Strony

Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze sztuką gotowania. Prawdziwym mistrzem tego rodzaju tworzenia potraw jest Hiszpan Ferran Adria, który prowadzi jedną z najmodniejszych restauracji na świcie El Bulli. Żeby zdobyć w niej stolik, trzeba czekać miesiącami i mieć bardzo dużo szczęścia. Restauracja czynna jest bowiem tylko przez 6 miesięcy w roku, przez resztę roku zespół kucharzy pracuje w laboratoriach nad tworzeniem nowych przepisów. Jednorazowo restauracja może obsłużyć tylko 50 osób, jednak koszt posiłku wynosi bagatela 250 Euro. Na stole można znaleźć takie specjały jak: oliwa z oliwek w postaci cienkiej spirali, pękające na języku kulki z oleju z pestek dyni, pianka z marchewki, kula z sera gorgonzola moczona w płynnym azocie, czy przepiórka gotowana próżniowo. Czy to będzie przyszłość światowego odżywiania? Okazuje się, że chyba nie. Mimo dużej popularności i wysokich cen, restauracja El Bulli została ostatnio zamknięta. Szef kuchni tłumaczy to chęcią odpoczynku i popracowania nad nowymi przepisami. Wtajemniczeni mówią jednak o kryzysie finansowym, który dotkną lokal. Wiele osób próbuje swoich sił w tej gałęzi gastronomi, więc dzieło mistrza zostaje kontynuowane.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • SkładnikiSkładniki
    Składniki w charakterze kulinarnym zazwyczaj odnoszą się w kategoriach do najbardziej istotnych produktów zarówno warzywnych, mięsnych jak i do owoców. Kuchnia była by z pewnością za nadto uboga, gdyby tylko …
  • Smaki łączoneSmaki łączone
    Nieraz może się zdarzyć, iż na przykład zaczniemy korzystać z różnego rodzaju łączonych kombinacji smakowych. Podczas gotowania takie coś jest w stanie sprawić nam wiele przyjemności, a dodatkowo dość mocno …
  • Trudne kuchenne życie młodych parTrudne kuchenne życie młodych par
    O gustach się nie dyskutuje. O tym wiedzieć powinien każdy. Niestety, najczęściej to tylko teoria i powoduje mnóstwo niesnasek. Weźmy na ten przykład kuchnię i efekty gotowania. Nierzadko kłótnie w …