Strony

Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest to ser typu podpuszczkowego, co znaczy, że w procesie jego produkcji używane są specjalne kultury bakterii, które ścinają mleko, które później jest poddawane procesowi dojrzewania. Do produkcji sera typu brie używa się mleka krowiego. W procesie produkcji używane są specjalne grzyby typu Penicillium candidum, które nadają temu serowi specjalne walory smakowe. Ser ten charakteryzuje się delikatną wonią pleśni oraz dymu. Poza tym cechuje go biała, aksamitna skórka oraz biało – żółte wnętrze o intensywnym smaku. Ciekawostką jest to, że ser tego typu produkowany jest w wielu krajach na świecie, jednak miano to mogą nosić tylko i wyłącznie sery wytwarzane w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Trudne kuchenne życie młodych parTrudne kuchenne życie młodych par
    O gustach się nie dyskutuje. O tym wiedzieć powinien każdy. Niestety, najczęściej to tylko teoria i powoduje mnóstwo niesnasek. Weźmy na ten przykład kuchnię i efekty gotowania. Nierzadko kłótnie w …
  • Rolnik szuka żonyRolnik szuka żony
    Co dziś w telewizji?. Telewizja to potężne medium, mające ogromny wpływ na kształtowanie ludzkich zainteresowań, opinii, czy potrzeb. Niestety, każdy chyba przyzna, że poziom telewizyjnych programów leci na łeb, na …
  • Szybki sernik na zimnoSzybki sernik na zimno
    Bardzo często łapiemy się na tym, że zjadłoby się coś słodkiego, jakiś deser, jednak nie mamy ochoty lub nie mamy czasu na szykowanie czegoś czasochłonnego lub pracochłonnego. Również jeżeli nagle …