Strony

W dzisiejszych czasach, prawie w każdym, położonym na południu Polski mieście, spotkać możemy oscypka. Najczęściej handlują nim starsze kobiety, które stojąc w bramach kamienic głośno zachęcają wszystkich do ich zakupu. Mimo wspaniałego wyglądu i zapachu, specjaliści odradzają zakup tych specyficznych serów poza ich rodzinnym miastem, jakim jest Zakopane. Wśród proponowanych w większości miast oscypków, najczęściej znajdują się drastyczne ich podróbki, które produkowane są ze zwykłego, krowiego mleka. Kupując je bez próbowania nie jesteśmy w stanie zauważyć żadnej różnicy. Miłośnicy górskich serów dobrze wiedzą, że te prawdziwe, robione są tylko i wyłącznie z owczego mleka. Dodanie jakiejkolwiek ilości innego sprawia, że zakopiański oscypek staje się podróbką. Ci, którzy zajadają się tym specjałem częściej, zauważą również bez problemu różnicę w smaku. Prawdziwe oscypki są słone oraz kruche. Te, które robione są z krowiego mleka, automatycznie tracą wymienione właściwości. Ich aromat także pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli chcemy więc skosztować prawdziwego, regionalnego produktu, jakim są oscypki, zachęcamy do ich zakupu tylko w przetestowanych wcześniej miejscach lub u samego źródła, jakim jest całe Podhale.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • PodwieczorekPodwieczorek
    Podwieczorek doskonale będzie dostosowany do takich elementów jak słodka potrawa. Jest na pewno bardzo dobrze przedstawiany jako deser. Podwieczorek może być jednak bardziej wartościowy. Tutaj z pewnością bardzo dobrze będą …
  • Kurki na talerzuKurki na talerzu
    Wielu z nas lubi jeść grzyby. Warto jednak ograniczyć się tylko do tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na znane wszystkim kurki, które są bardzo …
  • Dania dla dietetykówDania dla dietetyków
    Osoby, które stosują różnego typu diety na pewno mają specyficzne podejście w kwestii żywienia. Oczywiście podchodząc do tego racjonalnie starają się stosować składniki naturalne. Dlatego na talerzu dietetyka znacznie więcej …