Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Podstawki pod głośnikiPodstawki pod głośniki
    Gdzie kupić podstawki pod głośniki?. Od dziecka marzyłam o swoim własnym komputerze. Niestety moich rodziców nie było na to stać, więc marzenia zostały marzeniami. Całe szczęście po komunii udało mi …
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dniaŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia
    Dlaczego śniadanie jest takie ważne? Od dawna znane jest powiedzenie, że śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację odstąp wrogowi – śniadanie pozwala naszemu organizmowi nabrać energii …
  • Dania dla dietetykówDania dla dietetyków
    Osoby, które stosują różnego typu diety na pewno mają specyficzne podejście w kwestii żywienia. Oczywiście podchodząc do tego racjonalnie starają się stosować składniki naturalne. Dlatego na talerzu dietetyka znacznie więcej …