Strony

Jak każdy z nas z całą pewnością wie, kuchnia to nie tylko przygotowywanie jedzenia oraz ich jedzenie, ale także wiele obyczajów oraz zwyczajów, które mogą bardzo różnić się między sobą w zależności od tego, o jakim kraju mowa. Zachowanie, które przy stole niedopuszczalne jest w Europie, jak na przykład bekanie czy siorbanie, na Dalekim Wschodzie uznawane jest za przejaw dobrego zachowania oraz dowód na to, że podane nam jedzenie smakuje nam. Poza zachowaniem przy stole, niezwykle ważny jest sposób podania – ułożenie jedzenia na talerzu, to, jakich naczyń do tego używamy, oraz pory posiłków i atmosfera, jaka panuje przy stole. Wiele norm reguluje również to, w jakich naczyniach podawane są napoje. Inne naczynia wszak wykorzystywane są do napojów ciepłych, inne do zimnych, jeszcze inne natomiast znajdują zastosowanie przy podawaniu alkoholi. Często sądzi się na przykład, że niedopuszczalnym jest, by podawać kawę czy napoje herbaciane oraz napary ziołowe podawać w szklankach – służą do tego ceramiczne kubki lub filiżanki.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Zdrowie w kuchniZdrowie w kuchni
    W dzisiejszych czasach bardzo modny stał się zdrowy styl życia. Przejawami tej mody jest uprawianie sportu, ale przede wszystkim zdrowe odżywianie się. Zazwyczaj mamy problem z wyborem odpowiednich produktów do …
  • Szybki sernik na zimnoSzybki sernik na zimno
    Bardzo często łapiemy się na tym, że zjadłoby się coś słodkiego, jakiś deser, jednak nie mamy ochoty lub nie mamy czasu na szykowanie czegoś czasochłonnego lub pracochłonnego. Również jeżeli nagle …
  • KoloniaKolonia
    Ten pomysl wydaje sie byc najciekawszy. Restauracje prowadzi mlode malzenstwo. Ich koncept oparty jest na latach szescdziesiatych. Wszystko starali sie temu podpozadkowac. Menu w pewnym stopniu tez. Co do menu, …