Strony

Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są znane rogale świętomarcińskie, które konkretnie wiążę się z Poznaniem. Są to rogale, które są nadziewane makową masą bakaliową i są sprzedawane na Św. Marcina i zjedzenie rogala jest taką samą tradycją, jak zjedzenie pączka na Tłusty Czwartek. Jak każdy region, tak i Wielkopolska ma swoje tradycyjne potrawy. Zaliczyć do nich można zupę cebulową i czerninę. Nazwy wielkopolskich potraw mają swoje charakterystyczne pochodzące z gwary poznańskiej nazwy, jak na przykład siemeiniucha – zupa z kaszy jaglanej i siemienia lnianego. Nazwy regionalne są również w potrawach ziemniaczanych, które są tutaj bardzo powszechne, wszyscy słyszeli nazwę pyry, czyli ziemniaki. Żelazne prażoki są potrawą z gotowanych oraz surowych ziemniaków, które są okraszone skwarkami lub polane roztopionym masłem. Szagówkami natomiast są kluski ziemniaczane, które kroi się na ukos a plyndze są plackami ziemniaczanymi.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Rzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na WielkanocRzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na Wielkanoc
    Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w …
  • Moda na programy kulinarneModa na programy kulinarne
    Obecnie bardzo popularne jest gotowanie, którym to raczy nas telewizja. Kolejne programy serwują nam programy kulinarne. Jedne z nich traktują o przepisach na najwymyślniejsze potrawy, inne przypominają w pewnym sensie …
  • Kulinaria, czyli pasjonaci gotowaniaKulinaria, czyli pasjonaci gotowania
    Obecnie wielką modą cieszy się gotowanie, oczywiście dań zdrowych i dietetycznych, ale kto z nas nie wspomina smaków z dzieciństwa, niepowtarzalnych kluseczek czy pierogów robionych przez nasze mamy czy babcie. …