Strony

Jak wiadomo najlepsze są domowe obiady, ale czasem mamy ochotę spróbować czegoś nowego, do tej pory nam nieznanego. Wielu naszych rodaków bardzo ceni sobie kuchnię wschodu, a szczególnie chińską. Chińczycy łącza sztukę gotowania nie tylko z dobrym smakiem, ale również z filozofia. Twierdza, że przyrządzając potrawy oddają również część swojej duszy. Każdy z nas, kto chociaż raz w życiu spróbował tych potraw doskonale wie o czym jest mowa. Głównymi składnikami tej kuchni są drobno posiekane mięso baranie, jagnięce, cielęce, a także owoce morza takie jak krewetki lub kalmary, warzywa i pyszne słodko kwaśne, a także ostre sosy. Najczęściej wraz z nimi spożywa się ryż, rzadziej makaron, który również jest pochodzenia ryżowego. Nie używa się natomiast makaronów mącznych, bardzo znanych w naszym kraju. Chińczycy nie stronią również od silnych aromatycznych warzyw takich jak czosnek, cebula, imbir, a także przypraw. Warto, choć raz spróbować potrawę, która wywodzi się Chin, choćby z tego powodu, żeby spróbować czegoś nowego.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia śląskaKuchnia śląska
    Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją …
  • Warunki klimatyczne i spożywane pokarmyWarunki klimatyczne i spożywane pokarmy
    Gdy czytamy o zdrowych potrawach bardzo rzadko możemy spotkać się z takimi potrawami, jakie przygotowywane są pod warunki klimatyczne z jakimi możemy spotkać się w danym regionie świata. Obecnie w …
  • Polskie smakiPolskie smaki
    Kuchnia polska jest z pewnością jedną z najlepszych, jeżeli chodzi o smak i doskonałość takich potraw. Trzeba tutaj zauważyć, że każdy może w odpowiedni sposób dostosować do tego swoje pomysły …