Strony

Jeszcze kilka lat temu kuchnia chińska wydawać się nam mogła bardzo orientalna, egzotyczna i niedostępna. Dziś jednak, chińskie specjały na dobre zagościły w naszym życiu – przede wszystkim w tanich chińskich barach i restauracjach, serwujących wyśmienite dania pochodzące z przepisów z Pekinu, Szanghaju, czy też innych miast tego kraju, ale także w domu. Koronnym przepisem z kuchni chińskiej, w którym zakosztować powinien każdy miłośnik orientalnej kuchni jest tak zwana kaczka po pekińsku, a więc podawana z pomarańczami, miodem i ryżem. Danie samo w sobie ma wyjątkowy smak, który z trudem odtwarzamy samodzielnie. Ponadto, dużą popularnością cieszy się klasyczny kurczak won ton, który smaży się niezwykle szybko, korzystając z patelni wok – koniecznie wykonanej ze stali węglowej, bez żadnej powłoki z teflonem, czy też innej tego typu. Kuchni chińska jest stosunkowo tania, prosta, smaczna i zdrowa, dlatego też warto w niej na pewno zakosztować, by jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji za niewielkie pieniądze.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Cukinia jest dobra w każdej odsłonieCukinia jest dobra w każdej odsłonie
    Cukinia jest warzywem nie do końca wykorzystanym na naszych stołach i nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo niezwykłe, które można wykorzystać na różne sposoby. Oczywiście wiadomo, że można wykorzystać …
  • Tajska kuchnia piekielnaTajska kuchnia piekielna
    Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie …
  • Robimy zimowe zapasy kuchenneRobimy zimowe zapasy kuchenne
    Przygotowanie naszej kuchni do zimy stanowi punkt zainteresowania wielu użytkowników. Zabezpieczenie odpowiednich produktów żywnościowych na ten czas odbywa się podczas wszelakich procesów wekowania warzyw oraz owoców. Najczęściej przygotowujemy ogórki w …