Strony

Przypomnij sobie lata młodości, kiedy to będąc u babci tworzyła specyfiki o niesamowitym smaku. Zawsze było to tajemnicą dla młodego człowieka, jak z tak prostych składników jakimi są mleko lub woda oraz proszek można zrobić niesamowicie smaczny deser. Wraz z wiekiem i poznawaniem pewnych tajemnic ludzkości rozwiązał się również ten problem. Wystarczyło spojrzeć na etykietę i wszystko stało się jasne. Jednakże pozostały wątpliwości w nazwach. Dla dziecka praktycznie w ogóle nie ma różnicy w nazwie budyń oraz kisiel ze względu na genialny smak obu posiłków na podwieczorek. Konsystencja jest niemalże identyczna, gęsta ciecz o świetnym i apetycznym aromacie, który pobudza wszelkie ośrodki mózgowe. Jedyną zauważalną różnicą jest stopień przezroczystości – przez budyń nie ma możliwości dostrzeżenia dna salaterki. Kisiel w smaku przypomina galaretkę, lecz płynną. Oba desery tworzą niesamowitą kombinację dla smakosza słodkich potraw ze względu na dużą zawartość cukru. Nieliczni się śmieją, że na specyfik tworzony przy udziale wody można robić wymyślne fryzury, ze względu na jego lepkość i trwałość po zastygnięciu. Dzięki magicznym proszkom wracają wspomnienia, kiedy to człowiek chodził do przedszkola i beztrosko żył, dlatego też spożywanie sprawia tak niesamowitą radość. Mimo wielu lat przygotowywania deserów dla swoich pociech ludzie do tej pory nie mają pojęcia, jak zrobić je za pomocą domowych składników.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Pysznie, zdrowo i kolorowoPysznie, zdrowo i kolorowo
    W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o otyłości oraz nadmiarze kalorii jak i tłuszczu, który każdego dnia jest dostarczany naszemu organizmowi w ogromnych ilościach. W związku z tym warto …
  • Podstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejskaPodstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejska
    Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są …
  • Dania dla dietetykówDania dla dietetyków
    Osoby, które stosują różnego typu diety na pewno mają specyficzne podejście w kwestii żywienia. Oczywiście podchodząc do tego racjonalnie starają się stosować składniki naturalne. Dlatego na talerzu dietetyka znacznie więcej …