Strony

Półwysep Iberyjski składa się z kilku regionów, które mają decydujący wpływ na charakter kuchni tego regionu. Jej charakterystyczną cechą jest duża prostota przygotowania dań. Bogactwo smaku, lekkość i ciekawe połączenie smaków to cechy, które pociągają wiele osób w potrawach hiszpańskich. Jednym z najbardziej znanych dań z półwyspu iberyjskiego jest gazpacho, czyli rodzaj zupy przygotowanej z warzyw (głównym składnikiem są pomidory), oliwy z oliwek i przypraw. Podawana jest na zimno w formie chłodnika często z pieczywem, które macza się w zupie. Świetną przekąską podawaną np. do wina są tapas, których formy są przeróżne. Mogą to być kanapeczki, paluszki czy kawałki jakiegoś warzywa. Właściwie kombinacje i połączenia zależą od przygotowującej je osoby. Ostatnio powstają nawet specjalne bary, gdzie podaje się tylko tapas. Inną świetną przekąską (najczęściej śniadaniową) są churros. Są to słodkie paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju, które podaje się do kawy lub czekolady. Daniem najbardziej znanym jest paella, którą smaży się na dużych patelniach i z nich podaje podczas rodzinnych obiadów. W jej skład wchodzi ryż, przyprawy i w zależności od regionu różne dodatki (np. owoce morza, mięso, warzywa). Będąc w Hiszpanii koniecznie musicie spróbować rodzimych gatunków szynek (jamon), kiełbasy Chorizo, a przede wszystkim tamtejszych win. Do gustu przypadnie wam tinto de verano – wino podawane z kostkami lodu.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Przyprawa droga jak złotoPrzyprawa droga jak złoto
    Szafran jest chyba najdroższą przyprawą świata. Sposób pozyskiwania tej przyprawy jest bardzo żmudny – aby uzyskać 1 kg przyprawy, należy zebrać pręciki ze 150 tysięcy pojedynczych kwiatów. Jest to wręcz …
  • Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska
    Półwysep Iberyjski składa się z kilku regionów, które mają decydujący wpływ na charakter kuchni tego regionu. Jej charakterystyczną cechą jest duża prostota przygotowania dań. Bogactwo smaku, lekkość i ciekawe połączenie …
  • Catering na event poznańCatering na event poznań
    Gastronomia to sztuka. W dzisiejszych czasach doszliśmy do miejsca, gdzie flaczki i mielone od p. Józi nie wystarczą do obsłużenia imprezy firmowej – przepraszamy, dzisiaj zwanej eventem. Za jakość podanych …