Strony

To zielone, rosnące w większości polskich ogródków, warzywo jest bardzo doceniane przez Polaków. Okazuje się, że w co drugim gospodarstwie je się je aż trzy razy dziennie. Mowa tu oczywiście o zielonej natce pietruszki, która rośnie nad ziemią. Jej korzeń najczęściej wykorzystywany jest do zup, zwłaszcza rosołu. Zielona i soczysta natka jest w naszym kraju główną ozdobą prawie każdego talerza, zwłaszcza wiosną i latem. Polacy pokochali natkę pietruszki dzięki jej małym wymaganiom glebowym oraz łatwej uprawie. W naszym kraju większość gleb to gleby z klasy średniej, dlatego pietruszka rośnie na nich doskonale. Ci, którzy nie mogą sobie pozwolić na grządki nie rezygnują wcale z posiadania pietruszki. Coraz więcej osób sadzi ją na przykład w doniczkach, które położone na nasłonecznionych oknach stwarzają idealne warunki do wzrostu tego warzywa. Jeżeli mamy balkon, sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Dzięki temu nawet mieszkańcy dużych miast mogą się cieszyć zieloną i ekologiczną natką, jeśli tylko mają na to ochotę. Zielona natka pietruszki zawiera w sobie bardzo duże złoża dobroczynnego żelaza, które potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Wzmacnia też odporność oraz korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Różne kuchnie europejskie
    Wśród wielu tradycji kulinarnych z całego świata szczególnie dużo jest tych, które wywodzą się ze Starego Kontynentu. Na tle innych części świata Europa wypada naprawdę dobrze, posiadając w gronie najpopularniejszych …
  • Rzeżucha – powinna być w naszej kuchni nie tylko na Wielkanoc
    Jak co roku, nadchodzą Święta Wielkanocne, a wraz z nimi wielkanocne, zielone babki, jajka – świąteczne dekoracje z rzeżuchy. Jest to roślina, która na naszych stołach gości praktycznie raz w …
  • Warunki klimatyczne i spożywane pokarmy
    Gdy czytamy o zdrowych potrawach bardzo rzadko możemy spotkać się z takimi potrawami, jakie przygotowywane są pod warunki klimatyczne z jakimi możemy spotkać się w danym regionie świata. Obecnie w …