Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Projektowanie kuchni w domuProjektowanie kuchni w domu
    W kuchni przede wszystkim przygotowujemy posiłki, ale bardzo często kuchnia ma również wiele innych funkcji. Jest to pomieszczenie w jakim możemy przyjmować gości, a także w jakim możemy umieścić jadalnię. …
  • Ciasta WielkanocneCiasta Wielkanocne
    W momencie kiedy kończy się zima i coraz bardziej czuje się wiosnę ludzie tylko marzą o odrobinie wolnego czasu, który z całą pewnością będą mieli do swojej dyspozycji w okresie …
  • Torby polipropylenowe cenaTorby polipropylenowe cena
    O polipropylenie. W dzisiejszym krótkim artykule opowiem szanownym czytelnikom o pewnej specyficznej substancji, z którą najprawdopodobniej znaczna większość z nas ma do czynienia niemalże na co dzień. Chodzi mi, rzecz …