Strony

Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na ten temat nie wiedziałam. Teraz wiem i kupuję płynny miód pszczeli od znajomego pszczelarza, który nie daleko mnie ma pasieki. Zawsze kupuję z wiarygodnego źródła. Będąc w górach kupiłam pyszny miód, który był już skrystalizowany i miał na wierzchu pyłek pszczeli. To jest prawdziwy miód. Wieczorem, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to zajadam miodek z chlebem posmarowany masłem. Tak się nauczyłam od męża. Kiedy potrzebuję mieć płynny miód pszczeli, wtedy wkładam słoik z zawartością do miski z bardzo ciepłą wodą i zostawiam na godzinę, zmieniając wodę na ciepłą. Taki miodek, ładnie się smaruje na chlebie i łatwiej rozpuszcza w herbacie. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez miodu. Jest potrzebny całej rodzinie w razie choroby. Ma mnóstwo witamin, jest naturalnym antybiotykiem. Rozpuszczając go w ciepłej wodzie należy pamiętać, aby temperatura wody nie przekraczała 50 stopni C. Wtedy miód traci swoje zdrowotne właściwości.

Leave a Reply

Strony
Z branży
  • Najlepsza kuchnia świata- rankingNajlepsza kuchnia świata- ranking
    Nie każdy człowiek od razu jest w stanie powiedzieć wszystko o swoich kulinarnych preferencjach. Ludzie lubią bowiem różne kuchnie. I nic nie wskazuje na to, by szybko miało się to …
  • Smaki jesieniSmaki jesieni
    W momencie kiedy kończy się lato i dni zaczynają się robić coraz krótsze większość z nas zaczyna dość nostalgicznie podchodzić do owych zmian. Trzeba na całość umieć popatrzyć jednak z …
  • Coś innegoCoś innego
    Każdy czasami ma ochotę na zupełnie coś innego dojedzenia. Czasami jest tutaj mowa odnośnie coraz to nowszych pomysłów na dania z warzywami, czy z mięsem. Oczywiście nowe pomysły mogą być …