Strony

Znaczenie ryb jako produktu spożywczego stale rośnie i na całym świecie można zaobserwować tendencje do zwiększonej konsumpcji. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych i zalicza się je do produktów wysokobiałkowych. To samo dotyczy jeśli chodzi o wszystkie owoce morza takie jak kraby, raki, małże, krewetki i langusty. Białko takich właśnie owoców morza jest pełnowartościowe i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Smak pieczonych czy wędzonych ryb należy do tych najbardziej poszukiwanych i nigdy nie można się obejść kiedy latem przechodzimy obok wędzarni, aby nie kupić sobie pysznej wędzonej ryby. W handlu spotyka się zarówno ryby morskie i słodkowodne. Najbardziej są poszukiwane te morskie, które są przepyszne. Świeża ryba odznacza się zapachem wody rzecznej, jeziornej, stawowej i zawsze będzie rybą o niepowtarzalnym smaku. To samo dotyczy ryb morskich które są bardzo polecanymi rybami ze względu na właściwości odżywcze. Zawsze przed przygotowaniem ryb należy je dokładnie oczyścić i namoczyć w wodzie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia włoska okiem amatoraKuchnia włoska okiem amatora
    Kuchnia włoska słynie ze swojego smaku. Często pytając znajomych, którą kuchnię najlepiej preferują słyszę odpowiedź – kuchnia włoska. Co w niej jest? Zastanowiłem się chwilę i mam odpowiedź. Głównym składnikiem …
  • Możliwości amatoraMożliwości amatora
    Amatorzy w kuchni także mogą sobie poradzić z daniami, z którymi wcześniej nie muszą być nawet znane. Wbrew wszelkim pozorom kuchnia to odpowiednie miejsce dla każdego, kto tylko chce nabrać …
  • Dania na kolacjęDania na kolację
    Istnieje wiele przepisów, którymi można by było się zasugerować przygotowując kolację. Standardowo ogranicza się ona do lekkich kanapeczek z wędlina lub serem. Czasami panie domu przygotowują doskonałe sałatki warzywne, którymi …