Strony

Jak wiadomo najlepsze są domowe obiady, ale czasem mamy ochotę spróbować czegoś nowego, do tej pory nam nieznanego. Wielu naszych rodaków bardzo ceni sobie kuchnię wschodu, a szczególnie chińską. Chińczycy łącza sztukę gotowania nie tylko z dobrym smakiem, ale również z filozofia. Twierdza, że przyrządzając potrawy oddają również część swojej duszy. Każdy z nas, kto chociaż raz w życiu spróbował tych potraw doskonale wie o czym jest mowa. Głównymi składnikami tej kuchni są drobno posiekane mięso baranie, jagnięce, cielęce, a także owoce morza takie jak krewetki lub kalmary, warzywa i pyszne słodko kwaśne, a także ostre sosy. Najczęściej wraz z nimi spożywa się ryż, rzadziej makaron, który również jest pochodzenia ryżowego. Nie używa się natomiast makaronów mącznych, bardzo znanych w naszym kraju. Chińczycy nie stronią również od silnych aromatycznych warzyw takich jak czosnek, cebula, imbir, a także przypraw. Warto, choć raz spróbować potrawę, która wywodzi się Chin, choćby z tego powodu, żeby spróbować czegoś nowego.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smaczne to, co zdroweSmaczne to, co zdrowe
    Zdrowe posiłki nie zawsze są smaczne. Niekiedy narzekamy na brak niektórych składników, które na pewno uwydatniłyby cały ten przepis. Oczywiście warzywa są konieczne, bez nich nie można mówić o produktach …
  • Praca w kuchniPraca w kuchni
    Praca w każdej jednej kuchni, może stać się dla nas naprawdę wielkim wyzwaniem. Ludzie starają się szukać w nich swojego ego, a także talentu, poprzez który, zostaną zaakceptowani, jako najbardziej …
  • Wino w kuchniWino w kuchni
    Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, wino jest nie tylko świetnym towarzystwem dla jedzenia, wzmacniającym jego smak, gdy je popijamy do posiłku, ale także świetnym składnikiem potraw. …