Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia polska
    W Polsce kuchnia jest niebywale potrzebna do tego, aby móc ją w sposób najbardziej jakościowy rozwinąć. Są ludzie, którzy znają się na prowadzeniu w kuchni polskiej, różnego typu dań, będących …
  • Najlepsza kuchnia świata- ranking
    Nie każdy człowiek od razu jest w stanie powiedzieć wszystko o swoich kulinarnych preferencjach. Ludzie lubią bowiem różne kuchnie. I nic nie wskazuje na to, by szybko miało się to …
  • Kuchnia hiszpańska jest bardzo róznorodna
    Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna w Europie i znana na całym świecie, ma bardzo wielu zwolenników ze względu na niezwykłe smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i …