Strony

Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w roku, nie wiadomo dlaczego jest tak pomijana, mimo iż ma wspaniale właściwości. Dodawana na surowo do sałatek, kanapek, ma wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci – zawiera w swoim składzie siarkę, która przenoszona przez krew pobudza do działania cebulki włosowe. Podobnie zresztą działa sok z rzeżuchy wcierany w skórę głowy. Ma właściwości dezynfekujące, oczyszczające, wzmaga apetyt, poprawia trawienie. W swoim składzie ma wiele witamin, dobroczynnych składników odżywczych, duże ilości kwasów Omega. Jest roślina pomijana w kuchni, rzadko kiedy spotkamy przepis kulinarny z udziałem rzeżuchy. Jest znakomitym dodatkiem do ziołowego masła, do kanapek, zup, sosów, do sałatek warzywnych. Szkoda, że przypominamy sobie o niej raz w roku przy okazji świąt. A przecież uprawa rzeżuchy w domu, na codzienne potrzeby jest bardzo prosta – wystarczy rozsypać nasionka na wilgotne podłoże z ligniny i regularnie je zwilżać – po trzech dniach zaczną kiełkować, a po kilku następnych możemy już korzystać z jej dobrodziejstwa.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Papryka – źródło witaminy CPapryka – źródło witaminy C
    Do jednych z najbardziej bogatych w witaminę C warzyw należy papryka. Niestety wielu z nas o tym nie wie. Warto, więc jeść jak najwięcej papryki. Plusem jest to, że papryka …
  • Lista firm cateringLista firm catering
    Lista firm cateringowych. Kuchnia to temat-rzeka. Szczególnie od czasów, kiedy w Polsce popularne zrobiły się programy kulinarne, a i kulinarni blogerzy mają tak naprawdę sporo do powiedzenia. Zwykłemu, nie siedzącemu …
  • Sztuka kulinarnaSztuka kulinarna
    Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb życiowych każdego człowieka. Jednak wraz z upływem lat i rozwojem cywilizacji, ludzkość odkryła, że jedzenie może być źródłem przyjemności, a nie tylko dążeniem do …