Strony

Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi smaku oraz koloru. Według najnowszych sondaży okazuje się, że sery pleśniowe na dobre zadomowiły się także na naszych, polskich stołach. W obecnych czasach znajdziemy je podczas prawie każdej większej, rodzinnej imprezy. Są także nieodłącznym elementem wakacyjnych pikników czy grillów. Absolutnym hitem ostatnich lat wciąż pozostaje panierowany camembert, który otoczony złocistą panierką tworzy prawdziwie królewskie danie. Najczęściej podawany jest w takiej wersji z konfiturą żurawinową lub podsmażanymi na cebulce warzywami. Do popularnych w Polsce serów pleśniowych należy również brie, który jest nieco łagodniejszy od prezentowanego poprzednika. Różni się od niego także kształtem i zapachem. Wbrew przekonaniu wielu przeciwników serów pleśniowych, ich zapach wcale nie jest odrzucający. Zależy on najczęściej od wieku czy rodzaju sera. Mieszkańcy naszego kraju preferują najczęściej te łagodne i bardziej dojrzałe odmiany. W połączeniu z czerwonym, wytrawnym winem, ser pleśniowy tworzy idealny duet nawet na kolację przy świecach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Różne znaczenie terminu kuchniaRóżne znaczenie terminu kuchnia
    Kuchnia kojarzy nam się najczęściej z miejscem, gdzie się gotuje, przyrządza posiłki i niejednokrotnie też je. Ale tak na prawdę to pojęcie ma wiele znaczeń. Kuchnia bowiem oznacza również szereg …
  • Ulubiona potrawa mężczyznUlubiona potrawa mężczyzn
    Mężczyźni kochają jeść, co jest niepodważalne. Ich humory często uzależnione są od tego czy są głodni, a także od tego czy zjedzony przez nich posiłek zaspokoił ich pragnienia w pełni. …
  • Pięknie urządzona kuchniaPięknie urządzona kuchnia
    Odpowiedni wybór kuchni jest bardzo istotny. Ogólnie powinniśmy wiedzieć o tym, że dobrze urządzona kuchnia to taka, która przede wszystkim jest przygotowana do wygodnej pracy w tej kuchni. Pamiętajmy o …