Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jak zaprojektować kuchnięJak zaprojektować kuchnię
    Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w naszym domu. W wielu domach spełnia ona wiele funkcji. Najważniejszą funkcją kuchni jest oczywiście przygotowywanie w niej posiłków. Jeśli lubimy dużo gotować musimy …
  • Kuchnia – książkiKuchnia – książki
    Kuchnią w dzisiejszych czasach interesuje się niemal każdy człowiek. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to temat bardzo, ale to bardzo interesujący. Poza tym, trudno sobie wyobrazić życie i funkcjonowanie …
  • Jak urządzić kuchnię?Jak urządzić kuchnię?
    Tego typu pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób, które zabierają się za aranżację swojego domu czy mieszkania. Na co warto zwrócić uwagę w trakcie aranżacji takiego pomieszczenia, jakim jest …