Strony

Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w roku, nie wiadomo dlaczego jest tak pomijana, mimo iż ma wspaniale właściwości. Dodawana na surowo do sałatek, kanapek, ma wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci – zawiera w swoim składzie siarkę, która przenoszona przez krew pobudza do działania cebulki włosowe. Podobnie zresztą działa sok z rzeżuchy wcierany w skórę głowy. Ma właściwości dezynfekujące, oczyszczające, wzmaga apetyt, poprawia trawienie. W swoim składzie ma wiele witamin, dobroczynnych składników odżywczych, duże ilości kwasów Omega. Jest roślina pomijana w kuchni, rzadko kiedy spotkamy przepis kulinarny z udziałem rzeżuchy. Jest znakomitym dodatkiem do ziołowego masła, do kanapek, zup, sosów, do sałatek warzywnych. Szkoda, że przypominamy sobie o niej raz w roku przy okazji świąt. A przecież uprawa rzeżuchy w domu, na codzienne potrzeby jest bardzo prosta – wystarczy rozsypać nasionka na wilgotne podłoże z ligniny i regularnie je zwilżać – po trzech dniach zaczną kiełkować, a po kilku następnych możemy już korzystać z jej dobrodziejstwa.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Zalety kuchniZalety kuchni
    Każdy z nas z pewnością ceni sobie dobrą kuchnię, wyśmienite jedzenie i dania. W dzisiejszym kulinarnym świecie każdy z nas może zasmakować różnorodnych dań, niemalże wszystkich części świata. Również i …
  • Restauracja to przede wszystkim walka o klientaRestauracja to przede wszystkim walka o klienta
    Decydując się na własną restaurację trzeba być świadomym, że to bardzo poważny biznes. Chodzi tu przecież o jedzenie a jak wiadomo w tym przypadku należy zwracać szczególną uwagę na to …
  • Słodycze na deserSłodycze na deser
    W dzisiejszych czasach każdy z nas stara się znaleźć dla siebie jak największą ilość wolnego czasu, którą wykorzystuje w taki sposób jaki tylko jest możliwy. W wielu wypadkach dochodzi do …