Strony

Kto z nas nie lubi babki, keksa czy ciasta owocowego? Te ciasta są ciastami ucieranymi z mąki, tłuszczu, jajek, cukru i środka spulchniającego, czasami dodaje się mleko lub śmietanę. W przygotowaniu ciasta ucieranego ważna jest temperatura składników, ponieważ jeżeli składniki nie są w temperaturze pokojowej a zimne, to ciasto może się zwarzyć. Ucieranie ciasta zaczynamy od tłuszczu u cukru, do uzyskania pulchnej masy. Następnie do tej masy dodać trzeba jajka a ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest mąka i proszek do pieczenia lub jak niektórzy wolą soda oczyszczona. Aby ciasto było bardziej puszyste należy dodać masła klarowanego oraz wodę, w ilości jedna łyżka na sto gram tłuszczu. Aby mąkę napowietrzyć, przed dodaniem do ciasta należy ją oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ciasto do pieczenia nie wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, ale właśnie do lekko nagrzanego. Po upieczeniu należy ciasto w blaszce zostawić na około dziesięć minut, ponieważ to ułatwi jego wyjmowanie.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kotlety z ananasemKotlety z ananasem
    Kotlety z ananasem to przede wszystkim kwestia bardzo dobrego posiłku podawanego na obiad. Tutaj na pewno możemy wyczulić się ze względu na hawajski akcent takiego dania. Smaczny kotlet panierowany wraz …
  • Owocowe potrawyOwocowe potrawy
    Owocowe potrawy to nie tylko desery jakby mogło się niektórym wydawać. Trzeba wiedzieć, że z owoców można zrobić naprawdę pyszne i pełnowartościowy posiłek na obiad, śniadanie czy też kolację. Oczywiście …
  • Najlepsza kuchnia świata- rankingNajlepsza kuchnia świata- ranking
    Nie każdy człowiek od razu jest w stanie powiedzieć wszystko o swoich kulinarnych preferencjach. Ludzie lubią bowiem różne kuchnie. I nic nie wskazuje na to, by szybko miało się to …