Strony

Cukinia jest warzywem nie do końca wykorzystanym na naszych stołach i nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo niezwykłe, które można wykorzystać na różne sposoby. Oczywiście wiadomo, że można wykorzystać cukinię do dań obiadowych, na przykład, jako faszerowaną z mięsem bądź z pieczarkami. Cukinia jest również dobra jak pieczona jest również smażona, można smażyć panierowaną pokrojoną w plasterki lub placki z tarkowanej cukini, są delikatniejsze od ziemniaczanych. Lekko podgotowana, pokrojona w kostkę cukinia może służyć jako składnik różnych sałatek. Cukinia jest warzywem, które się nadaje na przetwory i jest na tyle wyjątkowym warzywem, że można z niej robić przetwory zarówno na słono, kwaśno czy nawet na słodko. W słoikach n naszych półkach mogą z dodatkiem cukini sałatki warzywne na zimę, bądź sama cukinia w zalewie octowej lub solona. Bardzo smaczna jest również cukinia na słodko, można zrobić ją w smaku ananasa lub galaretki w różnych smakach. Dżem z cukini w zależności od dodanej galaretki przyjmuje jej smak oraz zmienia kolor. Poza tym jest bardzo smaczna w jednej i drugiej odsłonie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Różne znaczenie terminu kuchniaRóżne znaczenie terminu kuchnia
    Kuchnia kojarzy nam się najczęściej z miejscem, gdzie się gotuje, przyrządza posiłki i niejednokrotnie też je. Ale tak na prawdę to pojęcie ma wiele znaczeń. Kuchnia bowiem oznacza również szereg …
  • Najlepsza kuchnia świata- rankingNajlepsza kuchnia świata- ranking
    Nie każdy człowiek od razu jest w stanie powiedzieć wszystko o swoich kulinarnych preferencjach. Ludzie lubią bowiem różne kuchnie. I nic nie wskazuje na to, by szybko miało się to …
  • Jak zatrzymać smaki lata na dłużejJak zatrzymać smaki lata na dłużej
    Od późnej wiosny do późnej jesieni mamy w naszej kuchni bogactwo owoców i warzyw, z których chcemy korzystać także zimą, gdy te, sprowadzane do nas z innych stref klimatycznych nie …