Strony

Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją dla osób odchudzających się, raczej dla lubiących dobrze zjeść. Uchodzi za kuchnię tłustą i kaloryczną. Miłośnicy dobrego jedzenia cenią kuchnię śląską za walory smakowe. Dania kuchni śląskiej są proste, choć znajdzie się coś bardziej skomplikowanego. Najbardziej znane potrawy kuchni śląskiej to rolada śląska, modra kapusta, kluski śląskie,strucle z mlekiem, polewka z grochu lub gotowany groch z masłem, polewka z fasoli z pieczkami,  wodzionka. Do każdego śląskiego obiadu dodaje się kompot ze śliwek, jabłek, rabarbaru lub agrestu. Tradycyjną śląską zupą jest żur, na który obowiązuje kilka przepisów. Żur jest jest przygotowywany na bazie zakwasu żytniego, gotowany jest na bazie białej kiełbasy lub innych mięs, czasami dla smaku dodaje się suszone grzyby. Najważniejszą przyprawą stosowaną do pogłębienia smaku żuru jest majeranek. Często przyrządzana jest postna wersja tej zupy gotowana na na wywarze warzywnym. Kuchnia śląska jest różnicowana lokalnie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Zupy owocowe- kulinaria naszych babć
    Nasze babcie z niczego potrafiły zrobić prawdziwe przysmaki. Tak tez było jeśli chodzi o pyszne zupy owocowe robione jak sama nazwa mówi z owoców. Owocowe zupy z pewnością należą do …
  • Kulinarne rewolucje
    Od jakiegoś już czasu polska kuchnia przechodzi kuchenne rewolucje, które są wyzwaniem dla każdego kto tylko chce podnieść jakość ulepszenia potraw w swojej kuchni. Kuchenne rewolucje są do tego stopnia …
  • Anglia na śniadanie
    Anglia jest bardzo pięknym krajem. Jest może mało turystyczna, ale bogata przede wszystkim pod względem historycznym. Jeżeli chodzi o jedzenie to trzeba powiedzieć, że ma swoje specyficzne walory smakowe, chociaż …