Strony

Cukinia jest warzywem nie do końca wykorzystanym na naszych stołach i nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo niezwykłe, które można wykorzystać na różne sposoby. Oczywiście wiadomo, że można wykorzystać cukinię do dań obiadowych, na przykład, jako faszerowaną z mięsem bądź z pieczarkami. Cukinia jest również dobra jak pieczona jest również smażona, można smażyć panierowaną pokrojoną w plasterki lub placki z tarkowanej cukini, są delikatniejsze od ziemniaczanych. Lekko podgotowana, pokrojona w kostkę cukinia może służyć jako składnik różnych sałatek. Cukinia jest warzywem, które się nadaje na przetwory i jest na tyle wyjątkowym warzywem, że można z niej robić przetwory zarówno na słono, kwaśno czy nawet na słodko. W słoikach n naszych półkach mogą z dodatkiem cukini sałatki warzywne na zimę, bądź sama cukinia w zalewie octowej lub solona. Bardzo smaczna jest również cukinia na słodko, można zrobić ją w smaku ananasa lub galaretki w różnych smakach. Dżem z cukini w zależności od dodanej galaretki przyjmuje jej smak oraz zmienia kolor. Poza tym jest bardzo smaczna w jednej i drugiej odsłonie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Owoce morza – niepowtarzalne smakiOwoce morza – niepowtarzalne smaki
    Znaczenie ryb jako produktu spożywczego stale rośnie i na całym świecie można zaobserwować tendencje do zwiększonej konsumpcji. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych i zalicza się je do produktów …
  • Zupy owocowe- kulinaria naszych babćZupy owocowe- kulinaria naszych babć
    Nasze babcie z niczego potrafiły zrobić prawdziwe przysmaki. Tak tez było jeśli chodzi o pyszne zupy owocowe robione jak sama nazwa mówi z owoców. Owocowe zupy z pewnością należą do …
  • Uczyń z gotowania swoją pasjęUczyń z gotowania swoją pasję
    Już od wielu wieków gotowanie nie jest zwykłą domową czynnością, służącą zaspokojeniu głodu. Jest niemalże samodzielną dziedziną praktycznego wykorzystania odkryć i doświadczeń wielu pokoleń kucharzy z całego świata. Dla wielu …