Strony

W dzisiejszych czasach, prawie w każdym, położonym na południu Polski mieście, spotkać możemy oscypka. Najczęściej handlują nim starsze kobiety, które stojąc w bramach kamienic głośno zachęcają wszystkich do ich zakupu. Mimo wspaniałego wyglądu i zapachu, specjaliści odradzają zakup tych specyficznych serów poza ich rodzinnym miastem, jakim jest Zakopane. Wśród proponowanych w większości miast oscypków, najczęściej znajdują się drastyczne ich podróbki, które produkowane są ze zwykłego, krowiego mleka. Kupując je bez próbowania nie jesteśmy w stanie zauważyć żadnej różnicy. Miłośnicy górskich serów dobrze wiedzą, że te prawdziwe, robione są tylko i wyłącznie z owczego mleka. Dodanie jakiejkolwiek ilości innego sprawia, że zakopiański oscypek staje się podróbką. Ci, którzy zajadają się tym specjałem częściej, zauważą również bez problemu różnicę w smaku. Prawdziwe oscypki są słone oraz kruche. Te, które robione są z krowiego mleka, automatycznie tracą wymienione właściwości. Ich aromat także pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli chcemy więc skosztować prawdziwego, regionalnego produktu, jakim są oscypki, zachęcamy do ich zakupu tylko w przetestowanych wcześniej miejscach lub u samego źródła, jakim jest całe Podhale.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Słodycze w kuchniSłodycze w kuchni
    Każdy z nas jest po części łasuchem i gdyby mógł to zjadłby tak ogromną ilość wszelkiego rodzaju słodyczy, od których mógłby pęknąć. W wielu wypadkach ludzie starają się więc o …
  • Własne miejsce na kulinariaWłasne miejsce na kulinaria
    Kulinaria, koniecznie muszą się znaleźć na takim miejscu, które jest dla nas najważniejsze. Nie wolno nam zapomnieć o tym, iż na przykład własne miejsca na to, aby gotować, były dla …
  • Dobrej jakości patelnie do gotowaniaDobrej jakości patelnie do gotowania
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu dogodzić sobie w kuchni różnego rodzaju najbardziej wymyślnymi potrawami jakie tylko przyjdą nam do głowy. Powinniśmy postarać się przede wszystkim o to, …