Strony

Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie zastąpią naszych rodzimych. Jak przechować ulubione owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej swoich właściwości i nadawały się do spożycia w późniejszym okresie? Najlepszą metodą konserwowania jest mrożenie – w sprzedaży są odpowiednie do tego celu woreczki foliowe. Można również przygotować różne przetwory, które będą wartościowymi produktami spożywczymi, o ile proces przetwarzania będzie wykonany przez nas w prawidłowy sposób. Z wielu owoców, jak z malin, jeżyn, wiśni, porzeczek możemy zrobić soki, które będą niezastąpione zimą, jako źródło witamin i dodatek do deserów. Z malin i porzeczek możemy zrobić galaretki, również będą dobrym dodatkiem do deserów. Ze śliwek można zrobić smakowite powidła. Z nadmiaru jabłek można zrobić pyszne przeciery, które przydadzą się do zimowej szarlotki. A kompoty, dżemy, konfitury? Mieszanki warzywne na zupę? Pomysłów jest tyle, że byle tylko wystarczyło miejsca w zamrażarce i na półkach.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Wyczucie przy doprawianiuWyczucie przy doprawianiu
    Jeśli chodzi o gotowanie, warto jest zwrócić szczególną uwagę na to, że mimo tego, iż wydaje nam się to prosta czynność, tak naprawdę takową ona nie jest i niekiedy nawet …
  • Podgrzewacz do potrawPodgrzewacz do potraw
    Podgrzewacz do potraw. Dobre jedzenie to podstawa sukcesu na imprezach i przyjęciach. Najczęściej przygotowujemy zimne przekąski, ponieważ z daniami na ciepło jest już trochę więcej roboty, bowiem jedzenie to szybko …
  • Przyjemne smakiPrzyjemne smaki
    Nie zawsze to, co jemy, jest dla nas przyjemne. Okazuje się jednak, że tak może być, jeśli zaczniemy samodzielnie swoje potrawy przyrządzać. Tak naprawdę bowiem – jak wiadomo – każdy …