Strony

Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów. Kuchnia jest bardzo zróżnicowana również poprzez bardzo burzliwą historię tego regionu – panowanie obcych władców, imigranci itp. Znaleźć tutaj możemy wpływy arabskie – ze względu na rządzących tutaj Maurów, angielskie, francuskie, włoskie a także greckie. Nie tylko wpływy innych narodowości mają wpływ na kuchnię hiszpańską, ale również trzeba pamiętać o zróżnicowaniu Hiszpanii pod względem klimatu i ukształtowania powierzchni. Tak jak w innych krajach tak i tutaj każdy region ma indywidualne i charakterystyczne tylko dla siebie potrawy i smaki, odmienny sposób ich sporządzania. Nad morzem oczywiście jak można przewidzieć ryby i owoce morza. Wraz z oddalaniem się od oraz zmienia się też kuchnia na bardziej mączną warzywną i mięsną. Klimat Hiszpanii pozwala na uprawę cytrusów, daktyli, winorośli i oliwek.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Papryka – źródło witaminy CPapryka – źródło witaminy C
    Do jednych z najbardziej bogatych w witaminę C warzyw należy papryka. Niestety wielu z nas o tym nie wie. Warto, więc jeść jak najwięcej papryki. Plusem jest to, że papryka …
  • Smak prawdziwej waniliiSmak prawdziwej wanilii
    Wanilia to jeden z tych dodatków aromatyzujących, które wykorzystujemy w kuchni bardzo szeroko – szczególnie, gdy przygotowujemy desery. Aby mieć szansę na poznanie prawdziwego smaku wanilii – intensywnego, aromatycznego i …
  • Skup się a wszystko ci się udaSkup się a wszystko ci się uda
    Kuchnia to sztuka i należy o tym pamiętać. Przygotowując obiad trzeba włożyć w to całego siebie. Nie można kroić a w między czasie czytać sobie gazetę. Bardzo ważne jest skupienie …