Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Desery idealneDesery idealne
    Nie ma raczej przedmiotów idealnych podobnie jak nie ma deserów idealnych. Dla każdego człowieka zupełnie inny deser może być tym najsmaczniejszym, najlepszym, idealnym. Desery a pewno także mogą prezentować się …
  • Papryka – źródło witaminy CPapryka – źródło witaminy C
    Do jednych z najbardziej bogatych w witaminę C warzyw należy papryka. Niestety wielu z nas o tym nie wie. Warto, więc jeść jak najwięcej papryki. Plusem jest to, że papryka …
  • Trudne kuchenne życie młodych parTrudne kuchenne życie młodych par
    O gustach się nie dyskutuje. O tym wiedzieć powinien każdy. Niestety, najczęściej to tylko teoria i powoduje mnóstwo niesnasek. Weźmy na ten przykład kuchnię i efekty gotowania. Nierzadko kłótnie w …