Strony

W dzisiejszych czasach, prawie w każdym, położonym na południu Polski mieście, spotkać możemy oscypka. Najczęściej handlują nim starsze kobiety, które stojąc w bramach kamienic głośno zachęcają wszystkich do ich zakupu. Mimo wspaniałego wyglądu i zapachu, specjaliści odradzają zakup tych specyficznych serów poza ich rodzinnym miastem, jakim jest Zakopane. Wśród proponowanych w większości miast oscypków, najczęściej znajdują się drastyczne ich podróbki, które produkowane są ze zwykłego, krowiego mleka. Kupując je bez próbowania nie jesteśmy w stanie zauważyć żadnej różnicy. Miłośnicy górskich serów dobrze wiedzą, że te prawdziwe, robione są tylko i wyłącznie z owczego mleka. Dodanie jakiejkolwiek ilości innego sprawia, że zakopiański oscypek staje się podróbką. Ci, którzy zajadają się tym specjałem częściej, zauważą również bez problemu różnicę w smaku. Prawdziwe oscypki są słone oraz kruche. Te, które robione są z krowiego mleka, automatycznie tracą wymienione właściwości. Ich aromat także pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli chcemy więc skosztować prawdziwego, regionalnego produktu, jakim są oscypki, zachęcamy do ich zakupu tylko w przetestowanych wcześniej miejscach lub u samego źródła, jakim jest całe Podhale.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Restauracja to przede wszystkim walka o klienta
    Decydując się na własną restaurację trzeba być świadomym, że to bardzo poważny biznes. Chodzi tu przecież o jedzenie a jak wiadomo w tym przypadku należy zwracać szczególną uwagę na to …
  • Anglia na śniadanie
    Anglia jest bardzo pięknym krajem. Jest może mało turystyczna, ale bogata przede wszystkim pod względem historycznym. Jeżeli chodzi o jedzenie to trzeba powiedzieć, że ma swoje specyficzne walory smakowe, chociaż …
  • Sery pleśniowe królują na polskich stołach
    Każdy z nas wie, że przysmak, jakim jest ser pleśniowy, pochodzi z Francji. To właśnie tam powstaje ten wyszukany, wręcz arystokratyczny gatunek sera. Dojrzewając w ciemnych piwnicach nabiera niezwykłej głębi …