Strony

Majeranek, a właściwie lebiodka majeranek to roślina należąca do rodziny jasnowatych, do której należy również oregano. Majeranek pochodzi głównie z obszaru basenu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawia się go w wielu krajach świata, również w Polsce. W stanie dzikim roślina ta występuje jedynie na Cyprze oraz w Turcji. Majeranek stanowi w dzisiejszych czasach przede wszystkim roślinę przyprawową. Jako, że składniki zawarte w majeranku działają korzystnie na układ trawienny, to roślina ta stanowi częsty dodatek do potraw ciężkostrawnych, takich jak grochówka, tłustych potraw mięsnych oraz innych potraw z roślin strączkowych. Powinna być stosowana oszczędnie, ponieważ posiada bardzo intensywny aromat. Dobrze współgra z innymi ziołami, takimi jak szałwia, rozmaryn i tymianek. W Polsce majeranek stanowi jedną z podstawowych przypraw w przygotowaniu klasycznego żurku oraz wątrobianki. Stosuje się go również do wyrobu wielu rodzajów wędlin oraz kiełbas. Ponadto wyciąg z majeranku znajduje zastosowanie w produkcji likierów oraz różnego rodzaju herbat.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia – książkiKuchnia – książki
    Kuchnią w dzisiejszych czasach interesuje się niemal każdy człowiek. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to temat bardzo, ale to bardzo interesujący. Poza tym, trudno sobie wyobrazić życie i funkcjonowanie …
  • Smaczne to, co zdroweSmaczne to, co zdrowe
    Zdrowe posiłki nie zawsze są smaczne. Niekiedy narzekamy na brak niektórych składników, które na pewno uwydatniłyby cały ten przepis. Oczywiście warzywa są konieczne, bez nich nie można mówić o produktach …
  • Zainteresowanie nowoczesną kuchniąZainteresowanie nowoczesną kuchnią
    Nowoczesne media w ostatnim czasie wyjątkowo aktywnie zajmują się tematyką zdrowego odżywiania i gotowania, albowiem to właśnie ta tematyka w ostatnich latach interesują młode pokolenia najbardziej. Świadomość różnicy pomiędzy naturalnym …