Strony

Bardzo często łapiemy się na tym, że zjadłoby się coś słodkiego, jakiś deser, jednak nie mamy ochoty lub nie mamy czasu na szykowanie czegoś czasochłonnego lub pracochłonnego. Również jeżeli nagle zjawiają nam się goście i szukamy jakieś szybkiego i smacznego deseru, warto jest zrobić ekspresowy sernik na zimno. Mieszamy pół litra mleka z dwoma serkami homogenizowanymi i z dodatkiem dwóch łyżek żelatyny, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy wybrane owoce, mogą to być owoce sezonowe, lub też wyjęte z zalewy albo zamrażarki. Delikatnie mieszamy całą powstała masę po czym przekładamy w wybraną formę i umieszczamy w lodówce, do czasu aż całość stężeje. Wersja urozmaicona, zajmuje niewiele więcej czasu a zdecydowanie jest smaczniejsza oraz zainteresuje wizualnie najbardziej wybrednego gościa. Rozpuszczamy galaretkę w pół litrze wody, dodajemy do niej owoce, mogą być te same, które wcześniej były dodane do masy, która tężeje w lodówce, następnie, kiedy galaretka jest już wystudzona, jednak nie stężała, dodajemy ja na wierzch naszego ciasta.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnie świata – która najlepsza?Kuchnie świata – która najlepsza?
    Potrawy, które jemy są od siebie różne, w zależności od tego, w jakiej części świata przebywamy. Stąd też, gdy jedziemy w jakieś mniej, lub bardziej egzotyczne miejsce poza granicami naszego …
  • Kuchnia ekskluzywnaKuchnia ekskluzywna
    Kiedy chcemy uczcić jakąś wyjątkową okazję, zazwyczaj poszukujemy inspiracji do przyrządzenia ekskluzywnego i wyjątkowego posiłku, który pozwoliłby się nam oderwać od szarej codzienności na wiele sposobów. Możliwości działania w tym …
  • Gotowanie na weselaGotowanie na wesela
    Weselne przyjęcia, zdecydowanie potrafią postawić kucharzom niebywałe wymagania. Tym bardziej jest to znaczące, kiedy para młoda ma szczery zamiar, aby brać pełen udział w przygotowaniu poszczególnych dań. Są one dla …