Strony

Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w roku, nie wiadomo dlaczego jest tak pomijana, mimo iż ma wspaniale właściwości. Dodawana na surowo do sałatek, kanapek, ma wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci – zawiera w swoim składzie siarkę, która przenoszona przez krew pobudza do działania cebulki włosowe. Podobnie zresztą działa sok z rzeżuchy wcierany w skórę głowy. Ma właściwości dezynfekujące, oczyszczające, wzmaga apetyt, poprawia trawienie. W swoim składzie ma wiele witamin, dobroczynnych składników odżywczych, duże ilości kwasów Omega. Jest roślina pomijana w kuchni, rzadko kiedy spotkamy przepis kulinarny z udziałem rzeżuchy. Jest znakomitym dodatkiem do ziołowego masła, do kanapek, zup, sosów, do sałatek warzywnych. Szkoda, że przypominamy sobie o niej raz w roku przy okazji świąt. A przecież uprawa rzeżuchy w domu, na codzienne potrzeby jest bardzo prosta – wystarczy rozsypać nasionka na wilgotne podłoże z ligniny i regularnie je zwilżać – po trzech dniach zaczną kiełkować, a po kilku następnych możemy już korzystać z jej dobrodziejstwa.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kulinaria, czyli pasjonaci gotowaniaKulinaria, czyli pasjonaci gotowania
    Obecnie wielką modą cieszy się gotowanie, oczywiście dań zdrowych i dietetycznych, ale kto z nas nie wspomina smaków z dzieciństwa, niepowtarzalnych kluseczek czy pierogów robionych przez nasze mamy czy babcie. …
  • Gotowanie dla niemowlakówGotowanie dla niemowlaków
    Dzieci najmłodsze stanowią najbardziej wymagającą grupę konsumentów. Przygotowane dla nich posiłki różnią się znacznie od tych, jakie przeważnie spożywają osoby dorosłe. Dzieci najmłodsze nie mogą spożywać większości produktów. konieczne jest …
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dniaŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia
    Dlaczego śniadanie jest takie ważne? Od dawna znane jest powiedzenie, że śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację odstąp wrogowi – śniadanie pozwala naszemu organizmowi nabrać energii …