Strony

Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na ten temat nie wiedziałam. Teraz wiem i kupuję płynny miód pszczeli od znajomego pszczelarza, który nie daleko mnie ma pasieki. Zawsze kupuję z wiarygodnego źródła. Będąc w górach kupiłam pyszny miód, który był już skrystalizowany i miał na wierzchu pyłek pszczeli. To jest prawdziwy miód. Wieczorem, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to zajadam miodek z chlebem posmarowany masłem. Tak się nauczyłam od męża. Kiedy potrzebuję mieć płynny miód pszczeli, wtedy wkładam słoik z zawartością do miski z bardzo ciepłą wodą i zostawiam na godzinę, zmieniając wodę na ciepłą. Taki miodek, ładnie się smaruje na chlebie i łatwiej rozpuszcza w herbacie. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez miodu. Jest potrzebny całej rodzinie w razie choroby. Ma mnóstwo witamin, jest naturalnym antybiotykiem. Rozpuszczając go w ciepłej wodzie należy pamiętać, aby temperatura wody nie przekraczała 50 stopni C. Wtedy miód traci swoje zdrowotne właściwości.

Leave a Reply

Strony
Z branży
  • Kulinarne rewolucjeKulinarne rewolucje
    Od jakiegoś już czasu polska kuchnia przechodzi kuchenne rewolucje, które są wyzwaniem dla każdego kto tylko chce podnieść jakość ulepszenia potraw w swojej kuchni. Kuchenne rewolucje są do tego stopnia …
  • Papryka – źródło witaminy CPapryka – źródło witaminy C
    Do jednych z najbardziej bogatych w witaminę C warzyw należy papryka. Niestety wielu z nas o tym nie wie. Warto, więc jeść jak najwięcej papryki. Plusem jest to, że papryka …
  • Zupy owocowe- kulinaria naszych babćZupy owocowe- kulinaria naszych babć
    Nasze babcie z niczego potrafiły zrobić prawdziwe przysmaki. Tak tez było jeśli chodzi o pyszne zupy owocowe robione jak sama nazwa mówi z owoców. Owocowe zupy z pewnością należą do …