Strony

Bez dwóch zdań chemiczny chlorek sodu bez ustanku jest obecny w naszym życiu. Warto pamiętać, że sól nie tylko stanowi przyprawę do naszych potraw, ale również nadmierne spożywanie kuchennej soli może sprowadzać do wielu chorób. Ciekawe jest to, że w małych i rozsądnych ilościach potrafi bardzo dobrze wspierać gospodarkę organizmu. Do przykładów zaliczymy tutaj wspieranie układu trawiennego, gdzie bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego rytmu trawienia. Także sól bierze udział w zatrzymywaniu wody w organizmie. Naukowcy natomiast dowodzą, że jest to bardzo ciekawy skład pod względem merytorycznym. Eksperci twierdzą, że jest to połączenie ognia i wody, czyli dwóch przeciwstawnie działających elementów. Jednakże nie można zaprzeczyć, że takie działanie bardzo rzadko sprowadza się do dobroczynnych ruchów. Niestety, gdy w naszym organizmie pojawia się za dużo soli nasz lekarz może stwierdzić problem z krwią w naszym organizmie, co rzeczywiście nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Dlatego należy używać soli kuchennej w minimalnych dawkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • BrieBrie
    Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest …
  • Domowe pierogi, szybko i smacznieDomowe pierogi, szybko i smacznie
    Pierogi są jednym z popularniejszych dań jedzonych przez Polaków, często znajdziemy je w menu restauracji czy barów, możemy kupić gotowe pierogi z wybranym nadzieniem lub po prostu zrobić je samodzielnie …
  • Ciasta ucierane – babki, keksyCiasta ucierane – babki, keksy
    Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W …