Strony

Półwysep Iberyjski składa się z kilku regionów, które mają decydujący wpływ na charakter kuchni tego regionu. Jej charakterystyczną cechą jest duża prostota przygotowania dań. Bogactwo smaku, lekkość i ciekawe połączenie smaków to cechy, które pociągają wiele osób w potrawach hiszpańskich. Jednym z najbardziej znanych dań z półwyspu iberyjskiego jest gazpacho, czyli rodzaj zupy przygotowanej z warzyw (głównym składnikiem są pomidory), oliwy z oliwek i przypraw. Podawana jest na zimno w formie chłodnika często z pieczywem, które macza się w zupie. Świetną przekąską podawaną np. do wina są tapas, których formy są przeróżne. Mogą to być kanapeczki, paluszki czy kawałki jakiegoś warzywa. Właściwie kombinacje i połączenia zależą od przygotowującej je osoby. Ostatnio powstają nawet specjalne bary, gdzie podaje się tylko tapas. Inną świetną przekąską (najczęściej śniadaniową) są churros. Są to słodkie paluszki z ciasta smażone na głębokim oleju, które podaje się do kawy lub czekolady. Daniem najbardziej znanym jest paella, którą smaży się na dużych patelniach i z nich podaje podczas rodzinnych obiadów. W jej skład wchodzi ryż, przyprawy i w zależności od regionu różne dodatki (np. owoce morza, mięso, warzywa). Będąc w Hiszpanii koniecznie musicie spróbować rodzimych gatunków szynek (jamon), kiełbasy Chorizo, a przede wszystkim tamtejszych win. Do gustu przypadnie wam tinto de verano – wino podawane z kostkami lodu.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Najlepsza kuchnia świata- rankingNajlepsza kuchnia świata- ranking
    Nie każdy człowiek od razu jest w stanie powiedzieć wszystko o swoich kulinarnych preferencjach. Ludzie lubią bowiem różne kuchnie. I nic nie wskazuje na to, by szybko miało się to …
  • Smaki jesieniSmaki jesieni
    W momencie kiedy kończy się lato i dni zaczynają się robić coraz krótsze większość z nas zaczyna dość nostalgicznie podchodzić do owych zmian. Trzeba na całość umieć popatrzyć jednak z …
  • Budyń albo kisielBudyń albo kisiel
    Przypomnij sobie lata młodości, kiedy to będąc u babci tworzyła specyfiki o niesamowitym smaku. Zawsze było to tajemnicą dla młodego człowieka, jak z tak prostych składników jakimi są mleko lub …