Strony

Jeszcze jakiś czas temu, wypicie kawy w Polsce było rzeczą prostą, ponieważ można było zamówić lub zrobić sobie w domu, albo czarną, albo z mlekiem. Kawa była pita w szklankach i smakowała praktycznie tak samo. Czasy się zmieniły i smakosze kawy mają teraz raj, ponieważ wersji w jakiej można wypić małą czarną jest bardzo dużo. Espresso jest bardzo małą około 25 – 30 ml, mocną kawą, w małej filiżance. Espresso macchiato, jest to kawa espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Cafe cappuccino, to także espresso, jednak ta kawa jest przykryta dużą ilością spienionego mleka, w proporcjach 25 ml kawy do 125 ml mleka, które jest spienione. Cappuccino bardzo często jest posypane odrobiną starkowanej czekolady. Kawa latte, to dla większości jest to po prostu kawa z mlekiem, jednak prawdziwa latte składa się z trzech warstw. Na dole podgrzane mleko, następnie espresso, a na wierzchu ubita piana zdjęta ze spienionego mleka. Ta kawę podaje się nie w filiżance, ale w wysokiej szklance ze specjalną łyżeczką, taką która ma długą rączkę.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Płynny miód pszczeliPłynny miód pszczeli
    Miodek. Uwielbiam słodkości i bardzo lubię ciasto pieczone na miodzie. Mniam. Jeszcze nie tak dawno temu nie kupowałam miodu, bo nie było mnie na to stać i za dużo na …
  • Kuchnia śląskaKuchnia śląska
    Kuchnia śląska to wyraz wielokulturowej tradycji regionu, to sposób gotowania wyrosły z trybu życia mieszkańców. Śląskie kulinaria przebojem zdobywają kubki smakowe mieszkańców z całej Polski.. Kuchnia śląska nie jest propozycją …
  • Kuchnia hiszpańska jest bardzo róznorodnaKuchnia hiszpańska jest bardzo róznorodna
    Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i …