Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kuchnia – książkiKuchnia – książki
    Kuchnią w dzisiejszych czasach interesuje się niemal każdy człowiek. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to temat bardzo, ale to bardzo interesujący. Poza tym, trudno sobie wyobrazić życie i funkcjonowanie …
  • Polska kuchnia w doskonałym wydaniuPolska kuchnia w doskonałym wydaniu
    Z pewnością wśród wielu z nas są zwolennicy tylko i wyłącznie polskiej kuchni. Robi ona bowiem bardzo dobre wrażenie i smakuje wyśmienicie w szczególności wówczas, gdy przygotowana jest przez dobrego …
  • Porządek w kuchniPorządek w kuchni
    Czy masz świadomość tego, że ludzie często przyrządzają sobie posiłki w ogóle bez żadnego przygotowania logistycznego. Robią to za pomocą brudnych narzędzi, często nie wiedza gdzie co jest. Porządek w …