Strony

Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze sztuką gotowania. Prawdziwym mistrzem tego rodzaju tworzenia potraw jest Hiszpan Ferran Adria, który prowadzi jedną z najmodniejszych restauracji na świcie El Bulli. Żeby zdobyć w niej stolik, trzeba czekać miesiącami i mieć bardzo dużo szczęścia. Restauracja czynna jest bowiem tylko przez 6 miesięcy w roku, przez resztę roku zespół kucharzy pracuje w laboratoriach nad tworzeniem nowych przepisów. Jednorazowo restauracja może obsłużyć tylko 50 osób, jednak koszt posiłku wynosi bagatela 250 Euro. Na stole można znaleźć takie specjały jak: oliwa z oliwek w postaci cienkiej spirali, pękające na języku kulki z oleju z pestek dyni, pianka z marchewki, kula z sera gorgonzola moczona w płynnym azocie, czy przepiórka gotowana próżniowo. Czy to będzie przyszłość światowego odżywiania? Okazuje się, że chyba nie. Mimo dużej popularności i wysokich cen, restauracja El Bulli została ostatnio zamknięta. Szef kuchni tłumaczy to chęcią odpoczynku i popracowania nad nowymi przepisami. Wtajemniczeni mówią jednak o kryzysie finansowym, który dotkną lokal. Wiele osób próbuje swoich sił w tej gałęzi gastronomi, więc dzieło mistrza zostaje kontynuowane.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • PodwieczorekPodwieczorek
    Podwieczorek doskonale będzie dostosowany do takich elementów jak słodka potrawa. Jest na pewno bardzo dobrze przedstawiany jako deser. Podwieczorek może być jednak bardziej wartościowy. Tutaj z pewnością bardzo dobrze będą …
  • Pięknie urządzona kuchniaPięknie urządzona kuchnia
    Odpowiedni wybór kuchni jest bardzo istotny. Ogólnie powinniśmy wiedzieć o tym, że dobrze urządzona kuchnia to taka, która przede wszystkim jest przygotowana do wygodnej pracy w tej kuchni. Pamiętajmy o …
  • Rolnik szuka żonyRolnik szuka żony
    Co dziś w telewizji?. Telewizja to potężne medium, mające ogromny wpływ na kształtowanie ludzkich zainteresowań, opinii, czy potrzeb. Niestety, każdy chyba przyzna, że poziom telewizyjnych programów leci na łeb, na …