Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Wszystko można zmienić
    W dzisiejszych czasach bardzo często wraca się do kuchni tradycyjnej. Uważa się bowiem, że są to najpiękniejsze nie tylko smaki, ale również wspomnienia. Spożywając tradycyjne potrawy mówimy bardzo często, że …
  • Ziemniaki na wiele sposobów
    Ziemniaki towarzysza nam od samego początku. Kwestiach kulinarnych mają wszechstronne zastosowanie, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Przede wszystkim doskonale smakują i wyglądają w różnego typu sałatkach, jako danie …
  • Podstawą kuchni wielkopolskiej była kuchnia wiejska
    Jedną z najprostszych kuchni w naszym kraju jest kuchnia wielkopolska, która swoje początki bierze z tradycyjnej kuchni wiejskiej. Przepisy są proste, nie skomplikowane. Na pewno najbardziej z tego regionu są …