Strony

To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście o zielonej natce pietruszki, która rośnie nad ziemią. Jej korzeń najczęściej wykorzystywany jest do zup, zwłaszcza rosołu. Zielona i soczysta natka jest w naszym kraju główną ozdobą prawie każdego talerza, zwłaszcza wiosną i latem. Polacy pokochali natkę pietruszki dzięki jej małym wymaganiom glebowym oraz łatwej uprawie. W naszym kraju większość gleb to gleby z klasy średniej, dlatego pietruszka rośnie na nich doskonale. Ci, którzy nie mogą sobie pozwolić na grządki nie rezygnują wcale z posiadania pietruszki. Coraz więcej osób sadzi ją na przykład w doniczkach, które położone na nasłonecznionych oknach stwarzają idealne warunki do wzrostu tego warzywa. Jeżeli mamy balkon, sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Dzięki temu nawet mieszkańcy dużych miast mogą się cieszyć zieloną i ekologiczną natką, jeśli tylko mają na to ochotę. Zielona natka pietruszki zawiera w sobie bardzo duże złoża dobroczynnego żelaza, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Wzmacnia też odporność oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Kulinarne rozwiązaniaKulinarne rozwiązania
    Współcześnie człowiek jest otwarty na wiele nowoczesnych rozwiązań. Dotyczy to różnych sfer życia. W tym również sfery kulinarnej. Jak wiadomo, każdy aby przeżyć musi jeść, dobrze się odżywiać. Jest to …
  • Tajska kuchnia piekielnaTajska kuchnia piekielna
    Wyprawa do Tajlandii nie każdemu jest pisana, chociaż jest to takie miejsce na ziemi, w którym zapomina się o szarości dnia. Turysta jest zaskoczony ilością barw, owoców, warzyw i nieustannie …
  • Kuchnia włoska okiem amatoraKuchnia włoska okiem amatora
    Kuchnia włoska słynie ze swojego smaku. Często pytając znajomych, którą kuchnię najlepiej preferują słyszę odpowiedź – kuchnia włoska. Co w niej jest? Zastanowiłem się chwilę i mam odpowiedź. Głównym składnikiem …