Strony

Majeranek, a właściwie lebiodka majeranek to roślina należąca do rodziny jasnowatych, do której należy również oregano. Majeranek pochodzi głównie z obszaru basenu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawia się go w wielu krajach świata, również w Polsce. W stanie dzikim roślina ta występuje jedynie na Cyprze oraz w Turcji. Majeranek stanowi w dzisiejszych czasach przede wszystkim roślinę przyprawową. Jako, że składniki zawarte w majeranku działają korzystnie na układ trawienny, to roślina ta stanowi częsty dodatek do potraw ciężkostrawnych, takich jak grochówka, tłustych potraw mięsnych oraz innych potraw z roślin strączkowych. Powinna być stosowana oszczędnie, ponieważ posiada bardzo intensywny aromat. Dobrze współgra z innymi ziołami, takimi jak szałwia, rozmaryn i tymianek. W Polsce majeranek stanowi jedną z podstawowych przypraw w przygotowaniu klasycznego żurku oraz wątrobianki. Stosuje się go również do wyrobu wielu rodzajów wędlin oraz kiełbas. Ponadto wyciąg z majeranku znajduje zastosowanie w produkcji likierów oraz różnego rodzaju herbat.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Przyprawa droga jak złotoPrzyprawa droga jak złoto
    Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz …
  • Kuchnia i kulinariaKuchnia i kulinaria
    Każda z nas z pewnością uwielbia gotować i dodawać do swojej kuchni coś nowego, jakieś nowoczesne pomysły i przepisy na wspaniałe i przepyszne dania. Dzisiejszy kulinarny świat daje nam mnóstwo …
  • Kuchnia – obyczaje oraz tradycjeKuchnia – obyczaje oraz tradycje
    Jak każdy z nas z całą pewnością wie, kuchnia to nie tylko przygotowywanie jedzenia oraz ich jedzenie, ale także wiele obyczajów oraz zwyczajów, które mogą bardzo różnić się między sobą …