Strony

Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie zastąpią naszych rodzimych. Jak przechować ulubione owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej swoich właściwości i nadawały się do spożycia w późniejszym okresie? Najlepszą metodą konserwowania jest mrożenie – w sprzedaży są odpowiednie do tego celu woreczki foliowe. Można również przygotować różne przetwory, które będą wartościowymi produktami spożywczymi, o ile proces przetwarzania będzie wykonany przez nas w prawidłowy sposób. Z wielu owoców, jak z malin, jeżyn, wiśni, porzeczek możemy zrobić soki, które będą niezastąpione zimą, jako źródło witamin i dodatek do deserów. Z malin i porzeczek możemy zrobić galaretki, również będą dobrym dodatkiem do deserów. Ze śliwek można zrobić smakowite powidła. Z nadmiaru jabłek można zrobić pyszne przeciery, które przydadzą się do zimowej szarlotki. A kompoty, dżemy, konfitury? Mieszanki warzywne na zupę? Pomysłów jest tyle, że byle tylko wystarczyło miejsca w zamrażarce i na półkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Papryka w roli głównejPapryka w roli głównej
    Gotowanie dla jednych jest pasją, a dla innych przykrym obowiązkiem. Jeśli jednak należysz do grona tych drugich to wiedz, że przy użyciu najprostszych składników możesz wyczarować smaczne potrawy. Przede wszystkim …
  • Kuchnia molekularnaKuchnia molekularna
    Zmieniające się w gastronomii trendy zmuszają szefów kuchni do poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych. W ostatnim czasie wielka rewolucja dokonała się za sprawą kuchni molekularnej. Jest to połączenie badań naukowych ze …
  • Smaki orientalneSmaki orientalne
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu w jakiś sposób urozmaicić sobie swoje codzienne życie. Najprościej jest walczyć z codzienną rutyną w okresie zimy poprzez różnego rodzaju dania, które …