Strony

Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi smaku oraz koloru. Według najnowszych sondaży okazuje się, że sery pleśniowe na dobre zadomowiły się także na naszych, polskich stołach. W obecnych czasach znajdziemy je podczas prawie każdej większej, rodzinnej imprezy. Są także nieodłącznym elementem wakacyjnych pikników czy grillów. Absolutnym hitem ostatnich lat wciąż pozostaje panierowany camembert, który otoczony złocistą panierką tworzy prawdziwie królewskie danie. Najczęściej podawany jest w takiej wersji z konfiturą żurawinową lub podsmażanymi na cebulce warzywami. Do popularnych w Polsce serów pleśniowych należy również brie, który jest nieco łagodniejszy od prezentowanego poprzednika. Różni się od niego także kształtem i zapachem. Wbrew przekonaniu wielu przeciwników serów pleśniowych, ich zapach wcale nie jest odrzucający. Zależy on najczęściej od wieku czy rodzaju sera. Mieszkańcy naszego kraju preferują najczęściej te łagodne i bardziej dojrzałe odmiany. W połączeniu z czerwonym, wytrawnym winem, ser pleśniowy tworzy idealny duet nawet na kolację przy świecach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Sałatka grecka
    Sałatka grecka na pewno wspaniale się prezentuje, jeżeli jest mowa odnośnie smaków. Tutaj na pewno ważną rolę odgrywa ser feta. Jest to słony ser, kruchy, który doskonale podkreśla charakter sałatki. …
  • Kulinaria, czyli pasjonaci gotowania
    Obecnie wielką modą cieszy się gotowanie, oczywiście dań zdrowych i dietetycznych, ale kto z nas nie wspomina smaków z dzieciństwa, niepowtarzalnych kluseczek czy pierogów robionych przez nasze mamy czy babcie. …
  • Tradycyjne polskie potrawy
    Każdy z nas z pewnością uwielbia gotować. Jest to piękna sztuka, której każdy z nas może się nauczyć, bo warto znać jakieś proste i przydatne sztuczki kulinarne. Dzisiaj każdy z …