Strony

Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na ten temat nie wiedziałam. Teraz wiem i kupuję płynny miód pszczeli od znajomego pszczelarza, który nie daleko mnie ma pasieki. Zawsze kupuję z wiarygodnego źródła. Będąc w górach kupiłam pyszny miód, który był już skrystalizowany i miał na wierzchu pyłek pszczeli. To jest prawdziwy miód. Wieczorem, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to zajadam miodek z chlebem posmarowany masłem. Tak się nauczyłam od męża. Kiedy potrzebuję mieć płynny miód pszczeli, wtedy wkładam słoik z zawartością do miski z bardzo ciepłą wodą i zostawiam na godzinę, zmieniając wodę na ciepłą. Taki miodek, ładnie się smaruje na chlebie i łatwiej rozpuszcza w herbacie. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez miodu. Jest potrzebny całej rodzinie w razie choroby. Ma mnóstwo witamin, jest naturalnym antybiotykiem. Rozpuszczając go w ciepłej wodzie należy pamiętać, aby temperatura wody nie przekraczała 50 stopni C. Wtedy miód traci swoje zdrowotne właściwości.

Leave a Reply

Strony
Z branży
  • Tradycyjne polskie potrawyTradycyjne polskie potrawy
    Każdy z nas z pewnością uwielbia gotować. Jest to piękna sztuka, której każdy z nas może się nauczyć, bo warto znać jakieś proste i przydatne sztuczki kulinarne. Dzisiaj każdy z …
  • Kuchnia hiszpańska jest bardzo róznorodnaKuchnia hiszpańska jest bardzo róznorodna
    Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i …
  • Ziemniaki na wiele sposobówZiemniaki na wiele sposobów
    Ziemniaki towarzysza nam od samego początku. Kwestiach kulinarnych mają wszechstronne zastosowanie, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale smakują i wyglądają w różnego typu sałatkach, jako danie …