Strony

Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów. Kuchnia jest bardzo zróżnicowana również poprzez bardzo burzliwą historię tego regionu – panowanie obcych władców, imigranci itp. Znaleźć tutaj możemy wpływy arabskie – ze względu na rządzących tutaj Maurów, angielskie, francuskie, włoskie a także greckie. Nie tylko wpływy innych narodowości mają wpływ na kuchnię hiszpańską, ale również trzeba pamiętać o zróżnicowaniu Hiszpanii pod względem klimatu i ukształtowania powierzchni. Tak jak w innych krajach tak i tutaj każdy region ma indywidualne i charakterystyczne tylko dla siebie potrawy i smaki, odmienny sposób ich sporządzania. Nad morzem oczywiście jak można przewidzieć ryby i owoce morza. Wraz z oddalaniem się od oraz zmienia się też kuchnia na bardziej mączną warzywną i mięsną. Klimat Hiszpanii pozwala na uprawę cytrusów, daktyli, winorośli i oliwek.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Możliwości amatora
    Amatorzy w kuchni także mogą sobie poradzić z daniami, z którymi wcześniej nie muszą być nawet znane. Wbrew wszelkim pozorom kuchnia to odpowiednie miejsce dla każdego, kto tylko chce nabrać …
  • Sałatka grecka
    Sałatka grecka na pewno wspaniale się prezentuje, jeżeli jest mowa odnośnie smaków. Tutaj na pewno ważną rolę odgrywa ser feta. Jest to słony ser, kruchy, który doskonale podkreśla charakter sałatki. …
  • Kuchnia w barze
    Bary, mające kuchnię, a tym samym szybką obsługę, są zdecydowanie częściej odwiedzane, niżeli na przykład te, jakie dotyczą zajmowania się kuchnią barową. Niekiedy można mieć niejeden problem, aby na przykład …