Strony

Znaczenie ryb jako produktu spożywczego stale rośnie i na całym świecie można zaobserwować tendencje do zwiększonej konsumpcji. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych i zalicza się je do produktów wysokobiałkowych. To samo dotyczy jeśli chodzi o wszystkie owoce morza takie jak kraby, raki, małże, krewetki i langusty. Białko takich właśnie owoców morza jest pełnowartościowe i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Smak pieczonych czy wędzonych ryb należy do tych najbardziej poszukiwanych i nigdy nie można się obejść kiedy latem przechodzimy obok wędzarni, aby nie kupić sobie pysznej wędzonej ryby. W handlu spotyka się zarówno ryby morskie i słodkowodne. Najbardziej są poszukiwane te morskie, które są przepyszne. Świeża ryba odznacza się zapachem wody rzecznej, jeziornej, stawowej i zawsze będzie rybą o niepowtarzalnym smaku. To samo dotyczy ryb morskich które są bardzo polecanymi rybami ze względu na właściwości odżywcze. Zawsze przed przygotowaniem ryb należy je dokładnie oczyścić i namoczyć w wodzie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Sałatki z rybSałatki z ryb
    Wiele osób bardzo lubi eksperymentować w swoich domach z różnego rodzaju smakami. Czas spędzony przez nich w kuchni jest dla nich jednym z najlepszych gdyż mogą dzięki niemu naprawdę dobrze …
  • Moda na programy kulinarneModa na programy kulinarne
    Obecnie bardzo popularne jest gotowanie, którym to raczy nas telewizja. Kolejne programy serwują nam programy kulinarne. Jedne z nich traktują o przepisach na najwymyślniejsze potrawy, inne przypominają w pewnym sensie …
  • Sałatka greckaSałatka grecka
    Sałatka grecka na pewno wspaniale się prezentuje, jeżeli jest mowa odnośnie smaków. Tutaj na pewno ważną rolę odgrywa ser feta. Jest to słony ser, kruchy, który doskonale podkreśla charakter sałatki. …