Strony

Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie zastąpią naszych rodzimych. Jak przechować ulubione owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej swoich właściwości i nadawały się do spożycia w późniejszym okresie? Najlepszą metodą konserwowania jest mrożenie – w sprzedaży są odpowiednie do tego celu woreczki foliowe. Można również przygotować różne przetwory, które będą wartościowymi produktami spożywczymi, o ile proces przetwarzania będzie wykonany przez nas w prawidłowy sposób. Z wielu owoców, jak z malin, jeżyn, wiśni, porzeczek możemy zrobić soki, które będą niezastąpione zimą, jako źródło witamin i dodatek do deserów. Z malin i porzeczek możemy zrobić galaretki, również będą dobrym dodatkiem do deserów. Ze śliwek można zrobić smakowite powidła. Z nadmiaru jabłek można zrobić pyszne przeciery, które przydadzą się do zimowej szarlotki. A kompoty, dżemy, konfitury? Mieszanki warzywne na zupę? Pomysłów jest tyle, że byle tylko wystarczyło miejsca w zamrażarce i na półkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Rzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na WielkanocRzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na Wielkanoc
    Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w …
  • Najlepsze noże kuchenneNajlepsze noże kuchenne
    Krojenie. Nie lubię gotować, ale jak się za coś biorę, to lubię mieć pomocników kuchennych, takich jak maszynki do szatkowania, czy tarcia i oczywiście dobry nóż to podstawa. Z ty …
  • Praca w kuchniPraca w kuchni
    Praca w każdej jednej kuchni, może stać się dla nas naprawdę wielkim wyzwaniem. Ludzie starają się szukać w nich swojego ego, a także talentu, poprzez który, zostaną zaakceptowani, jako najbardziej …