Strony

Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją dla osób odchudzających się, raczej dla lubiących dobrze zjeść. Uchodzi za kuchnię tłustą i kaloryczną. Miłośnicy dobrego jedzenia cenią kuchnię śląską za walory smakowe. Dania kuchni śląskiej są proste, choć znajdzie się coś bardziej skomplikowanego. Najbardziej znane potrawy kuchni śląskiej to rolada śląska, modra kapusta, kluski śląskie,strucle z mlekiem, polewka z grochu lub gotowany groch z masłem, polewka z fasoli z pieczkami,  wodzionka. Do każdego śląskiego obiadu dodaje się kompot ze śliwek, jabłek, rabarbaru lub agrestu. Tradycyjną śląską zupą jest żur, na który obowiązuje kilka przepisów. Żur jest jest przygotowywany na bazie zakwasu żytniego, gotowany jest na bazie białej kiełbasy lub innych mięs, czasami dla smaku dodaje się suszone grzyby. Najważniejszą przyprawą stosowaną do pogłębienia smaku żuru jest majeranek. Często przyrządzana jest postna wersja tej zupy gotowana na na wywarze warzywnym. Kuchnia śląska jest różnicowana lokalnie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kurczak na kolację
    Kurczak przygotowywany na kolację jest na pewno odpowiednim pomysłem. Wykorzystując oryginalne przepisy jak najbardziej można stworzyć danie popisowe. Bardzo dobrze smakuje przede wszystkim kurczak w kilku smakach. Mając na uwadze …
  • Kotlety z ananasem
    Kotlety z ananasem to przede wszystkim kwestia bardzo dobrego posiłku podawanego na obiad. Tutaj na pewno możemy wyczulić się ze względu na hawajski akcent takiego dania. Smaczny kotlet panierowany wraz …
  • Kolonia
    Ten pomysl wydaje sie byc najciekawszy. Restauracje prowadzi mlode malzenstwo. Ich koncept oparty jest na latach szescdziesiatych. Wszystko starali sie temu podpozadkowac. Menu w pewnym stopniu tez. Co do menu, …