Strony

Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi smaku oraz koloru. Według najnowszych sondaży okazuje się, że sery pleśniowe na dobre zadomowiły się także na naszych, polskich stołach. W obecnych czasach znajdziemy je podczas prawie każdej większej, rodzinnej imprezy. Są także nieodłącznym elementem wakacyjnych pikników czy grillów. Absolutnym hitem ostatnich lat wciąż pozostaje panierowany camembert, który otoczony złocistą panierką tworzy prawdziwie królewskie danie. Najczęściej podawany jest w takiej wersji z konfiturą żurawinową lub podsmażanymi na cebulce warzywami. Do popularnych w Polsce serów pleśniowych należy również brie, który jest nieco łagodniejszy od prezentowanego poprzednika. Różni się od niego także kształtem i zapachem. Wbrew przekonaniu wielu przeciwników serów pleśniowych, ich zapach wcale nie jest odrzucający. Zależy on najczęściej od wieku czy rodzaju sera. Mieszkańcy naszego kraju preferują najczęściej te łagodne i bardziej dojrzałe odmiany. W połączeniu z czerwonym, wytrawnym winem, ser pleśniowy tworzy idealny duet nawet na kolację przy świecach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia chińskaKuchnia chińska
    Jeszcze kilka lat temu kuchnia chińska wydawać się nam mogła bardzo orientalna, egzotyczna i niedostępna. Dziś jednak, chińskie specjały na dobre zagościły w naszym życiu – przede wszystkim w tanich …
  • Jak powinna wyglądać dobra kuchniaJak powinna wyglądać dobra kuchnia
    Czy gdybyś miał idealnie urządzoną kuchnię to czy Twoje posiłki nie byłyby o wiele wartościowsze i łatwiejsze w przyrządzeniu. Okazuje się, że w naszym wieku panuje wręcz kultura na powiązanie …
  • Kurki na talerzuKurki na talerzu
    Wielu z nas lubi jeść grzyby. Warto jednak ograniczyć się tylko do tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na znane wszystkim kurki, które są bardzo …