Strony

Jeszcze jakiś czas temu, wypicie kawy w Polsce było rzeczą prostą, ponieważ można było zamówić lub zrobić sobie w domu, albo czarną, albo z mlekiem. Kawa była pita w szklankach i smakowała praktycznie tak samo. Czasy się zmieniły i smakosze kawy mają teraz raj, ponieważ wersji w jakiej można wypić małą czarną jest bardzo dużo. Espresso jest bardzo małą około 25 – 30 ml, mocną kawą, w małej filiżance. Espresso macchiato, jest to kawa espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Cafe cappuccino, to także espresso, jednak ta kawa jest przykryta dużą ilością spienionego mleka, w proporcjach 25 ml kawy do 125 ml mleka, które jest spienione. Cappuccino bardzo często jest posypane odrobiną starkowanej czekolady. Kawa latte, to dla większości jest to po prostu kawa z mlekiem, jednak prawdziwa latte składa się z trzech warstw. Na dole podgrzane mleko, następnie espresso, a na wierzchu ubita piana zdjęta ze spienionego mleka. Ta kawę podaje się nie w filiżance, ale w wysokiej szklance ze specjalną łyżeczką, taką która ma długą rączkę.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Etykiety na słoikiEtykiety na słoiki
    Etykiety na słoiki – porządek w spiżarni. W sezonie letnim i jesiennym większość kobiet zajmuje się przygotowywaniem przetworów. Najczęściej robimy dżemy, kompoty, soki, sałatki warzywne, kisimy ogórki. Wszystko to z …
  • Podstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejskaPodstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejska
    Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są …
  • Wyposażenie dla gastronomiiWyposażenie dla gastronomii
    Własna restauracja. Jeśli prześladuje nas marzenie o własnym lokalu gastronomicznym i jesteśmy zdecydowani na jego prowadzenie w najbliższej przyszłości, musimy zdawać sobie sprawę z wielu rzeczy. Przede wszystkim, prowadzenie własnej …