Strony

To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście o zielonej natce pietruszki, która rośnie nad ziemią. Jej korzeń najczęściej wykorzystywany jest do zup, zwłaszcza rosołu. Zielona i soczysta natka jest w naszym kraju główną ozdobą prawie każdego talerza, zwłaszcza wiosną i latem. Polacy pokochali natkę pietruszki dzięki jej małym wymaganiom glebowym oraz łatwej uprawie. W naszym kraju większość gleb to gleby z klasy średniej, dlatego pietruszka rośnie na nich doskonale. Ci, którzy nie mogą sobie pozwolić na grządki nie rezygnują wcale z posiadania pietruszki. Coraz więcej osób sadzi ją na przykład w doniczkach, które położone na nasłonecznionych oknach stwarzają idealne warunki do wzrostu tego warzywa. Jeżeli mamy balkon, sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Dzięki temu nawet mieszkańcy dużych miast mogą się cieszyć zieloną i ekologiczną natką, jeśli tylko mają na to ochotę. Zielona natka pietruszki zawiera w sobie bardzo duże złoża dobroczynnego żelaza, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Wzmacnia też odporność oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Smaki łączone
    Nieraz może się zdarzyć, iż na przykład zaczniemy korzystać z różnego rodzaju łączonych kombinacji smakowych. Podczas gotowania takie coś jest w stanie sprawić nam wiele przyjemności, a dodatkowo dość mocno …
  • Gotowanie na wesela
    Weselne przyjęcia, zdecydowanie potrafią postawić kucharzom niebywałe wymagania. Tym bardziej jest to znaczące, kiedy para młoda ma szczery zamiar, aby brać pełen udział w przygotowaniu poszczególnych dań. Są one dla …
  • Własne miejsce na kulinaria
    Kulinaria, koniecznie muszą się znaleźć na takim miejscu, które jest dla nas najważniejsze. Nie wolno nam zapomnieć o tym, iż na przykład własne miejsca na to, aby gotować, były dla …