Strony

Jest w naszej kuchni wiele potraw bardzo prostych w wykonaniu, niezwykle tanich, bowiem wykorzystujących produkty, które pozostały na przykład z obiadu serwowanego poprzedniego dnia, a jednocześnie bardzo smacznych. Klasycznym przykładem takiej potrawy są bardzo lubiane we wszystkich regionach naszego kraju kopytka, które można przecież zrobić z ziemniaków, które pozostaną po obiedzie przyrządzanym poprzedniego dnia. Jednak podczas przygotowania kopytek warto jest przestrzegać kilku zasad, dzięki którym zawsze się udadzą. Jedna z nich jest przepuszczenie przez praskę ziemniaków, powinny być dobrze zmielone, kolejna najważniejsza zasada jest taka, że ziemniaki podczas przygotowywania kopytek powinny być zimne, najlepiej robić kopytka z ziemniaków dopiero wyjętych z lodówki. Dodajemy do ziemniaków jajko, mąkę pszenna i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Trzeba tą czynność wykonywać dosyć szybko, aby ciasto ziemniaczane nie zdążyło się ogrzać od rąk, bowiem wtedy będzie coraz bardziej się kleiło, a ciągłe dosypywanie maki nie uzdrowi sytuacji. Od razu po pokrojeniu wałeczków należy szybko wrzucić kopytka do wrzącej, osolonej wody, kopytka gustujemy krótko, będą gotowe po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Potrawy BożonarodzeniowePotrawy Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy na zewnątrz zaczyna przybywać bardzo szybko dużej ilości śniegu i temperatury również pokazują nam, że jest to już czas zimy to naprawę warto jest się postarać o …
  • Płynny miód pszczeliPłynny miód pszczeli
    Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na …
  • Catering na event poznańCatering na event poznań
    Gastronomia to sztuka. W dzisiejszych czasach doszliśmy do miejsca, gdzie flaczki i mielone od p. Józi nie wystarczą do obsłużenia imprezy firmowej – przepraszamy, dzisiaj zwanej eventem. Za jakość podanych …