Strony

Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz niewyobrażalna praca, biorąc pod uwagę, że zbiorów dokonuje się wyłącznie ręcznie. Delikatne pręciki muszą być odrywane ze środka kwiatu z wielką starannością i precyzją – nie powinny być połamane, czy pokruszone. Lekko gorzkawy smak szafranu doskonale nadaje się jako dodatek do likierów, wzbogacając ich smak. Przyprawa używana jest także do barwienia potraw z ryżu, mięs, ryb i deserów. Ciekawostką jest fakt, że niegdyś używano go barwienia tkanin, ze względu na jego trwały barwnik. W staropolskiej kuchni kucharze przyrządzali sosy szafranowe do polewania duszonych mięs, lub zabarwiali nim flaczki. Oczywiście, ze względu na cenę przyprawy, stosowana ona była jedynie w dworskich kuchniach. W polskiej współczesnej kuchni, szafran nie jest często stosowany. Najczęściej używa się go do barwienia ryżu, gdy pani domu chce się popisać nietypowym daniem.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Gazowane napoje w ciążyGazowane napoje w ciąży
    Napoje dla kobiety w ciąży. Ciąża to okres, w którym kobieta powinna przyjrzeć się temu, w jaki sposób się odżywia. Nie chodzi o to, by zacząć jeść za dwoje, ale …
  • Naleciałości kuchni innych narodowości w kuchni polskiejNaleciałości kuchni innych narodowości w kuchni polskiej
    Oczywistym jest, że świat staje się powoli bardzo otwarty na wszystkich. Nikogo nie dziwi już zatem fakt, że również w polskiej kuchni można zobaczyć najróżniejsze naleciałości ze świata oraz z …
  • Warunki klimatyczne i spożywane pokarmyWarunki klimatyczne i spożywane pokarmy
    Gdy czytamy o zdrowych potrawach bardzo rzadko możemy spotkać się z takimi potrawami, jakie przygotowywane są pod warunki klimatyczne z jakimi możemy spotkać się w danym regionie świata. Obecnie w …