Strony

Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi smaku oraz koloru. Według najnowszych sondaży okazuje się, że sery pleśniowe na dobre zadomowiły się także na naszych, polskich stołach. W obecnych czasach znajdziemy je podczas prawie każdej większej, rodzinnej imprezy. Są także nieodłącznym elementem wakacyjnych pikników czy grillów. Absolutnym hitem ostatnich lat wciąż pozostaje panierowany camembert, który otoczony złocistą panierką tworzy prawdziwie królewskie danie. Najczęściej podawany jest w takiej wersji z konfiturą żurawinową lub podsmażanymi na cebulce warzywami. Do popularnych w Polsce serów pleśniowych należy również brie, który jest nieco łagodniejszy od prezentowanego poprzednika. Różni się od niego także kształtem i zapachem. Wbrew przekonaniu wielu przeciwników serów pleśniowych, ich zapach wcale nie jest odrzucający. Zależy on najczęściej od wieku czy rodzaju sera. Mieszkańcy naszego kraju preferują najczęściej te łagodne i bardziej dojrzałe odmiany. W połączeniu z czerwonym, wytrawnym winem, ser pleśniowy tworzy idealny duet nawet na kolację przy świecach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kurki na talerzuKurki na talerzu
    Wielu z nas lubi jeść grzyby. Warto jednak ograniczyć się tylko do tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na znane wszystkim kurki, które są bardzo …
  • KuchniaKuchnia
    Kuchnia jest niewątpliwie bardzo ważnym pomieszczeniem w każdym domu. Nieraz nabiera znaczenia niemal symbolicznego, gdyż to w kuchnie spędzamy wspólnie czas na przygotowaniu posiłków, spożywamy posiłki z całą rodziną bądź …
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wspaniałe dania mięsne na pewno będą doskonale dostosowane zarówno na okazje obiadowe jak i kolacyjne. Oczywiście wszystko można w odpowiedni sposób zaaranżować, tak, aby całość idealnie się komponowała. Dania mięsne …