Strony

Jeszcze kilka lat temu kuchnia chińska wydawać się nam mogła bardzo orientalna, egzotyczna i niedostępna. Dziś jednak, chińskie specjały na dobre zagościły w naszym życiu – przede wszystkim w tanich chińskich barach i restauracjach, serwujących wyśmienite dania pochodzące z przepisów z Pekinu, Szanghaju, czy też innych miast tego kraju, ale także w domu. Koronnym przepisem z kuchni chińskiej, w którym zakosztować powinien każdy miłośnik orientalnej kuchni jest tak zwana kaczka po pekińsku, a więc podawana z pomarańczami, miodem i ryżem. Danie samo w sobie ma wyjątkowy smak, który z trudem odtwarzamy samodzielnie. Ponadto, dużą popularnością cieszy się klasyczny kurczak won ton, który smaży się niezwykle szybko, korzystając z patelni wok – koniecznie wykonanej ze stali węglowej, bez żadnej powłoki z teflonem, czy też innej tego typu. Kuchni chińska jest stosunkowo tania, prosta, smaczna i zdrowa, dlatego też warto w niej na pewno zakosztować, by jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji za niewielkie pieniądze.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pysznie, zdrowo i kolorowoPysznie, zdrowo i kolorowo
    W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o otyłości oraz nadmiarze kalorii jak i tłuszczu, który każdego dnia jest dostarczany naszemu organizmowi w ogromnych ilościach. W związku z tym warto …
  • Modne kulinariaModne kulinaria
    Któż nie lubi gotować? Okazuje się, że coraz więcej osób kucharską pasję w sobie odkrywa. Czasami powoli, stopniowo, a czasami bardzo szybko, intensywnie. Nie sposób nie przyznać, że w dwudziestym …
  • Kawa, ale jaka, może cappuccinoKawa, ale jaka, może cappuccino
    Jeszcze jakiś czas temu, wypicie kawy w Polsce było rzeczą prostą, ponieważ można było zamówić lub zrobić sobie w domu, albo czarną, albo z mlekiem. Kawa była pita w szklankach …