Strony

Jeszcze jakiś czas temu, wypicie kawy w Polsce było rzeczą prostą, ponieważ można było zamówić lub zrobić sobie w domu, albo czarną, albo z mlekiem. Kawa była pita w szklankach i smakowała praktycznie tak samo. Czasy się zmieniły i smakosze kawy mają teraz raj, ponieważ wersji w jakiej można wypić małą czarną jest bardzo dużo. Espresso jest bardzo małą około 25 – 30 ml, mocną kawą, w małej filiżance. Espresso macchiato, jest to kawa espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Cafe cappuccino, to także espresso, jednak ta kawa jest przykryta dużą ilością spienionego mleka, w proporcjach 25 ml kawy do 125 ml mleka, które jest spienione. Cappuccino bardzo często jest posypane odrobiną starkowanej czekolady. Kawa latte, to dla większości jest to po prostu kawa z mlekiem, jednak prawdziwa latte składa się z trzech warstw. Na dole podgrzane mleko, następnie espresso, a na wierzchu ubita piana zdjęta ze spienionego mleka. Ta kawę podaje się nie w filiżance, ale w wysokiej szklance ze specjalną łyżeczką, taką która ma długą rączkę.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jajka z krewetkamiJajka z krewetkami
    W niecałe pół godziny, możemy przygotować przepyszne jajka z krewetkami, które możemy podać na kolacje, czy śniadanie, swoim bliskim. Dla czterech osób będzie nam potrzebne 12 jajek, puszka krewetek, 3 …
  • Gdy lubisz dania typu fast foodGdy lubisz dania typu fast food
    Zazwyczaj jest tak, że najbardziej podoba nam się to, co jest złe i niewłaściwe. Niestety zdecydowanie największa część z nas uwielbia jeść dania typu fast food. Jest to jedzenie niesamowicie …
  • Kuchnia molekularnaKuchnia molekularna
    Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze …