Strony

Majeranek, a właściwie lebiodka majeranek to roślina należąca do rodziny jasnowatych, do której należy również oregano. Majeranek pochodzi głównie z obszaru basenu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawia się go w wielu krajach świata, również w Polsce. W stanie dzikim roślina ta występuje jedynie na Cyprze oraz w Turcji. Majeranek stanowi w dzisiejszych czasach przede wszystkim roślinę przyprawową. Jako, że składniki zawarte w majeranku działają korzystnie na układ trawienny, to roślina ta stanowi częsty dodatek do potraw ciężkostrawnych, takich jak grochówka, tłustych potraw mięsnych oraz innych potraw z roślin strączkowych. Powinna być stosowana oszczędnie, ponieważ posiada bardzo intensywny aromat. Dobrze współgra z innymi ziołami, takimi jak szałwia, rozmaryn i tymianek. W Polsce majeranek stanowi jedną z podstawowych przypraw w przygotowaniu klasycznego żurku oraz wątrobianki. Stosuje się go również do wyrobu wielu rodzajów wędlin oraz kiełbas. Ponadto wyciąg z majeranku znajduje zastosowanie w produkcji likierów oraz różnego rodzaju herbat.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jak zaprojektować kuchnię
    Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w naszym domu. W wielu domach spełnia ona wiele funkcji. Najważniejszą funkcją kuchni jest oczywiście przygotowywanie w niej posiłków. Jeśli lubimy dużo gotować musimy …
  • Tradycyjne polskie potrawy
    Każdy z nas z pewnością uwielbia gotować. Jest to piękna sztuka, której każdy z nas może się nauczyć, bo warto znać jakieś proste i przydatne sztuczki kulinarne. Dzisiaj każdy z …
  • Czas spędzony w kuchni
    Chwilowe zainteresowanie nowoczesnymi stylami gotowania przerodziło się dzisiaj w wielką modę, która wiele mówi o ludziach spędzających czas w kuchni. Modne stało się nie tylko gotowanie, ale świadome dobieranie egzotycznych …