Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Jak urządzić kuchnię?Jak urządzić kuchnię?
    Tego typu pytanie zadaje sobie z pewnością wiele osób, które zabierają się za aranżację swojego domu czy mieszkania. Na co warto zwrócić uwagę w trakcie aranżacji takiego pomieszczenia, jakim jest …
  • Dania BożonarodzenioweDania Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy za pasem jest już święto Wszystkich Zmarłych ludzie zaczynają coraz bardziej zastanawiać się już nad grudniem gdzie czekają nas upragnione święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie się do nich …
  • życzenia na urodzinyżyczenia na urodziny
    Życzenia. Zazwyczaj każdy z nas lubi, kiedy inni składają nam życzenia na urodziny. Jest to bardzo ważny symbol tego, że ktoś o nas pamięta, że jesteśmy dla kogoś ważni. W …