Strony

W dzisiejszych czasach, prawie w każdym, położonym na południu Polski mieście, spotkać możemy oscypka. Najczęściej handlują nim starsze kobiety, które stojąc w bramach kamienic głośno zachęcają wszystkich do ich zakupu. Mimo wspaniałego wyglądu i zapachu, specjaliści odradzają zakup tych specyficznych serów poza ich rodzinnym miastem, jakim jest Zakopane. Wśród proponowanych w większości miast oscypków, najczęściej znajdują się drastyczne ich podróbki, które produkowane są ze zwykłego, krowiego mleka. Kupując je bez próbowania nie jesteśmy w stanie zauważyć żadnej różnicy. Miłośnicy górskich serów dobrze wiedzą, że te prawdziwe, robione są tylko i wyłącznie z owczego mleka. Dodanie jakiejkolwiek ilości innego sprawia, że zakopiański oscypek staje się podróbką. Ci, którzy zajadają się tym specjałem częściej, zauważą również bez problemu różnicę w smaku. Prawdziwe oscypki są słone oraz kruche. Te, które robione są z krowiego mleka, automatycznie tracą wymienione właściwości. Ich aromat także pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli chcemy więc skosztować prawdziwego, regionalnego produktu, jakim są oscypki, zachęcamy do ich zakupu tylko w przetestowanych wcześniej miejscach lub u samego źródła, jakim jest całe Podhale.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Uczyń z gotowania swoją pasjęUczyń z gotowania swoją pasję
    Już od wielu wieków gotowanie nie jest zwykłą domową czynnością, służącą zaspokojeniu głodu. Jest niemalże samodzielną dziedziną praktycznego wykorzystania odkryć i doświadczeń wielu pokoleń kucharzy z całego świata. Dla wielu …
  • Kuchnie świata – która najlepsza?Kuchnie świata – która najlepsza?
    Potrawy, które jemy są od siebie różne, w zależności od tego, w jakiej części świata przebywamy. Stąd też, gdy jedziemy w jakieś mniej, lub bardziej egzotyczne miejsce poza granicami naszego …
  • Robimy zimowe zapasy kuchenneRobimy zimowe zapasy kuchenne
    Przygotowanie naszej kuchni do zimy stanowi punkt zainteresowania wielu użytkowników. Zabezpieczenie odpowiednich produktów żywnościowych na ten czas odbywa się podczas wszelakich procesów wekowania warzyw oraz owoców. Najczęściej przygotowujemy ogórki w …