Strony

Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie zastąpią naszych rodzimych. Jak przechować ulubione owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej swoich właściwości i nadawały się do spożycia w późniejszym okresie? Najlepszą metodą konserwowania jest mrożenie – w sprzedaży są odpowiednie do tego celu woreczki foliowe. Można również przygotować różne przetwory, które będą wartościowymi produktami spożywczymi, o ile proces przetwarzania będzie wykonany przez nas w prawidłowy sposób. Z wielu owoców, jak z malin, jeżyn, wiśni, porzeczek możemy zrobić soki, które będą niezastąpione zimą, jako źródło witamin i dodatek do deserów. Z malin i porzeczek możemy zrobić galaretki, również będą dobrym dodatkiem do deserów. Ze śliwek można zrobić smakowite powidła. Z nadmiaru jabłek można zrobić pyszne przeciery, które przydadzą się do zimowej szarlotki. A kompoty, dżemy, konfitury? Mieszanki warzywne na zupę? Pomysłów jest tyle, że byle tylko wystarczyło miejsca w zamrażarce i na półkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • KuchniaKuchnia
    Kuchnia jest niewątpliwie bardzo ważnym pomieszczeniem w każdym domu. Nieraz nabiera znaczenia niemal symbolicznego, gdyż to w kuchnie spędzamy wspólnie czas na przygotowaniu posiłków, spożywamy posiłki z całą rodziną bądź …
  • Kasza, ryż, czy ziemniaki?Kasza, ryż, czy ziemniaki?
    Nie da się ukryć, że w naszej kuchni nie unikniemy węglowodanowych dodatków do potraw takich, jak choćby kasza, ryż, czy też ziemniaki. W naszym kraju przyjęło się używać jako dodatku …
  • Owocowe potrawyOwocowe potrawy
    Owocowe potrawy to nie tylko desery jakby mogło się niektórym wydawać. Trzeba wiedzieć, że z owoców można zrobić naprawdę pyszne i pełnowartościowy posiłek na obiad, śniadanie czy też kolację. Oczywiście …