Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • życzenia na urodzinyżyczenia na urodziny
    Życzenia. Zazwyczaj każdy z nas lubi, kiedy inni składają nam życzenia na urodziny. Jest to bardzo ważny symbol tego, że ktoś o nas pamięta, że jesteśmy dla kogoś ważni. W …
  • Smaczne potrawySmaczne potrawy
    Smaczne potrawy z pewnością będą doskonale dostosowane na zasadzie najbardziej określonych elementów. Ważne jest, aby można było cieszyć się doskonałym kunsztem kulinarnym. Sposoby, które nie znają się na kuchni wykwintnej …
  • Modne kulinariaModne kulinaria
    Któż nie lubi gotować? Okazuje się, że coraz więcej osób kucharską pasję w sobie odkrywa. Czasami powoli, stopniowo, a czasami bardzo szybko, intensywnie. Nie sposób nie przyznać, że w dwudziestym …