Strony

Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze sztuką gotowania. Prawdziwym mistrzem tego rodzaju tworzenia potraw jest Hiszpan Ferran Adria, który prowadzi jedną z najmodniejszych restauracji na świcie El Bulli. Żeby zdobyć w niej stolik, trzeba czekać miesiącami i mieć bardzo dużo szczęścia. Restauracja czynna jest bowiem tylko przez 6 miesięcy w roku, przez resztę roku zespół kucharzy pracuje w laboratoriach nad tworzeniem nowych przepisów. Jednorazowo restauracja może obsłużyć tylko 50 osób, jednak koszt posiłku wynosi bagatela 250 Euro. Na stole można znaleźć takie specjały jak: oliwa z oliwek w postaci cienkiej spirali, pękające na języku kulki z oleju z pestek dyni, pianka z marchewki, kula z sera gorgonzola moczona w płynnym azocie, czy przepiórka gotowana próżniowo. Czy to będzie przyszłość światowego odżywiania? Okazuje się, że chyba nie. Mimo dużej popularności i wysokich cen, restauracja El Bulli została ostatnio zamknięta. Szef kuchni tłumaczy to chęcią odpoczynku i popracowania nad nowymi przepisami. Wtajemniczeni mówią jednak o kryzysie finansowym, który dotkną lokal. Wiele osób próbuje swoich sił w tej gałęzi gastronomi, więc dzieło mistrza zostaje kontynuowane.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pizza Warszawa 24hPizza Warszawa 24h
    Pyszna pizza o każdej porze!. Właśnie wróciłeś z pracy głodny jak wilk, nie masz siły gotować, a w lodówce masz tylko światło? Nie martw się, nie musisz iść spać głodny …
  • Kurki na talerzuKurki na talerzu
    Wielu z nas lubi jeść grzyby. Warto jednak ograniczyć się tylko do tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na znane wszystkim kurki, które są bardzo …
  • Kasza, ryż, czy ziemniaki?Kasza, ryż, czy ziemniaki?
    Nie da się ukryć, że w naszej kuchni nie unikniemy węglowodanowych dodatków do potraw takich, jak choćby kasza, ryż, czy też ziemniaki. W naszym kraju przyjęło się używać jako dodatku …