Strony

Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze sztuką gotowania. Prawdziwym mistrzem tego rodzaju tworzenia potraw jest Hiszpan Ferran Adria, który prowadzi jedną z najmodniejszych restauracji na świcie El Bulli. Żeby zdobyć w niej stolik, trzeba czekać miesiącami i mieć bardzo dużo szczęścia. Restauracja czynna jest bowiem tylko przez 6 miesięcy w roku, przez resztę roku zespół kucharzy pracuje w laboratoriach nad tworzeniem nowych przepisów. Jednorazowo restauracja może obsłużyć tylko 50 osób, jednak koszt posiłku wynosi bagatela 250 Euro. Na stole można znaleźć takie specjały jak: oliwa z oliwek w postaci cienkiej spirali, pękające na języku kulki z oleju z pestek dyni, pianka z marchewki, kula z sera gorgonzola moczona w płynnym azocie, czy przepiórka gotowana próżniowo. Czy to będzie przyszłość światowego odżywiania? Okazuje się, że chyba nie. Mimo dużej popularności i wysokich cen, restauracja El Bulli została ostatnio zamknięta. Szef kuchni tłumaczy to chęcią odpoczynku i popracowania nad nowymi przepisami. Wtajemniczeni mówią jednak o kryzysie finansowym, który dotkną lokal. Wiele osób próbuje swoich sił w tej gałęzi gastronomi, więc dzieło mistrza zostaje kontynuowane.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smak słony a zdrowie człowiekaSmak słony a zdrowie człowieka
    Bez dwóch zdań chemiczny chlorek sodu bez ustanku jest obecny w naszym życiu. Warto pamiętać, że sól nie tylko stanowi przyprawę do naszych potraw, ale również nadmierne spożywanie kuchennej soli …
  • Tajska kuchnia piekielnaTajska kuchnia piekielna
    Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie …
  • Oblicze kuchni współczesnejOblicze kuchni współczesnej
    Postęp techniki i elektroniki odegrał niemałą rolę w kształtowaniu się oblicza kuchni na przestrzeni lat. To właśnie postęp umożliwił nam korzystanie z wielu sprzętów i urządzeń kuchennych, bez których dziś …