Strony

Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są znane rogale świętomarcińskie, które konkretnie wiążę się z Poznaniem. Są to rogale, które są nadziewane makową masą bakaliową i są sprzedawane na Św. Marcina i zjedzenie rogala jest taką samą tradycją, jak zjedzenie pączka na Tłusty Czwartek. Jak każdy region, tak i Wielkopolska ma swoje tradycyjne potrawy. Zaliczyć do nich można zupę cebulową i czerninę. Nazwy wielkopolskich potraw mają swoje charakterystyczne pochodzące z gwary poznańskiej nazwy, jak na przykład siemeiniucha – zupa z kaszy jaglanej i siemienia lnianego. Nazwy regionalne są również w potrawach ziemniaczanych, które są tutaj bardzo powszechne, wszyscy słyszeli nazwę pyry, czyli ziemniaki. Żelazne prażoki są potrawą z gotowanych oraz surowych ziemniaków, które są okraszone skwarkami lub polane roztopionym masłem. Szagówkami natomiast są kluski ziemniaczane, które kroi się na ukos a plyndze są plackami ziemniaczanymi.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Zalety kuchniZalety kuchni
    Każdy z nas z pewnością ceni sobie dobrą kuchnię, wyśmienite jedzenie i dania. W dzisiejszym kulinarnym świecie każdy z nas może zasmakować różnorodnych dań, niemalże wszystkich części świata. Również i …
  • Ulubione smaki PolakówUlubione smaki Polaków
    Polacy uwielbiają jeść i uwielbiają gotować. Pasję kulinarną przejawiają przede wszystkim panie, które doskonale czują się w kuchni. Ale Jakie są ulubione smaki Polaków? To pytanie w dzisiejszych czasach zadaje …
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna
    Każdy z nas posiada jakieś swoje usposobienie tudzież zwyczaje, których w żaden sposób nie chce zmieniać gdyż po prostu stają się one dla nas samych rzeczami, które bardzo lubimy i …