Strony

Dlaczego śniadanie jest takie ważne? Od dawna znane jest powiedzenie, że śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację odstąp wrogowi – śniadanie pozwala naszemu organizmowi nabrać energii na cały nadchodzący dzień. Każdy następny posiłek nie ma już takiego znaczenia. Jak wyglądają śniadania w różnych krajach – w Polsce śniadanie jest raczej skromne, nie przejadamy się. Zjadamy kanapki z wędliną, serami, dżemem, lubimy jogurty z muesli, chętnie sięgamy po drożdżówki, a jak mamy więcej czasu smażymy jajecznicę lub omlet. Lubimy twarogi, jajka na miękko, parówki. Szklanka mleka, jogurtu, herbaty, a przede wszystkim kawy jest dodatkiem. Amerykanie kochają puchate naleśniczki w formie placuszków, polane słodkimi sosami, np. syropem klonowym, posypane cukrem lub z dodatkiem konfitur lub dżemów, oraz tosty z różnymi dodatkami. Czyli śniadanie bardziej na słodko. Anglicy gustują w śniadaniach dość ciężkostrawnych – smażony bekon, fasola z kiełbasą, smażone kiełbaski, także tosty zapiekane z serem. Często, angielskie śniadanie to kilka dań. Po takim posiłku nie trzeba niczego już jeść do wieczora. Ze względu na gorący klimat, mieszkańcy krajów śródziemnomorskich jedzą lekkie śniadania. Z pewnością musi być dobra, mocna kawa, ale posiłek stanowią domowe herbatniki, kruche ciasto, słodkie pieczywo. Do tego owoce i soki. Polscy hotelarze nauczyli się serwować taki asortyment podczas śniadań, który pozwoli każdemu gościowi znaleźć swoje ulubione produkty.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smaki łączone
    Nieraz może się zdarzyć, iż na przykład zaczniemy korzystać z różnego rodzaju łączonych kombinacji smakowych. Podczas gotowania takie coś jest w stanie sprawić nam wiele przyjemności, a dodatkowo dość mocno …
  • Niezastąpiony smak domowej kuchni
    Wielu z nas nie ma czasu na przyrządzanie domowych posiłków i je dania w biegu w pobliskich restauracjach między zajęciami. Warto wspomnieć, że nie jest to odpowiedni tryb życia i …
  • Sery pleśniowe – wyjątkowe smaki
    Mówi się, że smak serów pleśniowych jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla koneserów. I rzeczywiście, coś w tym z całą pewnością jest. Nie każdy lubi posmak sera camembert, czy też …