Strony

Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są znane rogale świętomarcińskie, które konkretnie wiążę się z Poznaniem. Są to rogale, które są nadziewane makową masą bakaliową i są sprzedawane na Św. Marcina i zjedzenie rogala jest taką samą tradycją, jak zjedzenie pączka na Tłusty Czwartek. Jak każdy region, tak i Wielkopolska ma swoje tradycyjne potrawy. Zaliczyć do nich można zupę cebulową i czerninę. Nazwy wielkopolskich potraw mają swoje charakterystyczne pochodzące z gwary poznańskiej nazwy, jak na przykład siemeiniucha – zupa z kaszy jaglanej i siemienia lnianego. Nazwy regionalne są również w potrawach ziemniaczanych, które są tutaj bardzo powszechne, wszyscy słyszeli nazwę pyry, czyli ziemniaki. Żelazne prażoki są potrawą z gotowanych oraz surowych ziemniaków, które są okraszone skwarkami lub polane roztopionym masłem. Szagówkami natomiast są kluski ziemniaczane, które kroi się na ukos a plyndze są plackami ziemniaczanymi.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Polskie daniaPolskie dania
    Polska jest bardzo charakterystyczna pod względem kuchni. Jej doskonały smak doceniany jest na całym świecie. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że wspaniale przystosowuje ona naturalne składniki w wiele przepisów. …
  • Jak powinna wyglądać dobra kuchniaJak powinna wyglądać dobra kuchnia
    Czy gdybyś miał idealnie urządzoną kuchnię to czy Twoje posiłki nie byłyby o wiele wartościowsze i łatwiejsze w przyrządzeniu. Okazuje się, że w naszym wieku panuje wręcz kultura na powiązanie …
  • Rolnik szuka żonyRolnik szuka żony
    Co dziś w telewizji?. Telewizja to potężne medium, mające ogromny wpływ na kształtowanie ludzkich zainteresowań, opinii, czy potrzeb. Niestety, każdy chyba przyzna, że poziom telewizyjnych programów leci na łeb, na …