Strony

Cukinia jest warzywem nie do końca wykorzystanym na naszych stołach i nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo niezwykłe, które można wykorzystać na różne sposoby. Oczywiście wiadomo, że można wykorzystać cukinię do dań obiadowych, na przykład, jako faszerowaną z mięsem bądź z pieczarkami. Cukinia jest również dobra jak pieczona jest również smażona, można smażyć panierowaną pokrojoną w plasterki lub placki z tarkowanej cukini, są delikatniejsze od ziemniaczanych. Lekko podgotowana, pokrojona w kostkę cukinia może służyć jako składnik różnych sałatek. Cukinia jest warzywem, które się nadaje na przetwory i jest na tyle wyjątkowym warzywem, że można z niej robić przetwory zarówno na słono, kwaśno czy nawet na słodko. W słoikach n naszych półkach mogą z dodatkiem cukini sałatki warzywne na zimę, bądź sama cukinia w zalewie octowej lub solona. Bardzo smaczna jest również cukinia na słodko, można zrobić ją w smaku ananasa lub galaretki w różnych smakach. Dżem z cukini w zależności od dodanej galaretki przyjmuje jej smak oraz zmienia kolor. Poza tym jest bardzo smaczna w jednej i drugiej odsłonie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pyszne muffinkiPyszne muffinki
    Któż z nas nie przepada za słodkościami upieczonymi w domu. Do wyboru mamy bardzo wiele różnych przepisów, dzięki którym możemy wyczarować prawdziwe smakołyki w naszej kuchni. Warto zwrócić uwagę na …
  • Sztuka kulinarnaSztuka kulinarna
    Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb życiowych każdego człowieka. Jednak wraz z upływem lat i rozwojem cywilizacji, ludzkość odkryła, że jedzenie może być źródłem przyjemności, a nie tylko dążeniem do …
  • Smak prawdziwej waniliiSmak prawdziwej wanilii
    Wanilia to jeden z tych dodatków aromatyzujących, które wykorzystujemy w kuchni bardzo szeroko – szczególnie, gdy przygotowujemy desery. Aby mieć szansę na poznanie prawdziwego smaku wanilii – intensywnego, aromatycznego i …