Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Dania mięsneDania mięsne
    Wspaniałe dania mięsne na pewno będą doskonale dostosowane zarówno na okazje obiadowe jak i kolacyjne. Oczywiście wszystko można w odpowiedni sposób zaaranżować, tak, aby całość idealnie się komponowała. Dania mięsne …
  • Niestandardowe składniki w kuchniNiestandardowe składniki w kuchni
    Mówi się, że współczesna kuchnia wykorzystuje w bardzo szeroki sposób różne niestandardowe składniki w kuchni. Co mamy na myśli mówiąc o tego typu kwestiach? Przede wszystkim z całą pewnością warto …
  • Zdrowie w kuchniZdrowie w kuchni
    W dzisiejszych czasach bardzo modny stał się zdrowy styl życia. Przejawami tej mody jest uprawianie sportu, ale przede wszystkim zdrowe odżywianie się. Zazwyczaj mamy problem z wyborem odpowiednich produktów do …