Strony

To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście o zielonej natce pietruszki, która rośnie nad ziemią. Jej korzeń najczęściej wykorzystywany jest do zup, zwłaszcza rosołu. Zielona i soczysta natka jest w naszym kraju główną ozdobą prawie każdego talerza, zwłaszcza wiosną i latem. Polacy pokochali natkę pietruszki dzięki jej małym wymaganiom glebowym oraz łatwej uprawie. W naszym kraju większość gleb to gleby z klasy średniej, dlatego pietruszka rośnie na nich doskonale. Ci, którzy nie mogą sobie pozwolić na grządki nie rezygnują wcale z posiadania pietruszki. Coraz więcej osób sadzi ją na przykład w doniczkach, które położone na nasłonecznionych oknach stwarzają idealne warunki do wzrostu tego warzywa. Jeżeli mamy balkon, sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Dzięki temu nawet mieszkańcy dużych miast mogą się cieszyć zieloną i ekologiczną natką, jeśli tylko mają na to ochotę. Zielona natka pietruszki zawiera w sobie bardzo duże złoża dobroczynnego żelaza, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Wzmacnia też odporność oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Dania BożonarodzenioweDania Bożonarodzeniowe
    W momencie kiedy za pasem jest już święto Wszystkich Zmarłych ludzie zaczynają coraz bardziej zastanawiać się już nad grudniem gdzie czekają nas upragnione święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie się do nich …
  • Dobrej jakości patelnie do gotowaniaDobrej jakości patelnie do gotowania
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu dogodzić sobie w kuchni różnego rodzaju najbardziej wymyślnymi potrawami jakie tylko przyjdą nam do głowy. Powinniśmy postarać się przede wszystkim o to, …
  • BrieBrie
    Brie to jeden z najbardziej popularnych i cenionych na świecie gatunków sera. Pochodzi on oczywiście z Francji, która od wielu lat jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tradycyjnych serów. Jest …