Strony

Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są znane rogale świętomarcińskie, które konkretnie wiążę się z Poznaniem. Są to rogale, które są nadziewane makową masą bakaliową i są sprzedawane na Św. Marcina i zjedzenie rogala jest taką samą tradycją, jak zjedzenie pączka na Tłusty Czwartek. Jak każdy region, tak i Wielkopolska ma swoje tradycyjne potrawy. Zaliczyć do nich można zupę cebulową i czerninę. Nazwy wielkopolskich potraw mają swoje charakterystyczne pochodzące z gwary poznańskiej nazwy, jak na przykład siemeiniucha – zupa z kaszy jaglanej i siemienia lnianego. Nazwy regionalne są również w potrawach ziemniaczanych, które są tutaj bardzo powszechne, wszyscy słyszeli nazwę pyry, czyli ziemniaki. Żelazne prażoki są potrawą z gotowanych oraz surowych ziemniaków, które są okraszone skwarkami lub polane roztopionym masłem. Szagówkami natomiast są kluski ziemniaczane, które kroi się na ukos a plyndze są plackami ziemniaczanymi.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Możliwości amatoraMożliwości amatora
    Amatorzy w kuchni także mogą sobie poradzić z daniami, z którymi wcześniej nie muszą być nawet znane. Wbrew wszelkim pozorom kuchnia to odpowiednie miejsce dla każdego, kto tylko chce nabrać …
  • Deser dla dzieciDeser dla dzieci
    Najlepszym deserem dla dzieci mogą być przede wszystkim owoce. Tutaj najlepiej wziąć pod uwagę owocowych musów, będących bardzo dobrze dostosowanymi. Na pewno deserowe postacie sałatkę owocowych z wykorzystaniem bitej śmietany …
  • Cukinia jest dobra w każdej odsłonieCukinia jest dobra w każdej odsłonie
    Cukinia jest warzywem nie do końca wykorzystanym na naszych stołach i nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo niezwykłe, które można wykorzystać na różne sposoby. Oczywiście wiadomo, że można wykorzystać …