Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jak urządzić kuchnię?Jak urządzić kuchnię?
    Tego typu pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób, które zabierają się za aranżację swojego domu czy mieszkania. Na co warto zwrócić uwagę w trakcie aranżacji takiego pomieszczenia, jakim jest …
  • Smaki orientalneSmaki orientalne
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu w jakiś sposób urozmaicić sobie swoje codzienne życie. Najprościej jest walczyć z codzienną rutyną w okresie zimy poprzez różnego rodzaju dania, które …
  • Tani catering dietetyczny warszawaTani catering dietetyczny warszawa
    Sposób na zdrową dietę. Zdrowy styl życia zyskuje wielu zwolenników. Dzieje się tak dlatego, że coraz więcej osób ma świadomość tego, że odpowiednio zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną pomaga …