Strony

Jeszcze jakiś czas temu, wypicie kawy w Polsce było rzeczą prostą, ponieważ można było zamówić lub zrobić sobie w domu, albo czarną, albo z mlekiem. Kawa była pita w szklankach i smakowała praktycznie tak samo. Czasy się zmieniły i smakosze kawy mają teraz raj, ponieważ wersji w jakiej można wypić małą czarną jest bardzo dużo. Espresso jest bardzo małą około 25 – 30 ml, mocną kawą, w małej filiżance. Espresso macchiato, jest to kawa espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Cafe cappuccino, to także espresso, jednak ta kawa jest przykryta dużą ilością spienionego mleka, w proporcjach 25 ml kawy do 125 ml mleka, które jest spienione. Cappuccino bardzo często jest posypane odrobiną starkowanej czekolady. Kawa latte, to dla większości jest to po prostu kawa z mlekiem, jednak prawdziwa latte składa się z trzech warstw. Na dole podgrzane mleko, następnie espresso, a na wierzchu ubita piana zdjęta ze spienionego mleka. Ta kawę podaje się nie w filiżance, ale w wysokiej szklance ze specjalną łyżeczką, taką która ma długą rączkę.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Informacje o kuchniach świata
    Zdobywanie informacji jeszcze nigdy nie było tak proste, jakim jest dzisiaj. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że umożliwia to źródło jakim jest Internet. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie Internet …
  • Budyń albo kisiel
    Przypomnij sobie lata młodości, kiedy to będąc u babci tworzyła specyfiki o niesamowitym smaku. Zawsze było to tajemnicą dla młodego człowieka, jak z tak prostych składników jakimi są mleko lub …
  • Dania dla dietetyków
    Osoby, które stosują różnego typu diety na pewno mają specyficzne podejście w kwestii żywienia. Oczywiście podchodząc do tego racjonalnie starają się stosować składniki naturalne. Dlatego na talerzu dietetyka znacznie więcej …