Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Desery idealneDesery idealne
    Nie ma raczej przedmiotów idealnych podobnie jak nie ma deserów idealnych. Dla każdego człowieka zupełnie inny deser może być tym najsmaczniejszym, najlepszym, idealnym. Desery a pewno także mogą prezentować się …
  • Modne kulinariaModne kulinaria
    Któż nie lubi gotować? Okazuje się, że coraz więcej osób kucharską pasję w sobie odkrywa. Czasami powoli, stopniowo, a czasami bardzo szybko, intensywnie. Nie sposób nie przyznać, że w dwudziestym …
  • Artemide tolomeo mega terraArtemide tolomeo mega terra
    Lampa podłogowa Artemide Tolomeo Mega Terra. Dla osób ceniących sobie nie tylko funkcjonalność, ale także niebanalny design oświetlenia, dobrym wyborem będą produkty włoskiej firmy Artemide. Jest to producent, którego lampy …