg, sojowy czy też z pasty curry. Kropką nad i są świeże zioła takie jak galangal, trawa cytrynowa oraz mięta. To kuchnia malowana uśmiechem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnie świata – która najlepsza?
    Potrawy, które jemy są od siebie różne, w zależności od tego, w jakiej części świata przebywamy. Stąd też, gdy jedziemy w jakieś mniej, lub bardziej egzotyczne miejsce poza granicami naszego …
  • Potrawy Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy na zewnątrz zaczyna przybywać bardzo szybko dużej ilości śniegu i temperatury również pokazują nam, że jest to już czas zimy to naprawę warto jest się postarać o …
  • Dania mięsne
    Wspaniałe dania mięsne na pewno będą doskonale dostosowane zarówno na okazje obiadowe jak i kolacyjne. Oczywiście wszystko można w odpowiedni sposób zaaranżować, tak, aby całość idealnie się komponowała. Dania mięsne …