Strony

Jak każdy z nas z całą pewnością wie, kuchnia to nie tylko przygotowywanie jedzenia oraz ich jedzenie, ale także wiele obyczajów oraz zwyczajów, które mogą bardzo różnić się między sobą w zależności od tego, o jakim kraju mowa. Zachowanie, które przy stole niedopuszczalne jest w Europie, jak na przykład bekanie czy siorbanie, na Dalekim Wschodzie uznawane jest za przejaw dobrego zachowania oraz dowód na to, że podane nam jedzenie smakuje nam. Poza zachowaniem przy stole, niezwykle ważny jest sposób podania – ułożenie jedzenia na talerzu, to, jakich naczyń do tego używamy, oraz pory posiłków i atmosfera, jaka panuje przy stole. Wiele norm reguluje również to, w jakich naczyniach podawane są napoje. Inne naczynia wszak wykorzystywane są do napojów ciepłych, inne do zimnych, jeszcze inne natomiast znajdują zastosowanie przy podawaniu alkoholi. Często sądzi się na przykład, że niedopuszczalnym jest, by podawać kawę czy napoje herbaciane oraz napary ziołowe podawać w szklankach – służą do tego ceramiczne kubki lub filiżanki.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • KoloniaKolonia
    Ten pomysl wydaje sie byc najciekawszy. Restauracje prowadzi mlode malzenstwo. Ich koncept oparty jest na latach szescdziesiatych. Wszystko starali sie temu podpozadkowac. Menu w pewnym stopniu tez. Co do menu, …
  • Wilki do mięsaWilki do mięsa
    Wilki do mięsa. Mięso należy do podstawowych składników odżywczych w diecie człowieka. Choć wcale nie musimy go spożywać, gdyż możemy prowadzić dietę wegetariańską i zastępować produkty mięsne innymi, o podobnych …
  • Smak prawdziwej waniliiSmak prawdziwej wanilii
    Wanilia to jeden z tych dodatków aromatyzujących, które wykorzystujemy w kuchni bardzo szeroko – szczególnie, gdy przygotowujemy desery. Aby mieć szansę na poznanie prawdziwego smaku wanilii – intensywnego, aromatycznego i …