Strony

Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na ten temat nie wiedziałam. Teraz wiem i kupuję płynny miód pszczeli od znajomego pszczelarza, który nie daleko mnie ma pasieki. Zawsze kupuję z wiarygodnego źródła. Będąc w górach kupiłam pyszny miód, który był już skrystalizowany i miał na wierzchu pyłek pszczeli. To jest prawdziwy miód. Wieczorem, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to zajadam miodek z chlebem posmarowany masłem. Tak się nauczyłam od męża. Kiedy potrzebuję mieć płynny miód pszczeli, wtedy wkładam słoik z zawartością do miski z bardzo ciepłą wodą i zostawiam na godzinę, zmieniając wodę na ciepłą. Taki miodek, ładnie się smaruje na chlebie i łatwiej rozpuszcza w herbacie. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez miodu. Jest potrzebny całej rodzinie w razie choroby. Ma mnóstwo witamin, jest naturalnym antybiotykiem. Rozpuszczając go w ciepłej wodzie należy pamiętać, aby temperatura wody nie przekraczała 50 stopni C. Wtedy miód traci swoje zdrowotne właściwości.

Leave a Reply

Strony
Z branży
  • Kuchnie świata – która najlepsza?Kuchnie świata – która najlepsza?
    Potrawy, które jemy są od siebie różne, w zależności od tego, w jakiej części świata przebywamy. Stąd też, gdy jedziemy w jakieś mniej, lub bardziej egzotyczne miejsce poza granicami naszego …
  • Jak powinna wyglądać dobra kuchniaJak powinna wyglądać dobra kuchnia
    Czy gdybyś miał idealnie urządzoną kuchnię to czy Twoje posiłki nie byłyby o wiele wartościowsze i łatwiejsze w przyrządzeniu. Okazuje się, że w naszym wieku panuje wręcz kultura na powiązanie …
  • Dobre naleśnikiDobre naleśniki
    Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw, którą wykorzystać można zarówno na śniadanie, czy też podwieczorek, jak i jako danie obiadowe. Możliwości jest wiele, ale aby móc stworzyć dobre krokiety, naleśniki …