Strony

Anglia jest bardzo pięknym krajem. Jest może mało turystyczna, ale bogata przede wszystkim pod względem historycznym. Jeżeli chodzi o jedzenie to trzeba powiedzieć, że ma swoje specyficzne walory smakowe, chociaż w większości nie jest ona interesująca pod względem kulinarnym dla smakoszy. Anglia ma bardzo charakterystyczne danie na śniadanie, chociaż w obecnych czasach mało ludzi to danie praktykuje. Jest to bardzo syte danie. Składa się z plastrów smażonego bekonu, jaj sadzonych, tostów z serem. Do popicia daje się przeważnie soki. Angielskie śniadanie jest na pewno bardzo syte. Czasami zamiast bekonu występują smażone parówki. Danie na obiad jest już nieco mniej obszerne. Zwykle ogranicza się ono do standardowego dania, gdzie podaje się rybę z frytkami lub nieco bardziej wyrafinowaną jagnięcinę w sosie miętowym. Angielskich potraw wcale nie jest dużo. Wszystko jest zapożyczone. Anglicy są zdecydowanie mniej wyrafinowani pod względem smaku, wszystko sprowadzają do roli prostych, nie zawsze zdrowych składników.

Comments are closed.

Strony
Z branży
  • Warunki klimatyczne i spożywane pokarmyWarunki klimatyczne i spożywane pokarmy
    Gdy czytamy o zdrowych potrawach bardzo rzadko możemy spotkać się z takimi potrawami, jakie przygotowywane są pod warunki klimatyczne z jakimi możemy spotkać się w danym regionie świata. Obecnie w …
  • Owoce morza – niepowtarzalne smakiOwoce morza – niepowtarzalne smaki
    Znaczenie ryb jako produktu spożywczego stale rośnie i na całym świecie można zaobserwować tendencje do zwiększonej konsumpcji. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych i zalicza się je do produktów …
  • Modne kulinariaModne kulinaria
    Któż nie lubi gotować? Okazuje się, że coraz więcej osób kucharską pasję w sobie odkrywa. Czasami powoli, stopniowo, a czasami bardzo szybko, intensywnie. Nie sposób nie przyznać, że w dwudziestym …