Strony

Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w roku, nie wiadomo dlaczego jest tak pomijana, mimo iż ma wspaniale właściwości. Dodawana na surowo do sałatek, kanapek, ma wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci – zawiera w swoim składzie siarkę, która przenoszona przez krew pobudza do działania cebulki włosowe. Podobnie zresztą działa sok z rzeżuchy wcierany w skórę głowy. Ma właściwości dezynfekujące, oczyszczające, wzmaga apetyt, poprawia trawienie. W swoim składzie ma wiele witamin, dobroczynnych składników odżywczych, duże ilości kwasów Omega. Jest roślina pomijana w kuchni, rzadko kiedy spotkamy przepis kulinarny z udziałem rzeżuchy. Jest znakomitym dodatkiem do ziołowego masła, do kanapek, zup, sosów, do sałatek warzywnych. Szkoda, że przypominamy sobie o niej raz w roku przy okazji świąt. A przecież uprawa rzeżuchy w domu, na codzienne potrzeby jest bardzo prosta – wystarczy rozsypać nasionka na wilgotne podłoże z ligniny i regularnie je zwilżać – po trzech dniach zaczną kiełkować, a po kilku następnych możemy już korzystać z jej dobrodziejstwa.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Catering na event poznańCatering na event poznań
    Gastronomia to sztuka. W dzisiejszych czasach doszliśmy do miejsca, gdzie flaczki i mielone od p. Józi nie wystarczą do obsłużenia imprezy firmowej – przepraszamy, dzisiaj zwanej eventem. Za jakość podanych …
  • Kotlety z ananasemKotlety z ananasem
    Kotlety z ananasem to przede wszystkim kwestia bardzo dobrego posiłku podawanego na obiad. Tutaj na pewno możemy wyczulić się ze względu na hawajski akcent takiego dania. Smaczny kotlet panierowany wraz …
  • Jak powinna wyglądać dobra kuchniaJak powinna wyglądać dobra kuchnia
    Czy gdybyś miał idealnie urządzoną kuchnię to czy Twoje posiłki nie byłyby o wiele wartościowsze i łatwiejsze w przyrządzeniu. Okazuje się, że w naszym wieku panuje wręcz kultura na powiązanie …