Strony

Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w roku, nie wiadomo dlaczego jest tak pomijana, mimo iż ma wspaniale właściwości. Dodawana na surowo do sałatek, kanapek, ma wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci – zawiera w swoim składzie siarkę, która przenoszona przez krew pobudza do działania cebulki włosowe. Podobnie zresztą działa sok z rzeżuchy wcierany w skórę głowy. Ma właściwości dezynfekujące, oczyszczające, wzmaga apetyt, poprawia trawienie. W swoim składzie ma wiele witamin, dobroczynnych składników odżywczych, duże ilości kwasów Omega. Jest roślina pomijana w kuchni, rzadko kiedy spotkamy przepis kulinarny z udziałem rzeżuchy. Jest znakomitym dodatkiem do ziołowego masła, do kanapek, zup, sosów, do sałatek warzywnych. Szkoda, że przypominamy sobie o niej raz w roku przy okazji świąt. A przecież uprawa rzeżuchy w domu, na codzienne potrzeby jest bardzo prosta – wystarczy rozsypać nasionka na wilgotne podłoże z ligniny i regularnie je zwilżać – po trzech dniach zaczną kiełkować, a po kilku następnych możemy już korzystać z jej dobrodziejstwa.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Potrawy Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy na zewnątrz zaczyna przybywać bardzo szybko dużej ilości śniegu i temperatury również pokazują nam, że jest to już czas zimy to naprawę warto jest się postarać o …
  • Najdziwniejsze potrawy świata
    Zastanawialiście się, jakie są najdziwniejsze dania podawane na świecie? Okazuje się, że może być coś dużo gorszego niż serwowane owady czy polskie flaki. W wielu krajach na całym świecie podaje …
  • Catering jako sposób na udaną imprezę
    Coraz częściej na wszelkie okoliczności zamawia się catering. W pracy zamiast automatów z chipsami i zakąskami zamawia się firmę, która oferuje dobre jedzenie za niewielką cenę. Podczas przerwy pracownicy mają …