Strony

Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów. Kuchnia jest bardzo zróżnicowana również poprzez bardzo burzliwą historię tego regionu – panowanie obcych władców, imigranci itp. Znaleźć tutaj możemy wpływy arabskie – ze względu na rządzących tutaj Maurów, angielskie, francuskie, włoskie a także greckie. Nie tylko wpływy innych narodowości mają wpływ na kuchnię hiszpańską, ale również trzeba pamiętać o zróżnicowaniu Hiszpanii pod względem klimatu i ukształtowania powierzchni. Tak jak w innych krajach tak i tutaj każdy region ma indywidualne i charakterystyczne tylko dla siebie potrawy i smaki, odmienny sposób ich sporządzania. Nad morzem oczywiście jak można przewidzieć ryby i owoce morza. Wraz z oddalaniem się od oraz zmienia się też kuchnia na bardziej mączną warzywną i mięsną. Klimat Hiszpanii pozwala na uprawę cytrusów, daktyli, winorośli i oliwek.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Gotowanie dla niemowlakówGotowanie dla niemowlaków
    Dzieci najmłodsze stanowią najbardziej wymagającą grupę konsumentów. Przygotowane dla nich posiłki różnią się znacznie od tych, jakie przeważnie spożywają osoby dorosłe. Dzieci najmłodsze nie mogą spożywać większości produktów. konieczne jest …
  • Wyczucie przy doprawianiuWyczucie przy doprawianiu
    Jeśli chodzi o gotowanie, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że mimo tego, iż wydaje nam się to prosta czynność, tak naprawdę takową ona nie jest i niekiedy nawet …
  • Dania dla dietetykówDania dla dietetyków
    Osoby, które stosują różnego typu diety na pewno mają specyficzne podejście w kwestii żywienia. Oczywiście podchodząc do tego racjonalnie starają się stosować składniki naturalne. Dlatego na talerzu dietetyka znacznie więcej …