Strony

Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją dla osób odchudzających się, raczej dla lubiących dobrze zjeść. Uchodzi za kuchnię tłustą i kaloryczną. Miłośnicy dobrego jedzenia cenią kuchnię śląską za walory smakowe. Dania kuchni śląskiej są proste, choć znajdzie się coś bardziej skomplikowanego. Najbardziej znane potrawy kuchni śląskiej to rolada śląska, modra kapusta, kluski śląskie,strucle z mlekiem, polewka z grochu lub gotowany groch z masłem, polewka z fasoli z pieczkami,  wodzionka. Do każdego śląskiego obiadu dodaje się kompot ze śliwek, jabłek, rabarbaru lub agrestu. Tradycyjną śląską zupą jest żur, na który obowiązuje kilka przepisów. Żur jest jest przygotowywany na bazie zakwasu żytniego, gotowany jest na bazie białej kiełbasy lub innych mięs, czasami dla smaku dodaje się suszone grzyby. Najważniejszą przyprawą stosowaną do pogłębienia smaku żuru jest majeranek. Często przyrządzana jest postna wersja tej zupy gotowana na na wywarze warzywnym. Kuchnia śląska jest różnicowana lokalnie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jak powinna wyglądać dobra kuchniaJak powinna wyglądać dobra kuchnia
    Czy gdybyś miał idealnie urządzoną kuchnię to czy Twoje posiłki nie byłyby o wiele wartościowsze i łatwiejsze w przyrządzeniu. Okazuje się, że w naszym wieku panuje wręcz kultura na powiązanie …
  • Ciekawe kuchenne alternatywyCiekawe kuchenne alternatywy
    Jeżeli znudziło ci się standardowe jedzenie ten artykuł będzie dla Ciebie idealną motywacją. Zdarza się często tak, że ludzie przez wiele miesięcy jedzą i piją dosłownie to samo. Wiesz jak …
  • Płynny miód pszczeliPłynny miód pszczeli
    Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na …