Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Polskie daniaPolskie dania
    Polska jest bardzo charakterystyczna pod względem kuchni. Jej doskonały smak doceniany jest na całym świecie. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że wspaniale przystosowuje ona naturalne składniki w wiele przepisów. …
  • Wypiekacze do chleba coraz bardziej popularneWypiekacze do chleba coraz bardziej popularne
    Coraz większa popularnością w polskich domach cieszą się profesjonalne wypieka cze do chleba, które możemy nabyć zarówno w sklepach ze sprzętem AGD jak i za pomocą Internetu. Wypiekacz do chleba …
  • Robimy zimowe zapasy kuchenneRobimy zimowe zapasy kuchenne
    Przygotowanie naszej kuchni do zimy stanowi punkt zainteresowania wielu użytkowników. Zabezpieczenie odpowiednich produktów żywnościowych na ten czas odbywa się podczas wszelakich procesów wekowania warzyw oraz owoców. Najczęściej przygotowujemy ogórki w …