Strony

Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są znane rogale świętomarcińskie, które konkretnie wiążę się z Poznaniem. Są to rogale, które są nadziewane makową masą bakaliową i są sprzedawane na Św. Marcina i zjedzenie rogala jest taką samą tradycją, jak zjedzenie pączka na Tłusty Czwartek. Jak każdy region, tak i Wielkopolska ma swoje tradycyjne potrawy. Zaliczyć do nich można zupę cebulową i czerninę. Nazwy wielkopolskich potraw mają swoje charakterystyczne pochodzące z gwary poznańskiej nazwy, jak na przykład siemeiniucha – zupa z kaszy jaglanej i siemienia lnianego. Nazwy regionalne są również w potrawach ziemniaczanych, które są tutaj bardzo powszechne, wszyscy słyszeli nazwę pyry, czyli ziemniaki. Żelazne prażoki są potrawą z gotowanych oraz surowych ziemniaków, które są okraszone skwarkami lub polane roztopionym masłem. Szagówkami natomiast są kluski ziemniaczane, które kroi się na ukos a plyndze są plackami ziemniaczanymi.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Catering jako sposób na udaną imprezęCatering jako sposób na udaną imprezę
    Coraz częściej na wszelkie okoliczności zamawia się catering. W pracy zamiast automatów z chipsami i zakąskami zamawia się firmę, która oferuje dobre jedzenie za niewielką cenę. Podczas przerwy pracownicy mają …
  • Mieszanie smaków potrawMieszanie smaków potraw
    Przyzwyczajenia kulinarne wielu z nas sprawiają, że zamykamy się na różnego rodzaju mieszanki smaków i aromatów. Szczególnie w kuchni naszych mam i babć smaki są proste i niewyszukane. Oczywiście, nie …
  • Sałatka greckaSałatka grecka
    Sałatka grecka na pewno wspaniale się prezentuje, jeżeli jest mowa odnośnie smaków. Tutaj na pewno ważną rolę odgrywa ser feta. Jest to słony ser, kruchy, który doskonale podkreśla charakter sałatki. …