Strony

Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją dla osób odchudzających się, raczej dla lubiących dobrze zjeść. Uchodzi za kuchnię tłustą i kaloryczną. Miłośnicy dobrego jedzenia cenią kuchnię śląską za walory smakowe. Dania kuchni śląskiej są proste, choć znajdzie się coś bardziej skomplikowanego. Najbardziej znane potrawy kuchni śląskiej to rolada śląska, modra kapusta, kluski śląskie,strucle z mlekiem, polewka z grochu lub gotowany groch z masłem, polewka z fasoli z pieczkami,  wodzionka. Do każdego śląskiego obiadu dodaje się kompot ze śliwek, jabłek, rabarbaru lub agrestu. Tradycyjną śląską zupą jest żur, na który obowiązuje kilka przepisów. Żur jest jest przygotowywany na bazie zakwasu żytniego, gotowany jest na bazie białej kiełbasy lub innych mięs, czasami dla smaku dodaje się suszone grzyby. Najważniejszą przyprawą stosowaną do pogłębienia smaku żuru jest majeranek. Często przyrządzana jest postna wersja tej zupy gotowana na na wywarze warzywnym. Kuchnia śląska jest różnicowana lokalnie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Zainteresowanie nowoczesną kuchniąZainteresowanie nowoczesną kuchnią
    Nowoczesne media w ostatnim czasie wyjątkowo aktywnie zajmują się tematyką zdrowego odżywiania i gotowania, albowiem to właśnie ta tematyka w ostatnich latach interesują młode pokolenia najbardziej. Świadomość różnicy pomiędzy naturalnym …
  • Posiłek na śniadaniePosiłek na śniadanie
    Posiłki na śniadanie mogą być jak najbardziej różne. Niekiedy wystarczą płatki z mlekiem, innym razem bekon i jajka sadzone to za mało. Na pewno trzeba dozować tego rodzaju potrawy umiejętnie. …
  • Wyczucie przy doprawianiuWyczucie przy doprawianiu
    Jeśli chodzi o gotowanie, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że mimo tego, iż wydaje nam się to prosta czynność, tak naprawdę takową ona nie jest i niekiedy nawet …