Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pożyczki pod zastaw mieszkania WarszawaPożyczki pod zastaw mieszkania Warszawa
    Pożyczki pod zastaw mieszkania – Warszawa. Ludzka natura jest niezbadana. Co rok, obiecujemy sobie, że w końcu zaczniemy oszczędzać, a mimo to wciąż jesteśmy bez pieniędzy przy duszy. Zawsze bowiem …
  • Zdrowe śniadanieZdrowe śniadanie
    Każdy z nas stara się o to, aby móc jeść naprawdę bardzo zdrowo i cieszyć się dobrym wyglądem. Warto jest się postarać o to, aby nasze jedzenie mogło być naprawdę …
  • Bezcenna pietruszkaBezcenna pietruszka
    To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście …