Strony

Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie zastąpią naszych rodzimych. Jak przechować ulubione owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej swoich właściwości i nadawały się do spożycia w późniejszym okresie? Najlepszą metodą konserwowania jest mrożenie – w sprzedaży są odpowiednie do tego celu woreczki foliowe. Można również przygotować różne przetwory, które będą wartościowymi produktami spożywczymi, o ile proces przetwarzania będzie wykonany przez nas w prawidłowy sposób. Z wielu owoców, jak z malin, jeżyn, wiśni, porzeczek możemy zrobić soki, które będą niezastąpione zimą, jako źródło witamin i dodatek do deserów. Z malin i porzeczek możemy zrobić galaretki, również będą dobrym dodatkiem do deserów. Ze śliwek można zrobić smakowite powidła. Z nadmiaru jabłek można zrobić pyszne przeciery, które przydadzą się do zimowej szarlotki. A kompoty, dżemy, konfitury? Mieszanki warzywne na zupę? Pomysłów jest tyle, że byle tylko wystarczyło miejsca w zamrażarce i na półkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Lista firm cateringLista firm catering
    Lista firm cateringowych. Kuchnia to temat-rzeka. Szczególnie od czasów, kiedy w Polsce popularne zrobiły się programy kulinarne, a i kulinarni blogerzy mają tak naprawdę sporo do powiedzenia. Zwykłemu, nie siedzącemu …
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dniaŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia
    Dlaczego śniadanie jest takie ważne? Od dawna znane jest powiedzenie, że śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację odstąp wrogowi – śniadanie pozwala naszemu organizmowi nabrać energii …
  • Gotowanie na weselaGotowanie na wesela
    Weselne przyjęcia, zdecydowanie potrafią postawić kucharzom niebywałe wymagania. Tym bardziej jest to znaczące, kiedy para młoda ma szczery zamiar, aby brać pełen udział w przygotowaniu poszczególnych dań. Są one dla …