Strony

Jak wiadomo najlepsze są domowe obiady, ale czasem mamy ochotę spróbować czegoś nowego, do tej pory nam nieznanego. Wielu naszych rodaków bardzo ceni sobie kuchnię wschodu, a szczególnie chińską. Chińczycy łącza sztukę gotowania nie tylko z dobrym smakiem, ale również z filozofia. Twierdza, że przyrządzając potrawy oddają również część swojej duszy. Każdy z nas, kto chociaż raz w życiu spróbował tych potraw doskonale wie o czym jest mowa. Głównymi składnikami tej kuchni są drobno posiekane mięso baranie, jagnięce, cielęce, a także owoce morza takie jak krewetki lub kalmary, warzywa i pyszne słodko kwaśne, a także ostre sosy. Najczęściej wraz z nimi spożywa się ryż, rzadziej makaron, który również jest pochodzenia ryżowego. Nie używa się natomiast makaronów mącznych, bardzo znanych w naszym kraju. Chińczycy nie stronią również od silnych aromatycznych warzyw takich jak czosnek, cebula, imbir, a także przypraw. Warto, choć raz spróbować potrawę, która wywodzi się Chin, choćby z tego powodu, żeby spróbować czegoś nowego.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smaki łączoneSmaki łączone
    Nieraz może się zdarzyć, iż na przykład zaczniemy korzystać z różnego rodzaju łączonych kombinacji smakowych. Podczas gotowania takie coś jest w stanie sprawić nam wiele przyjemności, a dodatkowo dość mocno …
  • Smak świąt Bożego NarodzeniaSmak świąt Bożego Narodzenia
    W momencie kiedy pierwszy płatek śniegu zaczyna zdobyć nasze okno to pewny znak ku temu, że coraz bliżej jest zima, a wraz z nią również nasze ukochane święta Bożego Narodzenia. …
  • Bezcenna pietruszkaBezcenna pietruszka
    To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście …