Strony

Jak każdy z nas z całą pewnością wie, kuchnia to nie tylko przygotowywanie jedzenia oraz ich jedzenie, ale także wiele obyczajów oraz zwyczajów, które mogą bardzo różnić się między sobą w zależności od tego, o jakim kraju mowa. Zachowanie, które przy stole niedopuszczalne jest w Europie, jak na przykład bekanie czy siorbanie, na Dalekim Wschodzie uznawane jest za przejaw dobrego zachowania oraz dowód na to, że podane nam jedzenie smakuje nam. Poza zachowaniem przy stole, niezwykle ważny jest sposób podania – ułożenie jedzenia na talerzu, to, jakich naczyń do tego używamy, oraz pory posiłków i atmosfera, jaka panuje przy stole. Wiele norm reguluje również to, w jakich naczyniach podawane są napoje. Inne naczynia wszak wykorzystywane są do napojów ciepłych, inne do zimnych, jeszcze inne natomiast znajdują zastosowanie przy podawaniu alkoholi. Często sądzi się na przykład, że niedopuszczalnym jest, by podawać kawę czy napoje herbaciane oraz napary ziołowe podawać w szklankach – służą do tego ceramiczne kubki lub filiżanki.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Sałatki i surówki – przepisy i pomysły
    Nie od dziś wiadomo, że warzywa, o ile przygotowane są we właściwy sposób, są niezwykle zdrowe i dostarczają naszemu organizmowi wielu niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych oraz witamin. …
  • Kurczak na kolację
    Kurczak przygotowywany na kolację jest na pewno odpowiednim pomysłem. Wykorzystując oryginalne przepisy jak najbardziej można stworzyć danie popisowe. Bardzo dobrze smakuje przede wszystkim kurczak w kilku smakach. Mając na uwadze …
  • Doskonałe sałatki
    Sałatki z pewnością są lubiane przez większość z nas. Nic tak doskonale nie pozostaje w takich sytuacjach uwarunkowane jak elementy dotyczące odpowiedniej kombinacji składników. Tutaj bardzo dobrze pozostają zaprezentowane smaczne …