Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Dobre naleśnikiDobre naleśniki
    Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw, którą wykorzystać można zarówno na śniadanie, czy też podwieczorek, jak i jako danie obiadowe. Możliwości jest wiele, ale aby móc stworzyć dobre krokiety, naleśniki …
  • Kasza, ryż, czy ziemniaki?Kasza, ryż, czy ziemniaki?
    Nie da się ukryć, że w naszej kuchni nie unikniemy węglowodanowych dodatków do potraw takich, jak choćby kasza, ryż, czy też ziemniaki. W naszym kraju przyjęło się używać jako dodatku …
  • Papryka – źródło witaminy CPapryka – źródło witaminy C
    Do jednych z najbardziej bogatych w witaminę C warzyw należy papryka. Niestety wielu z nas o tym nie wie. Warto, więc jeść jak najwięcej papryki. Plusem jest to, że papryka …