Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smak prawdziwej waniliiSmak prawdziwej wanilii
    Wanilia to jeden z tych dodatków aromatyzujących, które wykorzystujemy w kuchni bardzo szeroko – szczególnie, gdy przygotowujemy desery. Aby mieć szansę na poznanie prawdziwego smaku wanilii – intensywnego, aromatycznego i …
  • Kuchnia w barzeKuchnia w barze
    Bary, mające kuchnię, a tym samym szybką obsługę, są zdecydowanie częściej odwiedzane, niżeli na przykład te, jakie dotyczą zajmowania się kuchnią barową. Niekiedy można mieć niejeden problem, aby na przykład …
  • Sery pleśniowe – wyjątkowe smakiSery pleśniowe – wyjątkowe smaki
    Mówi się, że smak serów pleśniowych jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla koneserów. I rzeczywiście, coś w tym z całą pewnością jest. Nie każdy lubi posmak sera camembert, czy też …