Strony

Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze sztuką gotowania. Prawdziwym mistrzem tego rodzaju tworzenia potraw jest Hiszpan Ferran Adria, który prowadzi jedną z najmodniejszych restauracji na świcie El Bulli. Żeby zdobyć w niej stolik, trzeba czekać miesiącami i mieć bardzo dużo szczęścia. Restauracja czynna jest bowiem tylko przez 6 miesięcy w roku, przez resztę roku zespół kucharzy pracuje w laboratoriach nad tworzeniem nowych przepisów. Jednorazowo restauracja może obsłużyć tylko 50 osób, jednak koszt posiłku wynosi bagatela 250 Euro. Na stole można znaleźć takie specjały jak: oliwa z oliwek w postaci cienkiej spirali, pękające na języku kulki z oleju z pestek dyni, pianka z marchewki, kula z sera gorgonzola moczona w płynnym azocie, czy przepiórka gotowana próżniowo. Czy to będzie przyszłość światowego odżywiania? Okazuje się, że chyba nie. Mimo dużej popularności i wysokich cen, restauracja El Bulli została ostatnio zamknięta. Szef kuchni tłumaczy to chęcią odpoczynku i popracowania nad nowymi przepisami. Wtajemniczeni mówią jednak o kryzysie finansowym, który dotkną lokal. Wiele osób próbuje swoich sił w tej gałęzi gastronomi, więc dzieło mistrza zostaje kontynuowane.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Szybki sernik na zimnoSzybki sernik na zimno
    Bardzo często łapiemy się na tym, że zjadłoby się coś słodkiego, jakiś deser, jednak nie mamy ochoty lub nie mamy czasu na szykowanie czegoś czasochłonnego lub pracochłonnego. Również jeżeli nagle …
  • Niestandardowe składniki w kuchniNiestandardowe składniki w kuchni
    Mówi się, że współczesna kuchnia wykorzystuje w bardzo szeroki sposób różne niestandardowe składniki w kuchni. Co mamy na myśli mówiąc o tego typu kwestiach? Przede wszystkim z całą pewnością warto …
  • Ziemniaki na wiele sposobówZiemniaki na wiele sposobów
    Ziemniaki towarzysza nam od samego początku. Kwestiach kulinarnych mają wszechstronne zastosowanie, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale smakują i wyglądają w różnego typu sałatkach, jako danie …